Το 50% των Κυπρίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος-Έκτη στην Ευρώπη η Κύπρος

Ακόμη μία αρνητική πρωτιά για την Κύπρο, αφού βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες δέκα χώρες της Ευρώπης, ο πληθυσμός των οποίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους. Την ίδια ώρα, όσον αφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη εικοσάδα, κάτι που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, με τους αρμόδιους να βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αντιμετωπίζει την παιδική παχυσαρκία.

Η 4η Μαρτίου έχει καθοριστεί η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ένας στους τρεις Κύπριους πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Ωστόσο, το πρόβλημα με το βάρος του ανθρώπου δεν είναι μόνο η παχυσαρκία, αφού τα δεδομένα που έχει ενώπιον του ο Σύνδεσμος Διατροφολόγων Κύπρου φανερώνουν ότι οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το βάρος τους, είτε χαρακτηρίζονται υπέρβαροι, είτε έχουν υπερβάλλον βάρος.

«Εμείς μελετήσαμε το βάρος των Κυπρίων, είτε υπερβάλλον είτε παχυσαρκία για τους ενήλικες και τις διατροφικές τους συνήθειες. Η παχυσαρκία είναι γύρω στο 30%, που είναι ο ένας στους τρεις, όμως στο υπερβάλλον βάρος είναι 49% για τους άνδρες και γύρω στο 26% για τις γυναίκες. Τα άτομα στην Κύπρο έχουμε πρόβλημα βάρους, πέραν το 50% γενικά, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Όπως είναι η κατάταξή μας είδαμε ότι βρισκόμαστε στην έκτη θέση. Είμαστε ψηλά», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου και κλινική διατροφολόγος, Ελένη Ανδρέου.

Ο σύνδεσμος είχε πραγματοποιήσει την πρώτη έρευνα το 2005-2009 και τώρα ετοιμάζει την δεύτερη, η οποία θα αναφέρεται στα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν την δεκαετία που πέρασε. Πάντως, αυτό που διαφάνηκε είναι ότι τα ψηλά ποσοστά που καταγράφουν οι Κύπριοι συνάδουν και με τα υψηλά ποσοστά που καταγράφονται παγκόσμια, βάσει των δεδομένων που κατάγραψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Οργάνωση Παχυσαρκίας.

«Το ανησυχητικό είναι ότι είναι εφάμιλλο με τα αποτελέσματα του ΠΟΥ και η Παγκόσμια Οργάνωση Παχυσαρκίας ότι είναι από τα ψηλότερα επίπεδα που έχουμε. Όμως, ο ΠΟΥ για την παγκόσμια ημέρα της παχυσαρκίας είχε κάνει μία αναδρομή από το 1990 μέχρι το 2022 τετραπλασιάστηκε το βάρος των παιδιών και διπλασιάστηκε για τους ενήλικες. Έχουμε πρόβλημα και είναι εφάμιλλο με τις διεθνείς στατιστικές. Στον κόσμο βρίσκεται κοντά στην 19ή ή 20η θέση, που σημαίνει ότι είμαστε ψηλά».

Όσον αφορά στα αίτια που προκαλούν την παχυσαρκία και το πρόβλημα με το βάρος για τους Κύπριους κατά κύριο λόγο, όπως καταγράφονται από τα δεδομένα που υπάρχουν ενώπιον του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων είναι δύο.

«Το ένα είναι η λανθασμένη διατροφή, έχουμε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. Το άλλο είναι ότι ως λαός δεν κάνουμε όση γυμναστική χρειάζεται να κάνουμε. Επίσης, υπάρχουν και κάποιοι βιολογικοί παράγοντες, όμως είναι χαμηλό το ποσοστό».

Πάντως, η παχυσαρκία φαίνεται ότι δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι όσον αφορά στο βάρος, καθώς διαφάνηκε πως όσο ψηλά βρίσκεται η Κύπρος στους δείκτες για τους υπέρβαρους, τόσο ψηλά βρίσκεται και όσους θεωρούνται λιποβαρείς.

«Το άλλο που είναι πολύ σημαντικό, εκτός που έχουμε το πρόβλημα του ψηλού βάρους, κατατασσόμαστε και ψηλά σε επικινδυνότητα για τις διατροφικές διαταραχές. Από την έρευνα είδαμε ότι το 2% των ανδρών και 10% των γυναικών είναι λιποβαρείς, που είναι ψηλό ποσοστό αυτό. Έχουμε τα δύο άκρα. Είναι διαφορετικά ποσοστά ναι, αλλά έχουμε τα δύο άκρα σε σύγκριση με τα παγκόσμια στοιχεία», τόνισε η κα. Ανδρέου.

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία θεωρείται μία ασθένεια, μία διατροφική διαταραχή και γι’ αυτό το λόγο, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι που κάποιος μπορεί να χάσει βάρος, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσει, αν θέλει να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο πρώτος τρόπος αφορά τη διατροφή, που είναι άμεσα συνυφασμένη με το πρόβλημα του βάρους και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος πρέπει να κάνει δίαιτα.

«Με το θέμα της διατροφής, εννοούμε ότι πρέπει να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, αν θέλει μία μόνιμη αλλαγή. Πρέπει να ισορροπήσει θερμίδες, σε σχέση με την άσκηση που κάνει, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε σωστές διατροφικές συνήθειες. Κάποιες από αυτές, που βοηθούν στην ισορροπία του βάρους, είναι να κάνουν μικρά και συχνά γεύματα, άσχετα αν η μόδα είναι η διαλειμματική, που δεν τρώνε ολόκληρη τη μέρα και αρχίζουν πιο αργά».

Όπως εξήγησε η κα. Ανδρέου, το πρώτο βήμα είναι να παίρνει κάποιος καλό πρωινό, αφού είναι το γεύμα που βοηθά στον μεταβολισμό και τον καθορίζει σε ένα κανονικό επίπεδο. «Παράλληλα, πρέπει να προσθέσουν στην διατροφή φρούτα και λαχανικά και φυτικές ίνες στα γεύματα για να έχουν το αίσθημα του κορεσμού. Να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν το λίπος από το κρέας πριν να μαγειρευτεί, να αλλάξει ο τρόπος μαγειρικής να είναι πιο βραστά, της σχάρας και να μην είναι τηγανιτά ή με πολύ λάδι».

Όσοι θέλουν να χάσουν βάρος και έχουν την κακή συνήθεια να τρώνε αργά το βράδυ, πρέπει να το σταματήσουν, αφού όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί, το όριο για να τρώει κάποιος το βράδυ είναι τρεις με τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

«Όπως κουράζεται το σώμα, κουράζεται και ο μεταβολισμός και αν κάποιος αρχίσει να τρώει αργά το βράδυ, κάποια θα μείνουν άπεπτα μέχρι τον ύπνο και μετά που θα ξυπνήσει. Έτσι, αποθηκεύεται περισσότερο βάρος. Επίσης, όταν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το βάρος του, πρέπει να θεωρεί ότι αγαπά το σώμα του όπως και να είναι και το τι θεωρεί είναι να το βελτιώσει. Δεν πρέπει να αρχίσει με το αρνητικό ότι πρέπει να αλλάξει το σώμα του. Πρέπει να το αγαπά όπως και να είναι και το τι προσπαθεί είναι να το βελτιώσει σιγά-σιγά».

Ετοιμάζεται σχέδιο για αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου βρίσκεται σε συνεργασία με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, ώστε να ετοιμάσει ένα σχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπίζει την παιδική παχυσαρκία από νωρίς, αφού με αυτό τον τρόπο, ενδεχομένως να βελτιωθούν τα αποτελέσματα και για το μέλλον.

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας, θα γίνει ενημέρωση των γονιών και των παιδιών, με διαδραστικά μέσα για τους ίδιους τους μαθητές, όπως οι τρόποι μαγειρικής, πώς να επιλέγουν τα σωστά τρόφιμα, πώς να ψωνίζουν τα παιδιά από την καντίνα και γι’ αυτό θα γίνει εκπαίδευση για την καντίνα. Επίσης, θα γίνει εκπαίδευση για το συνδυασμό της διατροφής με την άσκηση. Το άλλο που είχαμε προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας είναι να πάρουν ως συνεργάτες, σύμβουλους διατροφής, για να βοηθά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Είναι κάτι που γίνεται στο εξωτερικό και γίνεται από την παιδική ηλικία, εντάσσοντας το μάθημα της διατροφής από τη νηπιακή ηλικία».

Δειτε Επισης

Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Συνελήφθησαν 42 παράνομοι αλλοδαποί έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας-Οι εννέα επαναπατρίστηκαν
Αυξάνονται οι περιπολίες και οι έλεγχοι της Αστυνομίας ενόψει εορταστικής περιόδου
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
Το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, οι κατηγορίες για κατασκοπεία και τα ανοικτά μέτωπα του Tik Tok
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού ο Φιντάν-Με κοστούμι και γραβάτα τον υποδέχθηκε ο Τζολάνι
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία