Στο τελικό στάδιο η μελέτη για διαχωρισμό εξουσιών Εισαγγελέα, θεσμικές αλλαγές και στην Ελεγκτική

Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, που αφορά στο διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που πραγματοποιείται, με αφορμή τον ένα χρόνο διακυβέρνησής του. Την ίδια ώρα, επεσήμανε πως έχουν αρχίσει και διαβουλεύσεις για θεσμικές αλλαγές και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ τόνισε πως οι σχέσεις του με τον Γενικό Ελεγκτή είναι εξαιρετικές.

Σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως αποτελούν μία από τις συνιστώσες της πολιτικής φιλοσοφίας της Κυβέρνησης και υπέδειξε πως ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα, με τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. «Από που πήρε τις εξουσίες το Γνωμοδοτικό; Όλοι ξέραμε πως γίνονταν οι διορισμοί. Συστήσαμε ένα γνωμοδοτικό, του οποίου θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις αρμοδιότητες, επειδή θεωρούμε ότι σε καμία υπηρεσία, ένα άτομο από μόνο του μπορεί να έχει την όλη σοφία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινού».

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως το επόμενο διάστημα υπάρχουν διορισμοί Επιτρόπων και το Γνωμοδοτικό θα έχει την αρμοδιότητα να προτείνει άτομα στην εκτελεστική εξουσία. «Το ίδιο και με τη Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία. Θέλω να ξεκαθαρίσω. Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό και όλη αυτή η διεργασία που κάνουμε, αγγίζει χρονικά περίοδο που δεν θα υπάρχουν τα συγκεκριμένα άτομα, ή θα βρίσκονται στο τέλος της θητείας τους, επειδή για μας δεν είναι προσωπικό το θέμα. Για μας το θέμα είναι θεσμικό και σε όλους τους θεσμούς, η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε είναι αυτή του Γνωμοδοτικού».

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα, που θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως «είναι μία μετεξέλιξη που θα γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συζητούμε ενδοκυβερνητικά, έχω μιλήσει με εξωτερικούς συνεργάτες και νομικούς. Για πολλά θέματα που υπάρχουν στην Κύπρο, υπάρχουν λύσεις σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και πρέπει να αξιοποιούμε την εμπειρογνωμοσύνη που πρέπει να υπάρχει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις αρνητικές δημοσκοπήσεις ο ΠτΔ, παραδέχεται λάθη-«Έπρεπε να γίνουν καλύτεροι έλεγχοι σε διορισμούς»

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για Ελεγκτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως «είναι στις σκέψεις μας το Ελεγκτικό Συμβούλιο, στο πρότυπο των άλλων κρατών. Δεν αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τους Επικεφαλής, δεν αμφισβητείται η ικανότητα και οι σημαντικές δουλειές που κάνουν. Είμαι εδώ για να αφήσουμε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μου με τον Γενικό Ελεγκτή. Ήμασταν στο τηλέφωνο χθες. Υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε».

Όσον αφορά στο διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ως δημόσιος κατήγορος και νομικός σύμβουλος του κράτους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε πως «υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το διαχωρισμό εξουσιών. Είμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, το επόμενο στάδιο είναι να διαβουλευτούμε με τους Επικεφαλής και μετά θα πάμε στη Βουλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο απολογισμός του ΠτΔ για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης-Οι στοχευμένες προτεραιότητες και όσα επιτεύχθηκαν

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Προκαλεί έντονη ανησυχία ο Κιμ Γιονγκ Ουν-Πιο κοντά από ποτέ ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου
Γυναίκα επιτέθηκε και έσπρωξε αστυνομικό-Επιχείρησε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο Πάφου με πλαστά στοιχεία
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί ο Νετανιάχου μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Στους 82 οι νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Παλμύρα
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών