Χριστοδουλίδης απ’ τα παλιά-Έκανε την αυτοκριτική του, ανέδειξε τα επιτεύγματά του
06:00 - 06 Μαρτίου 2024
Στον απόηχο των κακών μετρήσεων των ερευνών της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τη διακυβέρνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη το βράδυ της Τρίτης σε απολογισμό, προσπαθώντας να αναδείξει το έργο που έχει υλοποιηθεί κατά τον πρώτο χρόνο του στο τιμόνι του κράτους. Και κατάφερε να αποφύγει τις παγίδες, με μια ισορροπημένη παρουσία, στην οποία ανέδειξε τα σωστά και παραδέχθηκε τα λάθη, υπογραμμίζοντας κυρίως ζητήματα που θεωρεί σημαία της διακυβέρνησής του. Παρουσιάστηκε ειλικρινής, διαβασμένος και απευθύνθηκε στον λαό με ύφος που παρέπεμπε στον προεκλογικό εαυτό του, τότε που βρισκόταν στο απόγειο της δημοφιλίας του.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη, τόνισε ωστόσο πως τα λάθη αυτά ήταν σε συμπεριφορές και όχι σε πολιτικές και δεν επηρέασαν δυσμενώς την κοινωνία. Επιχείρησε μάλιστα να αποδώσει την κριτική που δέχεται στο γεγονός πως ο ίδιος έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την Κυβέρνησή του, απορρίπτοντας εμμέσως τα όσα τους αποδίδονται για λάθη, αναβλητικότητα και κακούς χειρισμούς.
Δευτερεύοντος, έθιξε το γεγονός πως, παρόλο που χαίρει υποστήριξης από τρία κόμματα, ο ίδιος, σε αντίθεση με σχεδόν όλους του τους προκατόχους, δεν είναι κομματάρχης και δεν έχει δεδομένη υποστήριξη ούτε από πολιτικές δυνάμεις ούτε από τις κρίσιμες μάζες που δημιουργούν οι κομματικές βάσεις. Αν και διατήρησε τον τίτλο του «κομματικά ορφανού», ήταν προσεκτικός να επαναλάβει τον σεβασμό του προς τις συμπολιτευόμενες δυνάμεις, ενώ επεσήμανε την αυτονομία τους. Τήρησε, ωστόσο, τις αποστάσεις του, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να βοηθήσει το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ προεκλογικά, λέγοντας ότι «δεν θα ακούσετε καμία προεκλογική εξαγγελία».
Προέβη και σε αυτοκριτική όσον αφορά κάποιες επιλογές που έγιναν από τους στενούς του συνεργάτες. «Είπα για λάθη συμπεριφορών. Δεν ήταν ανεκτό να υπάρχουν υπερωρίες σε άτομα που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο. Δεν ήταν σωστό να υπάρχουν αναρτήσεις από άτομα που διορίστηκαν σε προσωπικές στιγμές. Έπρεπε να γίνουν καλύτεροι έλεγχοι σε διορισμούς που έγιναν. Όλα αυτά τα διορθώσαμε και μέσα στο πλαίσιο της θεσμικής μεταρρύθμισης, εκείνο που επιλέγουμε είναι να υπάρχουν τα δεδομένα, να μην επιτρέπεται να γίνονται τέτοια λάθη», τόνισε.
Εξήγησε ότι προέβη σε αντικαταστάσεις προσώπων γρήγορα, επειδή ο ίδιος επιθυμούσε να τρέξει περισσότερο τα πράγματα σε κάποιους τομείς, παρόλο που και οι Υπουργοί που έφυγαν παρέδωσαν έργο. Η κοινωνία, είπε, μπορεί να δείχνει υπομονή, όμως ο ίδιος δεν έχει τέτοια ευχέρεια. «Λαμβάνοντας υπόψη τη σοφία που έχω σήμερα, ενδεχομένως να έγιναν λανθασμένες επιλογές», παραδέχθηκε μεταξύ άλλων.
Πάντως, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, παρά την εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα, στο τέλος της πενταετίας το πρόσημο για την Κυβέρνησή του θα είναι θετικό.
Επί της ουσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στοιχεία που ήταν ήδη γνωστά, καθώς ανακοινώνονταν κατά καιρούς είτε από τον ίδιο και τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, είτε από τους Υπουργούς. Ωστόσο, το γεγονός πως τα ομαδοποίησε, του έδωσε το πλεονέκτημα να είναι σε θέση να παρουσιάσει όγκο πεπραγμένων. Επέλεξε να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία σχετίζονται με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που επιδιώκει να έχει η διακυβέρνησή του και που συνδέονται με λαϊκά αιτήματα.
Είναι, άλλωστε, γνωστό, πως ο κ. Χριστοδουλίδης έχει παράπονο ότι δεν προβάλλεται επαρκώς και με σωστό τρόπο το κυβερνητικό έργο, με αποτέλεσμα πολλές φορές σημαντικά ζητήματα να μην λαμβάνουν τη σημασία που θεωρεί ότι τους αρμόζει, αν και προφανώς για αυτό ελέγχεται η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί. Ο απολογισμός ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συνοψίσει τις σημαντικότερες ενέργειες της διακυβέρνησής του. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι σε ανάλογους απολογισμούς θα προβούν και οι Υπουργοί του, ώστε να υπάρξει μια πιο εις βάθος ανάλυση πεπραγμένων, που θα δώσει μια ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι έγινε τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο σχεδιασμός μας για την Κύπρο που θέλουμε, ο πολιτικός μας προσανατολισμός, εδράζεται σε συγκεκριμένες και στοχευμένες προτεραιότητες:
- Στη βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε πολίτη,
- Στην οικοδόμηση μιας δυνατής και ανθεκτικής οικονομίας,
- Στη θεμελίωση ενός καλύτερου αύριο, επενδύοντας στην εκπαίδευση και την υγεία,
- Στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης,
- Στον εκσυγχρονισμό και ανασύνταξη του κράτους, και
- Στην ενίσχυση της θέσης μας ως ισχυρού εταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος εστίασε σε μια σειρά από επιτεύγματα, που εκτείνονται σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό, η Οικονομία, η εξωτερική πολιτική και διάφορες πτυχές εσωτερικής και κοινωνικής πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση επέλεξε να δώσει σε αποφάσεις που σχετίζονται με την ανακούφιση των πολιτών, οι οποίοι δοκιμάζονται έντονα από την ακρίβεια, αλλά και σε ευαίσθητους και σημαντικούς τομείς, όπως είναι το μεταναστευτικό, η διεθνής εικόνα της Κύπρου και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα προανήγγειλε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, που αγγίζουν διάφορους τομείς, από τη Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία, μέχρι τη φορολογία.
Στα ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, την αύξηση της άδειας μητρότητας, την άμεση καταβολή των συντάξεων, τον μειωμένο ή μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, την προσθήκη και τις αλλαγές στην καταβολή επιδομάτων, την αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού και την συμφωνία για την ΑΤΑ.
Αναφερόμενος στο κόστος ενέργειας, που αποτελεί τεράστιο πονοκέφαλο για πολίτες και επιχειρήσεις, δήλωσε πως παρόλο που δεν δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο, η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να το επιλύσει. Ειδική αναφορά έκανε στο σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους, το οποίο η Κυβέρνηση προτίθεται να επαναπροκυρήξει, καθώς και στο ζήτημα με το τερματικό φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να σταθεί επίσης σε ζητήματα που άπτονται του στεγαστικού και του προσφυγικού και αποτελούν αγκάθι για χιλιάδες οικογένειες. Αναφέρθηκε στα σχέδια που προκηρύχθηκαν και στις διάφορες χορηγίες και επιδοτήσεις, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν λύσεις σε πολλούς πολίτες.
Έθιξε, επίσης, το ζήτημα του μεταναστευτικού, λέγοντας ότι πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο, ενώ η Κυβέρνησή του υπερδιπλασίασε τους εξεταστές των αιτήσεων ασύλου, μείωσε δραστικά τον χρόνο εξέτασης σε τρεις μήνες, αύξησε κατά 200% τον ρυθμό απελάσεων και διασύνδεσε τα συστήματα των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, πετυχαίνοντας τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών που εργάζονταν. «Ως αποτέλεσμα της δουλειάς μας, για πρώτη φορά, οι αιτητές ασύλου και οι μη δικαιούχοι που φεύγουν από την πατρίδα μας έχουν αυξηθεί κατά 66% και είναι περισσότεροι από όσους έρχονται», είπε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει, οι οποίες θεωρεί ότι ενισχύουν τις προσπάθειες για καλύτερη διοίκηση και περιορισμό των λαθών και προανήγγειλε περαιτέρω αλλαγές. «Ο εκσυγχρονισμός του Κράτους, και ιδιαίτερα των θεσμών, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών μας. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεχείς θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασική συνιστώσα του κυβερνητικού μας προγράμματος», δήλωσε. Σημείωσε ότι σε αλλαγές αυτού του μεγέθους, οι προκλήσεις είναι αναμενόμενες και σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτες. «Όπου αποδειχθεί ότι υπάρχουν δομικές στρεβλώσεις, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τη Βουλή, θα προβεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις», τόνισε.