«Πράσινο φως» Τμήματος Περιβάλλοντος για ανέγερση Μονής Αγίου Μηνά στην Πενταλιά

Το Τμήμα Περιβάλλοντος έδωσε την συγκατάθεση του για την ανέγερση Μονής του Αγίου Μηνά στην κοινότητα Πενταλιάς της επαρχίας Πάφου, ωστόσο με προϋποθέσεις. 

Σε γνωμάτευσή του, ημερομηνίας 23ης Φεβρουαρίου, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι αν τηρηθούν οι οδηγίες του για τον τρόπο κατασκευής του ναού, τότε «οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις από την κατασκευή και την λειτουργία του έργου αναμένεται ότι θα προληφθούν και θα είναι διαχειρίσιμες».

Για την τοποθεσία του έργου αναφέρεται ότι αυτό χωροθετείται σε γεωργική περιοχή, ζώνη στην οποία υπάρχει ήδη εκκλησία και χώρος διαμονής μίας μονάζουσας και επομένως, η λειτουργία του «δεν θα επηρεάσει την αισθητική του τοπίου».

Όπως αναφέρει το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Ιερά Μονή προγραμματίζεται να ανεγερθεί στην τοποθεσία Ατκιά, σε τεμάχιο εμβαδού 2555 τμ. Το έργο, εμβαδού 1891 τμ, θα περιλαμβάνει ναό, έξι κελιά για τη διαμονή των μοναζουσών, ένα ιατρείο, τράπεζα, αρχονταρίκι, χώρο αγοράς, αίθουσα διακονημάτων, συνοδικό, βιβλιοθήκη, σκευοφυλάκιο, κουζίνα και τέσσερις κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Στη Μονή θα φιλοξενούνται έξι μονάζουσες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Στην είσοδο της Ιεράς Μονής θα ανεγερθεί ένα κιόσκι, ενώ θα υπάρχει υπόγειος και υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος για την κατασκευή του υπό μελέτη έργου θα πρέπει να ακολουθηθεί η συμβατική μεθοδολογία κατασκευής. Εξηγεί ότι θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες εκσκαφές, όπου τα κατάλληλα χώματα εκσκαφής θα αποθηκευτούν προσωρινά σε συγκεκριμένο χώρο του εργοταξίου και έπειτα θα χρησιμοποιηθούν για τις επιχωματώσεις.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως η δαπεδόστρωση θα πρέπει να γίνει εσωτερικά με κεραμικά και εξωτερικά θα γίνουν πλακόστρωτα. Όσο αφορά την δαπεδόστρωση των διαδρόμων πρόσβασης και των χώρων στάθμευσης θα γίνουν με μπετόν βουρτσιστό, πλάκες μπετόν και φυσικές πλάκες πέτρας.

Πλάκα του υπόγειου χώρου στάθμευσης θα πλακοστρωθεί με φυσικές πέτρες και θα αποτελεί την εξωτερική αυλή της Μονής. Σε άλλο σημείο στην είσοδο θα κατασκευαστεί φιάλη από μπετόν, η πρόσβαση προς αυτή θα είναι μέσω προκατασκευασμένων μπετόν και πλακών. 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως μπροστά από το κτήριο θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα και θα δημιουργηθεί μικρός κήπος. Στο πίσω μέρος του κτηρίου επίσης κατά το στάδιο της κατασκευής δεν θα επηρεαστούν τα υφιστάμενα δέντρα.

Κατά μήκος του συνόρου θα φυτευτούν ορθόκλαδα κυπαρίσσια και στο βορειοδυτικό τμήμα θα φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα.

Οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν με την έκδοση της άδειας οικοδομής και υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου 18 μήνες, η ανέγερση του έργου θα υλοποιηθεί σε μια ενιαία φάση.

Το κόστος εκτιμάται στο €1.157.422 και η περίοδος εκτέλεσης των εργασιών στους 18 μήνες. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος