Συμμετοχή ΥΠΑΝ στο δίκτυο ReferNet για την επαγγελματική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη

Αντιπροσωπεία της Ομάδας ReferNet της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) συμμετείχε στην 21η Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικτύου ReferNet για το Έτος 2024, η οποία έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) στη Θεσσαλονίκη.

Το ΥΠΑΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι συμμετείχε για πρώτη φορά σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δικτύου ReferNet, μετά την ανάληψη του ρόλου του Εθνικού Συντονιστή του Δικτύου με βάση τη νέα Συμφωνία Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης 2024-2027.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση διήρκεσε τρεις μέρες από την 28η Φεβρουαρίου 2024 μέχρι και την 1η Μαρτίου 2024, και χωρίστηκε σε δεκατρείς θεματικές ενότητες. Όλες οι θεματικές ενότητες απευθύνονταν στα μέλη του Δικτύου, σε ειδικούς και εμπειρογνώμονες για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ), σε ενδιαφερόμενους φορείς και εκπροσώπους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Επισημαίνεται ότι γενικός στόχος της συνάντησης ήταν να παρασχεθεί ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις της πολιτικής της ΕΕ για την ΕΕΚ, τα αποτελέσματα των εργασιών του 2023 και την προετοιμασία του σχεδίου εργασίας (workplan) του 2024.

Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις πολιτικής της ΕΕ στην ΕΕΚ, η πρόοδος που σημειώθηκε σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων στην ΕΕΚ κατά το χρονικό διάστημα 2020-2023, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Cedefop, καθώς και ειδικότερα θέματα σχετικά με την πρόωρη σχολική εγκατάλειψη στην ΕΕΚ, την πράσινη μετάβαση στις θέσεις εργασίας και δεξιότητες μέσα από επισκόπηση των πράσινων πρακτικών σε χώρες της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν εργαλεία χάραξης πολιτικής του Cedefop, όπως το OJA (European System for Collection and Analysis of Online Job Advertisement Data) και το ESI (European Skills Index). Τέλος, την Ολομέλεια απασχόλησαν θέματα σχετικά με τις προκλήσεις στην υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Εφαρμογής για την ΕΕΚ, ενώ διεξήχθησαν συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών όσον αφορά τη συγκρισιμότητα και την αναγνώριση των προσόντων (μη τυπική και άτυπη μάθηση στην ΕΕΚ).

Η ομάδα ReferNet της Κύπρου συμμετείχε ενεργά σε όλες τις εργασίες και συζητήσεις της Ολομέλειας. Ακόμη, παρουσίασε το παράδειγμα της Δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΜΙΕΕΚ ως παράδειγμα καλής πρακτικής και ως Κέντρο Επαγγελματικής Αριστείας (CoVE) σε θεματική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023