Δεν ανανεώθηκε το μητρώο ανέργων από το 2008-Πρόβλημα στην αγορά εργασίας

Προβλήματα στην αγορά εργασίας δημιουργεί το γεγονός ότι εδώ και δεκαέξι χρόνια δεν έχει ανανεωθεί το μητρώο ανέργων, που διατηρείται στο Γραφείο Εξεύρεσης Εργασίας, κάτι που αλλοιώνει την εικόνα, αναφορικά με τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, με τη Βουλή να ζητά συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρξει αλλαγή.

Οι δύσκολες συνθήκες, όσον αφορά στην εύρεση εργασίας, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αρκετά η νεολαία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκάζονται να εργαστούν σε επαγγέλματα που δεν συνάδουν με τους τίτλους σπουδών τους. Την ίδια ώρα, υπάρχουν τομείς που αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργατικά χέρια, φαίνεται ότι δεν τα προτιμούν οι νέοι, όταν καλούνται να κάνουν τις σημαντικές επιλογές για το μέλλον τους, κάτι που σημαίνει ότι οι εργοδότες αναγκάζονται να προβαίνουν σε αλλαγές στις απαιτήσεις τους.

Το γεγονός ότι τα τελευταία δεκαέξι χρόνια δεν είχε γίνει ανανέωση στο μητρώο ανέργων σε κλάδους εργασίας, από το Γραφείο Εξεύρεσης Εργασίας, έχει δημιουργήσει μία αλλοιωμένη εικόνα, αναφορικά με τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, καθώς και για το τι ζητούν οι εργοδότες. Προς αυτό το σκοπό, η Επιτροπή Εργασίας θα θέσει το θέμα προς συζήτηση, ώστε να ενημερωθεί για τους λόγους που επικρατεί η συγκεκριμένη κατάσταση.

«Είναι ένα θέμα που ψάχνω εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα τελευταία έκανα μία μεγάλη έρευνα για να δω πώς ανανεώνουν το μητρώο τους οι άλλες χώρες και γι’ αυτό μάζεψα τις πληροφορίες για το πώς πρέπει να ανανεώνεται αυτό το σύστημα. Το δικό μας σύστημα έχει να ανανεωθεί από το 2008, δηλαδή 16 χρόνια δεν έχει ανανεωθεί», επεσήμανε στον REPORTER ο εισηγητής του θέματος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Η μη ανανέωση του μητρώου δημιουργεί διάφορα προβλήματα για την αγορά εργασίας, καθώς από το 2008 μέχρι και το 2024 έχουν αλλάξει αρκετά οι συνθήκες, έχουν δημιουργηθεί νέοι κλάδοι εργασίας, υπάρχουν νέα πτυχία και τίτλοι σπουδών. Ωστόσο, αυτά τα επαγγέλματα που δημιουργήθηκαν μετά το 2008ν δεν είναι καταγεγραμμένα, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη ή όχι.

«Αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα τελειώνει κάποιος σπουδάζει δασολόγος και έρχεται στην Κύπρο και θέλει να γραφτεί άνεργος. Θα πρέπει να υπάρχει ο κλάδος. Επίσης, σε μία βιομηχανία όπως είναι τα ξενοδοχεία, υπάρχουν διαφορετικά επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα ο ένας είναι καθαριστής, η άλλη καμαριέρα. Υπάρχουν ξεκάθαρα επαγγέλματα, αλλά είναι γραμμένα στο μητρώο; Στην αγορά εργασίας μπορεί να είναι διαφορετικά τα επαγγέλματα, από εκείνα που είναι στο μητρώο».

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου, αυτή τη στιγμή, στην αγορά εργασίας υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προγραμματιστές, Κάτι που γνωρίζουν οι εργοδότες, που ψάχνουν αυτά τα άτομα, αλλά δεν το ξέρουν οι νεαροί που είτε ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και είναι άνεργοι, είτε ακόμη δεν έχουν αποφασίσει για το μέλλον τους.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε απίστευτη ζήτηση στους προγραμματιστές. Κανένας δεν πήγε να κάνει έρευνα ή να βγει να πει ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και να κάνει προγράμματα για να εκπαιδεύσει τους άνεργους που υπάρχουν. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προγραμματιστεί η οικονομία, μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων. Παλιά, η Κυβέρνηση μας είχε πει ότι υπάρχουν αρκετοί άνεργοι σε ένα επάγγελμα, όμως υπήρχε αυξημένη ζήτηση στους προγραμματιστές. Θυμάμαι κάναμε εκπαιδεύσεις σε διάφορα άτομα και όλοι βρήκαν δουλειά μέσα σε ένα χρόνο. Μία μάλιστα είναι διευθύντρια μεγάλης Σουιδικής εταιρίας. Με αυτό τον τρόπο βοηθείται ο κόσμος».

Η ανάγκη για αναβάθμιση και ανανέωση του μητρώου είναι αδήριτη, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί μαθητές που καλούνται να κάνουν τις επιλογές που θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία τους και τις σπουδές τους, καθώς τα αναθεωρημένα στοιχεία θα δώσουν μία εικόνα στους νεαρούς για να ξέρουν αν το επάγγελμα που επιλέγουν έχει μέλλον ή υπάρχουν αρκετοί άνεργοι, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην καταφέρουν να βρουν δουλειά.

«Είναι πληροφόρηση που έπρεπε να φτάνει στα Λύκεια και στη νεολαία τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση. Από την άλλη, η Κυβέρνηση βλέπει ότι υπάρχουν αρκετοί άνεργοι σε ένα επάγγελμα, όμως υπάρχει έλλειψη σε άλλο. Θα μπορεί να κάνει κάποια προγράμματα επανεκπαίδευσης, για να καλύψει τις ανάγκες Λέμε έχει ανεργία στην Κύπρο. Σε ποιους τομείς υπάρχει ανεργία; Πού χρειάζεται να κάνει επανεκπαίδευση; Τι πρέπει να γίνει για να βοηθηθούν οι φτωχοί νεαροί; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η επανεκπαίδευση, όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να ξέρουμε τις ανάγκες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Η Επιτροπή Εργασίας επιδιώκει να ξεκινήσει το διάλογο, ώστε να υπάρξει μία σφαιρική εικόνα γύρω από το θέμα, αλλά και να δώσει τις δικές της εισηγήσεις για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιοι, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη αλλαγή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα μητρώο με επαγγέλματα και μας το δίνει. Επίσης, πρέπει να προτείνει τα επαγγέλματα που μπορεί κάποιος να γραφτεί άνεργος, ανάλογα με τους τίτλους σπουδών τους. Πρέπει να υπάρξει μία μελέτη για το μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουν επαφή με τα Πανεπιστήμια και τα προγράμματα σπουδών, αλλά και μία διασύνδεση με την αγορά εργασίας για να δουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Επίσης, πρέπει να γίνει και μία διαβούλευση με τη νεολαία, που θα είναι ο χρήστης του μητρώου και μετά να γίνει η αναβάθμιση».

Δειτε Επισης

Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού