Πυρά Δαμιανού κατά ΠτΔ στον απόηχο των κυρώσεων ΗΠΑ στο Ντίλιαν-Τα τρία ερωτήματα που έθεσε

Ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες αναμένεται να προβεί η Κυβέρνηση, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον Ταλ Ντίλιαν για τα λογισμικά παρακολούθησης, ζητά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανού σε δηλώσεις του ενώπιον της Βουλής, «ο κ. Χριστοδουλίδης εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία μηδενική ανοχή στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, έχοντας ασφαλώς υπηρετήσει για εννέα συναπτά έτη ως το δεξί χέρι του Νίκου Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα, η κυβέρνησή του κόπτεται για την εφαρμογή των κυρώσεων, όχι μόνο των νομικά δεσμευτικών κυρώσεων του ΟΗΕ, ενδεχομένως και της ΕΕ, αλλά ακόμα και κυρώσεων προερχόμενων από ξεχωριστά κράτη, τα οποία προφανώς έχουν και σκοπιμότητες».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε πως «αναμέναμε επομένως από τον Πρόεδρο, όταν τώρα οι ΗΠΑ προχωρούν σε επιβολή κυρώσεων κατά του πρώην Ισραηλινού πράκτορα Ντίλιαν και εταιρειών δικών του συμφερόντων, η κυβέρνησή του να τοποθετηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ δημόσια, αλλά και μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατήγγειλε κατ’ επανάληψη θεσμική διαπλοκή των τότε κυβερνώντων στο χειρισμό των δραστηριοτήτων του τέως πράκτορα. Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την Κύπρο για την ανοχή των κυβερνώντων έναντι όσων δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο με την παραγωγή, διάθεση και εξαγωγή λογισμικών διπλής χρήσης, λογισμικών που χρησιμοποιήθηκαν αποδεδειγμένα για παράνομες δραστηριότητες».

Συνεχίζοντας, ο κ. Δαμιανού επεσήμανε ότι «εμείς μιλήσαμε ξεκάθαρα για την ύπαρξη ενός θερμοκηπίου παραγωγής παράνομων λογισμικών για παρακολουθήσεις πολιτών, πολιτικών, ακτιβιστών, δημοσιογράφων και άλλων. Μιλήσαμε για την πολιτική διαπλοκή του τότε κυβερνώντος ΔΗΣΥ, αλλά και κρατικών δομών, μυστικών και φανερών. Μιλήσαμε για το μαύρο κατασκοπευτικό βαν, για τις παράνομες παρακολουθήσεις με κεραίες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μιλήσαμε για το Pegasus, για το Predator, για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών».

Καταλήγοντας, ο Άριστος Δαμιανού υπέβαλε τρία ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Πρώτο, πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, του οποίου ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, με πολιτικές παρεμβάσεις, ο κ. Ντίλιαν αφέθηκε ατιμώρητος, την ώρα που υπήρχε ποινική δίωξη σε βάρος του, η οποία αναστάληκε;

Δεύτερο, πώς τοποθετείται για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και σε αυτή την περίπτωση έχει χάσει την αξιοπιστία της, εφόσον έκλεινε τα μάτια και επέτρεπε την κυκλοφορία, πώληση και εξαγωγή παράνομων λογισμικών στην Ελλάδα και προς τρίτες χώρες εν γνώση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και σε πολύ μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα διαπλοκής και διαφθοράς;

Τρίτο, γιατί η Κυβέρνησή του συνεχίζει να ανέχεται την παραγωγή λογισμικών διπλής χρήσης στην Κύπρο;

Επειδή ο Πρόεδρος επαγγέλλεται τη διαφάνεια, ας τοποθετηθεί λοιπόν ξεκάθαρα».

Δειτε Επισης

Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Πολύωρη διαδικασία για την κράτηση των εννέα για ενέδρα-Πληροφοριοδότης ενέπλεξε τους ύποπτους
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Άλλος ένας εμπρησμός-Έκαψαν μοτοσικλέτα στη Λευκωσία
Αδέλφια επιτέθηκαν και κτύπησαν 23χρονη στη Λεμεσό-Την απείλησαν με μαχαίρι για να τους δώσει 200 ευρώ