Την υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία επικυρώνει το ΕΛΚ την Πέμπτη

Η επικύρωση και τυπικά της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής θα είναι το κύριο αντικείμενο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Η ψηφοφορία για το χρίσμα της επικεφαλής υποψήφιας (Spitzenkandidat) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Κομισιόν, ενόψει των εκλογών για ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, αν και η κ. Φον ντερ Λάιεν είναι η μόνη που έχει προταθεί από τα κόμματα που συμμετέχουν στην ομάδα του ΕΛΚ.

Στις εργασίες της συνόδου τη δεύτερη ημέρα θα μιλήσουν μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης (στο πλαίσιο των ομιλιών των ηγετών κρατών ή κυβερνήσεων που ανήκουν ή σχετίζονται με το ΕΛΚ, μαζί με τους ηγέτες της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Κροατίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας) και η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου (στο πλαίσιο των ηγετών κομμάτων του ΕΛΚ που βρίσκονται στην αντιπολίτευση στα κράτη μέλη, που περιλαμβάνουν επίσης κόμματα από τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία).

Τη σύνοδο, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο Romexpo, φιλοξενεί το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) της Ρουμανίας, του οποίου ηγέτης είναι ο Πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα.

Η πρώτη ημέρα της συνόδου την Τετάρτη θα ξεκινήσει με συζήτηση για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και περιφερειών στην πολιτική, και θα ακολουθήσουν τρεις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με αντικείμενο θέματα ασφάλειας και άμυνας, αλληλεγγύης από γενιά σε γενιά, και οικονομίας και απασχόλησης.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν παρεμβάσεις από ηγέτες του ΕΛΚ σε κράτη εκτός της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και από την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Η πρώτη ημέρα θα κλείσει με συζήτηση, παρουσίαση και ψηφοφορία επί του εκλογικού προγράμματος του ΕΛΚ, το οποίο θα αποτελεί την κοινά συμφωνημένη βάση για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών.

Στις εργασίες του ΕΛΚ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί σήμερα, 6 Μαρτίου, το απόγευμα, για το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που πραγματοποιούνται στις 6 και 7 Μαρτίου.

Στις 7 Μαρτίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσφωνήσει τις εργασίες της Ολομέλειας του ΕΛΚ, την οποία θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, το Μέλλον της Ευρώπης και οι Ευρωεκλογές.

Στο περιθώριο των εργασιών του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να έχει επαφές με ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στο ΕΛΚ και με εκπροσώπους θεσμών της Ένωσης.

Τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα της 7ης Μαρτίου, θα συνοδεύουν στο Βουκουρέστι ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας