Ενεργοποιείται ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Ανάβει πράσινο το Ισραήλ, έρχεται στην Κύπρο η Φον ντερ Λάιεν

Σάρκα και οστά, αναμένεται ότι θα πάρει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται τις επόμενες ώρες να επισκεφθεί την Κύπρο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε μία επίσκεψη που συνδέεται με την έναρξη της εφαρμογής του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου να είναι το πρώτο στην ατζέντα. Σε ανάρτηση της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε πως «συζητήσαμε για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Απαιτείται γρήγορη δράση». Παράλληλα τόνισε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τον θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου προσθέτοντας, «Επικροτούμε την ηγεσία σας».

Εξάλλου, σε μια άλλη εξέλιξη, που φαίνεται να σχετίζεται άμεσα, για τη δημιουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου η ισραηλινή Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει την ερχόμενη Πέμπτη, για την έγκριση θαλάσσιου διαδρόμου δια του οποίου θα παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Maariv, η ανθρωπιστική βοήθεια θα αγοραστεί και θα μεταφερθεί δια θαλάσσης με έξοδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το πλοίο που θα μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια θα κατευθυνθεί αρχικά στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες στη Λάρνακα, όπου ειδικό ισραηλινό κλιμάκιο ασφαλείας θα ελέγξει το φορτίο του πλοίου και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το πλοίο θα πλεύσει προς τις ακτές της Γάζας.

Η εφημερίδα Maariv επισημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επέμεινε η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του θαλασσίου διαδρόμου Κύπρου-Γάζας να εφαρμοσθεί πριν την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, προκειμένου να καταδειχθούν τυχόν αδυναμίες και να διορθωθούν, με στόχο τη συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας καθ’ όλη την διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής.

Η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την κάθοδο Φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή, μέσω του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπρόσώπου, Γιάννη Αντωνίου. Σημειώνεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με όλους τους «δρώντες», όπως είπε χαρακτηριστικά, για επίλυση πρακτικών ζητημάτων.

Η ιδέα για έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο είχε διατυπωθεί εδώ και καιρό, αλλά προσέκρουσε στις επιφυλάξεις του Ισραήλ, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για την κατάσταση του λιμανιού της Γάζας και αν θα καταφέρει να υποδεχθεί αυτή τη βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου, ότι οι ΗΠΑ διερευνούν διάφορα κανάλια αποστολής βοήθειας προς τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας θαλάσσιας διαδρομής. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να καταλήξουμε. Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε το Ισραήλ να διευκολύνει περισσότερα φορτηγά και περισσότερες διαδρομές, ώστε να μπορεί να φτάσει περισσότερη βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Σε σχέση με τον θαλάσσιο διάδρομο, ανέφερε πως, αναμφίβολα μπορεί να μετακινήσει μεγαλύτερο όγκο φορτίου προς τη Γάζα, αλλά επιβάλλει και τις ανάλογες υποδομές, πράγμα που για να επιτευχθεί, χρειάζεται την υποστήριξη κι άλλων εμπλεκομένων χωρών.

Σημειώνεται ότι, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στον απόηχο ειδήσεων για παιδιά που πεθαίνουν αβοήθητα από ασιτία στη Λωρίδα της Γάζας, εντείνονται οι πιέσεις και από πλευράς ΗΠΑ, ώστε να αντιμετωπιστεί η σοβαρότατη ανθρωπιστική κρίση. Όπως ανακοινώθηκε, πέραν των διπλωματικών ενεργειών, σε κοινή επιχείρηση του αμερικανικού στρατού και της Βασιλικής Αεροπορικής Δύναμης της Ιορδανίας, χθες το μεσημέρι μεταγωγικά έριξαν περισσότερα από 36,000 γεύματα στην περιοχή της Γάζας.

Οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό ότι ο όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονται οι κάτοικοι της Γάζας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερος και αφορά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ιατρικά αναλώσιμα και εξοπλισμό.

Δειτε Επισης

Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν