«Έπαιξε μπάλα» με πλαστό διαβατήριο-Παρίστανε στο αεροδρόμιο Πάφου τον Ρομέλου Λουκάκου

Κατηγορούμενος για πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και πλαστοπροσωπία, είναι Σύρος αιτητής ασύλου, ο οποίος τα τελευταία επτά χρόνια διαμένει στην Πάφο. Ο Σύρος, στην προσπάθεια του να αναχωρήσει από την Κύπρο και να μεταβεί στην Αγγλία, έφτασε στο αεροδρόμιο Πάφου, τον περασμένο Ιανουάριο, με βελγικό διαβατήριο, το οποίο μάλιστα έφερε το όνομα του γνωστού Βέλγου, παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστή, Ρομέλου Λουκάκου.

Κατά τον διαβατηριακό έλεγχο, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως το πρόσωπο που είχαν ενώπιον τους, δεν ήταν ο γνωστός ποδοσφαιριστής της Ρόμα, αλλά ένας Σύρος αιτητής ασύλου που βρίσκεται στην Κύπρο, υπό το καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ο νεαρός Σύρος, είχε φτάσει στην Κύπρο με βάρκα μέσω Τουρκίας, το 2017 και από τότε ζει και εργάζεται με τα αδέρφια του στην Πάφο. Στην προσπάθεια του να φύγει από την Κύπρο, φαίνεται ότι εξασφάλισε το πλαστό βελγικό διαβατήριο, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει οι λόγοι, που επέλεξε ως όνομα αυτό του γνωστού ποδοσφαιριστή.

Η υπόθεση εκδικάζεται συνοπτικά σε συνέχεια γραπτής συγκατάθεσης που δόθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, για αδικήματα που σχετίζονται με πλαστογραφία, τα οποία, σε περίπτωση καταδίκης, επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 έτη.

Μετά τη σύλληψη του στις οκτώ Ιανουαρίου, ο κατηγορούμενος Σύρος, παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, με την δικηγόρο του να ζητά χρόνο για να απαντήσει στις κατηγορίες. Η Κατηγορούσα Αρχή προς το σκοπό εξασφάλισης της παρουσίας του, ζήτησε όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση ένεκα του κινδύνου φυγοδικίας, επικαλούμενη παράλληλα την σοβαρότητα των αδικημάτων, την αυστηρή ποινή που ενδεχόμενος να επιβληθεί σε περίπτωση καταδίκης, καθώς και στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει δεσμούς με την Δημοκρατία.

Η συνήγορος του κατηγορούμενου, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής και συγκατατέθηκε στην κράτηση του πελάτη της. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, ο κατηγορούμενος αποφάσισε να αλλάξει δικηγόρο, ενώ στην παρουσία του νέου συνηγόρου υπεράσπισης, Α. Αλεξάνδρου, αποφάσισε να απαντήσει μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Ακολούθως, το Δικαστήριο εξέτασε το ζήτημα της κράτησης του Σύρου, με την Κατηγορούσα Αρχή να αιτείται την συνέχιση της κράτησης του, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, επικαλούμενη ξανά τον κίνδυνο φυγοδικίας, αφού δεν έχει δεσμούς με την Κύπρο. Περαιτέρω, παρέπεμψε στην κατάθεση του, στην οποία είχε παραδεχθεί ότι έφτασε στην Πάφο μέσω βάρκας από την Τουρκία και πως πηγαινοέρχεται συχνά στην Ιορδανία.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, κ. Αλεξάνδρου, από την πλευρά του, εξέφρασε την διαφωνία του με το σύνολο των όσων η Κατηγορούσα Αρχή υποστήριξε, επικαλούμενος καινούρια δεδομένα. Μεταξύ άλλων, υπέδειξε στο Δικαστήριο πως ο πελάτης του παραμένει υπό κράτηση για περίοδο 40 ημερών, πως δεν έχει παραδεχθεί τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, καθώς και ότι με βάση το μαρτυρικό υλικό που κατατέθηκε, δεν υπάρχει πιθανότητα καταδίκης. Επιπλέον, ο δικηγόρος του ανέφερε πως πως διαμένει εδώ και 7 χρόνια νόμιμα στην Δημοκρατία, μαζί με τα δύο αδέρφια του σε σταθερό τόπο διαμονής και η διαμονή του στην Κύπρο διέπεται από το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην Συρία, ένεκα της κατάστασης που εκεί επικρατεί. Μάλιστα τα τελευταία 3,5 χρόνια εργάζεται μόνιμα ως ελαιοχρωματιστής και λαμβάνει μηνιαίως το ποσό των €1500

Το Δικαστήριο, αφού εξέτασε τις θέσεις των δύο πλευρών, εξέδωσε διάταγμα για συνέχιση της κράτησης του, στη βάση του κινδύνου φυγοδικίας.

Δειτε Επισης

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Αναζητώντας δικαίωση σε ένα ωκεανό αδικίας...
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο
Κρίσιμος μήνας για ΥΠΑΝ ο Μάιος, ανακοινώνει τις θέσεις για ενιαία εκπαίδευση-Τι ζητούν οι γονείς
Τι περιέχει η πρόταση για εκεχειρία που συμφώνησε η Χαμάς-Συμφωνία τριών φάσεων
Συνεχίζονται οι συλλήψεις στα κατεχόμενα για τα πλαστά διπλώματα-Χειροπέδες και σε δημοσιογράφο
Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Αρνητική η πρώτη αντίδραση Ισραήλ
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»