Εξέπεμψε αποφασιστικότητα, ξεκαθάρισε γκρίζα σημεία για το Κυπριακό ο Πρόεδρος

Χωρίς μεγάλη είδηση, αλλά με τοποθετήσεις, που είχαν ως στόχο να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις, τους στόχους και τις επιδιώξεις του, για το Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα και την έντονη αποφασιστικότητα του, σε ότι αφορά την εμπλοκή του, ήταν οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατα τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, με αφορμή τον απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης του.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτήθηκε και απάντησε για τη νέα προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, διαψεύδοντας ουσιαστικά, τους ισχυρισμούς του Ερσίν Τατάρ, ότι η προσπάθεια της Κολομβιανής διπλωμάτη, έχει ημερομηνία λήξης στους έξι μήνες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε πως από πλευρά Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει τεθεί χρονικός ορίζοντας, ωστόσο, επεσήμανε δεν είναι και αορίστου χρόνου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε τις δυσκολιες λόγω της στάσης της άλλης πλευράς, εκφράζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα του, να πράξει ό,τι μπορεί για να λυθεί το Κυπριακό. «Αν δεν το πίστευα», είπε χαρακτηριστικά, δεν θα επένδυα τόσο χρόνο σε αυτή μου την προσπάθεια.

Το θέμα του Ευρωπαίου Απεσταλμένου

Σε σχέση με το θέμα του Ευρωπαίου απεσταλμένου, για το οποίο ασκήθηκε κριτική στον Πρόεδρο, αφού υπήρξε και μια από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, που ο ίδιος ανέδειξε ως μείζονας σημασίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, θέτοντας τα πράγματα στο ορθό πλαίσιο, βάσει και των διεθνών δεδομένων, αλλά και των επιδιώξεων τρίτων χωρών.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόταση του αυτή δεν εγκαταλείφθηκε, ενώ αποκάλυψε πως συζητά για συγκεκριμένο πρόσωπο, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως αυτό το πρόσωπο δεν είναι η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπενθύμισε πως υπήρξαν αντιδράσεις από ισχυρά κράτη της Ευρώπης στον διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου, αφού επιθυμούσαν να ξεκινήσει πρώτα η διαδικασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών, με διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ και να ακολουθήσει η πρωτοβουλία της ΕΕ. «Είμαι σε συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου και αναλόγως το πώς θα εξελιχθεί η προσπάθεια της κας. Ολγκίν, θα δούμε πως θα πάει. Η προσέγγιση από κάποια ισχυρά κράτη μέλη, της ΕΕ, ήταν ότι πρώτα θα έπρεπε να γίνει διορισμός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και ακολούθως να προχωρήσουμε. Δεν είναι κάτι που έχουμε εγκαταλείψει. Δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι θα επιτευχθεί», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επενδύοντας στην προστιθέμενη αξία

Κληθείς να προβεί στη δική του ανάλυση, για το πού βρίσκεται το Κυπριακό, μέσα στον Κυκεώνα των περιφερειακών εξελίξεων, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και την κατάσταση στη Γάζα να παραμένει εκτός κάθε ελέγχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού σημείωσε πως, «δεν είμαστε το Κέντρο του κόσμου», ξεδίπλωσε τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος προσεγγίζει την κατάσταση.

«Όταν είσαι ένα μικρό κράτος υπό κατοχή, θα πρέπει να αποδείξεις μέσα από τις ενέργειες σου και εσωτερικά και σε διεθνές επίπεδο, την προστιθέμενη αξία. Και ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να πράξουμε ότι είναι δυνατό. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες και να είμαστε μονοθεματικοί. Βλέπω αυτή τη συζήτηση που εξελίσσεται για τον ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα. Αλλά την ίδια στιγμή, αυτό αναδεικνύει τη σημασία της χώρας μας. Και χαίρομαι ότι ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν αυτό τον ρόλο της ΚΔ. Με τέτοιες δράσεις, θα αξιοποιήσουμε και το δικό μας πρόβλημα», εξήγησε.

Και πρόσθεσε: «Μέσα από τη λύση θα προκύψουν οφέλη για όλους. Και για την ΕΕ και για την περιοχή και για την ίδια την Τουρκία. Μια προσέγγιση ότι θα λυθεί το Κυπριακό γιατί θα αναγνωριστεί το παράνομο της κατοχής, δυστυχώς, δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα».

Η αιτία των προκλήσεων του κατοχικού καθεστώτος

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προχώρησε και σε μια ερμηνεία για τις προκλήσεις στη Νεκρή Ζώνη, αλλά και τα προσκόμματα που δημιουργεί το κατοχικό καθεστώς, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στους εγκλωβισμένους του Ριζοκαρπάσου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό των βιβλίων που δεν επέτρεψαν να δοθούν στους μαθητές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέδωσε αυτά τα περιστατικά, σε προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος, να αμφισβητήσει την Κυπριακή Δημοκρατία. «Γνωρίζουν», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «ότι η κυριαρχική ισότητα που επιδιώκουν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα συμβεί ποτέ. Για αυτό επιχειρούν να την πετύχουν μέσα από την αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήγησε, ενώ πρόσθεσε πως το ίδιο συμβαίνει με την αμφισβήτηση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη Νεκρή Ζώνη.

Ο κίνδυνος αδιεξόδου

Ερωτηθείς αν ανησυχέί για το ενδεχόμενο να σφραγιστεί επί δικής του διακυβέρνησης το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απάντησε καταφατικά, υποδεικνύοντας πως καθημερινά βιώνουμε τετελεσμένα, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική επιλογή, πέραν από το προσπαθήσουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά, να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να το αποτρέψουμε. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν είναι επιλογή συζήτησης τα δύο κράτη. Ξέρω τις δυσκολίες, όμως έχω ευθύνη να κάνω ότι είναι δυνατό», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την ετοιμότητ΄σ του να διαπραγματευτεί στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

Σε άλλη ερώτηση, για τους λόγους που μπαίνει σε μια νέα διαδικασία, από τη στιγμή που γνωρίζει πως επιδίωξη της άλλης πλευράς, είναι η λύση δύο κρατών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως κάθε σχέδιο του Κυπριακού, από τη δεκαετία του 1970, ήταν χειρότερο από το προηγούμενο κι αυτό άλλαξε μετά την είσοδο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το τι συζητούμε σήμερα στο Κυπριακό, δεν συζητείτο το 1983. Δεν υπήρχε το 1983 δικαίωμα χρήστη στην περιουσία. Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα αρνητικά τετελεσμένα. Αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει σε αυτή τη χώρα, να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει», εξήγησε ο Πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως δεν πρόκειται να θέσει ενώπιον του λαού, ένα σχέδιο λύσης που ο ίδιος δεν θα το υποστηρίζει. «Θα αναλάβω την ευθύνη οποια κι αν είναι αυτή. Για να θέσω ένα σχέδιο λύσης ενώπιον του λαού εγώ θα είμαι θιασώτης», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι θέσεις της συγκυβέρνησης

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι τα κόμματα που τον στηρίζουν, ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε πως αυτό ήταν κάτι που ο ίδιος δεν το έκρυψε ούτε προεκλογικά, ενώ έφερε ως παράδειγμα την ΕΔΕΚ, που τάσσεται εναντίον της Ομοσπονδίας.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι αυτά τα κόμματα των στηρίζουν, ενώ υπενθύμισε πως ακόμα και σε ένα άλλο θέμα που υπήρχαν διαφορετικές θέσεις, αυτό των εκποιήσεων, με τη στήριξη αυτών των κομμάτων, πέρασε από τη Βουλή. «Δεν σημαίνει ότι αυτά τα κόμματα ή εγώ, χάνουμε την αυτονομία μας», εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα, πως αν έρθει εκείνη η ιστορική στιγμή, «θα προχωρήσω. Για εμένα, είναι αδιαπραγμάτευτο, ανεξαρτήτως των όποιων αντιδράσεων», είπε ο Πρόεδρος.

Οι σχέσεις με την Ελλάδα

Ερωτηθείς για τη σχέση της Κύπρου, με την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε πως αυτές είναι εξαιρετικές. Υπενθύμισε ότι μόλις πρόσφατα έγινε η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

«Υπάρχει ένας διάλογος, όμως που δεν έχει επιλύσει τις διαφορές. Ένας διάλογος που αν φέρει θετικές εξελίξεις, θα λύσει και το δικό μας πρόβλημα. Πρέπει να αντιληφθούμε πως λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος, θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στα ευρωτουρκικά, αν δω πρόοδο προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, στη βάση συμφωνημένου πλαισίου και όχι της λύσης δύο κρατών. Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την επίλυση του Κυπριακού. Η κατάσταση γίνεται καθημερινά χειρότερη», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την Πέμπτη στο Λονδίνο η Ολγκίν

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, την προσεχή Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό με στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ δεν θα συναντηθεί τελικά με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά με τον υπουργό Ευρώπης, Λίο Ντόχερτι. Ο λόρδος Κάμερον θα βρίσκεται στη Γερμανία.

Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η κυρία Ολγκίν θα έχει και άλλες συναντήσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, προτού επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους