Φρίκη στο Κολοράντο-Βρέθηκαν 190 πτώματα σε αποσύνθεση σε γραφείο τελετών

Μία υπόθεση σοκ που αφορά στου χαλαρούς κανόνες που ισχύουν για τα γραφεία τελετών στο Κολοράντο συγκλονίζει την περιοχή.

Αφού βρέθηκαν σχεδόν 200 πτώματα στοιβαγμένα και σε αποσύνθεση σε ένα γραφείο τελετών, οι νομοθέτες πρότειναν νομοσχέδια για την αναθεώρηση των κανονισμών των γραφείων τελετών της πολιτείας, που απέτυχαν να αποτρέψουν μια σειρά από φρικιαστικές περιπτώσεις όπως η πώληση ανθρώπινων μελών και ψεύτικων σταχτών.

Τα περιστατικά αυτά έχουν σοκάρει εκατοντάδες οικογένειες καθώς, όπως αναφέρει το Associated Press, πολλοί ήταν εκείνοι που έμαθαν ότι τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων δεν βρίσκονταν στις στάχτες που σκόρπισαν τελετουργικά ή κρατούσαν για χρόνια, αλλά αντίθετα ήταν σε φάση αποσύνθεσης σε ένα κτίριο ή σε μια περίπτωση στο πίσω μέρος μιας νεκροφόρας.

Οι οικογένειες αυτές καταρρακώθηκαν γεγονός που ώθησε τους νομοθέτες της πολιτείας να παρουσιάσουν τη Δευτέρα ένα διακομματικό νομοσχέδιο που αφορά στα κριτήρια αδειοδότησης για να γίνει κάποιος διευθυντής γραφείου κηδειών στο Κολοράντο, ευθυγραμμιζοντάς τα με αυτά που ισχύουν σε όλες τις άλλες πολιτείες. Το νομοσχέδιο θέτει επίσης κριτήρια και για άλλες θέσεις εργασίας του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ταριχευτών και των αποτεφρωτών.

«Πάρα πολλές οικογένειες του Κολοράντο χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την αποτρόπαια και απαράδεκτη πραγματικότητα ότι τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων είχαν κακομεταχειριστεί, χαθεί, φροντιστεί ακατάλληλα, πωληθεί και δεν τα είχαν σεβαστεί», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντίλαν Ρόμπερτς, ένας από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, σε συνέντευξη Τύπου. «Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο», είπε.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για μια δραματική ενημέρωση σε μια πολιτεία όπου οι διευθυντές γραφείων κηδειών δεν απαιτείται να έχουν αποφοιτήσει από το λύκειο. Εάν το νομοσχέδιο περάσει, για την άδεια θα απαιτείται έλεγχος ιστορικού, πτυχίο στην επιστήμη των νεκροτομών, πέρασμα από εθνικές εξετάσεις και μαθητεία.

Σορός γυναίκας έμεινε σε νεκροφόρα 18 μήνες

Τον Φεβρουάριο, λίγους μήνες μετά την εύρεση 190 πτωμάτων σε ένα μολυσμένο από κοριούς γραφείο τελετών δύο ώρες νότια του Ντένβερ, βρέθηκε άλλο ένα πτώμα σε μια ξεχωριστή υπόθεση: αυτό της Κριστίνα Ροζάλες. Η σορός της έμεινε σε μια νεκροφόρα, σκεπασμένη με κουβέρτες, επί 18 μήνες. Ανακαλύφθηκε μόνο επειδή ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών στα προάστια του Ντένβερ υπέστη έξωση. Η Ροζάλες είχε πεθάνει σε ηλικία 63 ετών από Αλτσχάιμερ και ο σύζυγός της είχε επιλέξει το γραφείο τελετών επειδή ήταν φίλοι με τον διαχειριστή.

Όταν έμαθε ότι το σώμα της εκλιπούσας συζύγου του είχε αφεθεί στο φορείο μιας νεκροφόρας και ότι του είχαν δώσει τις στάχτες κάποιου άλλου, προσπάθησε να παραμείνει δυνατός για τα δύο νεαρά ενήλικα παιδιά τους. «Έκλαψα πολλές φορές γι’ αυτήν. Μετά από 18 μήνες νόμιζα ότι είχα τελειώσει με αυτό, αλλά άρχισαν όλα από την αρχή», είπε αφού μίλησε στη συνέντευξη Τύπου υπέρ του νομοσχεδίου. «Πιθανότατα δεν θα είχα μάθει για το πτώμα της γυναίκας μου αν δεν γινόταν η έξωση».

Ένα δεύτερο νομοσχέδιο στο Κολοράντο που πρόκειται να εισαχθεί θα αφορά σε επιθεωρήσεις ρουτίνας από τις ρυθμιστικές αρχές. Το Κολοράντο βρίσκεται επί του παρόντος πολύ πίσω από τις υπόλοιπες πολιτείες, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούν επιθεωρήσεις ρουτίνας ετησίως ή κάθε λίγα χρόνια.

«Αυτή τη στιγμή δίνουμε άδεια σε κομμωτήρια. Αυτή τη στιγμή επιθεωρούμε εστιατόρια. Πρέπει να κάνουμε κάτι παρόμοιο, ή σίγουρα περισσότερο, για τα γραφεία τελετών», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ματ Σόπερ.

Έδωσαν άλλες στάχτες σε οικογένεια

Σε μία άλλη σοκαριστική περίπτωση, όταν το FBI ανακοίνωσε στη Σέλια Κάνφιλντ-Τζόουνς ότι τα λείψανα της κόρης της είχαν βρεθεί μεταξύ των σχεδόν 200 σε μια εγκατάσταση στο Κολοράντο, κάθισε με τους αξιωματούχους κρατώντας την τεφροδόχο με δυσπιστία. Η μητέρα αρνήθηκε να αποχωριστεί τις στάχτες που θεωρούσε ότι ήταν της κόρης της επί τέσσερα χρόνια.

Η Κάνφιλντ-Τζόουνς θυμάται έναν υπάλληλο να βγάζει τελικά τις στάχτες από την τεφροδόχο και να επαναλαμβάνει: «Δεν είναι η κόρη σας». «Έπρεπε να μας το λέει ξανά και ξανά», είπε σε συνέντευξή της με μάτια που δάκρυζαν. «Ήταν φρικτό». Η Κάνφιλντ-Τζόουνς υποφέρει πλέον από εφιάλτες στους οποίους βλέπει το αποσυντιθέμενο σώμα της κόρης της.

Τα 190 πτώματα ανακαλύφθηκαν πέρυσι σε ένα κτίριο στο Πενρόουζ και οι ιδιοκτήτες έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν εκατοντάδες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης πτώματος. Ο τοπικός ιατροδικαστής ήδη από το 2020 είχε απευθύνει προειδοποιήσεις, τρία χρόνια πριν ανακαλυφθούν τα πτώματα. Ο Τζο Γουόλς, πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Κηδειών του Κολοράντο, είπε ότι η ομάδα είναι υπέρ της νομοθεσίας, προειδοποίησε ωστόσο ότι οι κανόνες μπορεί να μην αποτρέψουν άλλα παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. «Ναι, πήραμε την άδεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισοδυναμεί με την τελειότητα, δυστυχώς», είπε ο Γουόλς. Ωστόσο, έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα για να δείξουμε στους κατοίκους του Κολοράντο ότι μπορούν να εμπιστευτούν τον κλάδο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια επιλογή για όσους λειτουργούν ήδη γραφεία τελετών αλλά δεν πληρούν τα νέα κριτήρια, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το 2026. Η επιλογή θέτει ως κριτήριο τις 6.500 ώρες εργασιακής εμπειρίας και έλεγχο ποινικού ιστορικού για να λάβουν προσωρινή άδεια που θα γίνει πλήρης άδεια μετά από δύο χρόνια. Για να ανανεώσουν μια άδεια, οι διευθυντές γραφείων τελετών θα πρέπει να επαναλάβουν σύντομα μαθήματα σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τη δεοντολογία και τους κανόνες δημόσιας υγείας.

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
ΒΙΝΤΕΟ: Βουλευτής γρονθοκόπησε συνάδελφό του στο βήμα της Βουλής της Γεωργίας
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο
BINTEO: Το τεράστιο οπλοστάσιο του Ιράν σε drones και πυραύλους–Γιατί απέτυχαν να πλήξουν το Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Nέα επίθεση στο Σίδνεϊ-Άνδρας επιτέθηκε και μαχαίρωσε ιερέα και ακόμη τέσσερα άτομα σε εκκλησία
Ανάλυση BBC για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ-Πώς θα αποφύγει η Δύση έναν ολοκληρωτικό πόλεμο
Υπάρχει έντονος φόβος στην Ιερουσαλήμ-«Ο κόσμος είναι μουδιασμένος»
Έντονη ανησυχία-Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν έκκληση στο Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση
ΒΙΝΤΕΟ: Αναπαράσταση της Jerusalem Post για την απάντηση του Ισραήλ-«Στόχος η αντιαεροπορική άμυνα»
Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ-Αξιωματούχος αποκάλυψε όσα έγιναν στην αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου