Σε κομβικό σημείο ο Πρόεδρος-Το έργο που παράχθηκε, η δημοτικότητα και το στοίχημα της επόμενης μέρας

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Νίκος Χριστοδουλίδη, αναπάντεχα βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο. Αυτός ήταν οι δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν από την αρχή πρώτο, με διαφορά από τους υπόλοιπους στην πρόθεση ψήφου, πρώτο με διαφορά και στην παράσταση νίκης και πρώτο σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτή η εικόνα των δημοσκοπήσεων, έδωσε μια τεράστια δυναμική στην υποψηφιότητα του, με αποτέλεσμα ακόμα και τα ψεγάδια που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού, με την αντεγραμμένη ομιλία της εξαγγελίας του, τα screenshots μηνυμάτων από πρώην συνεργάτες του και όλα τα υπόλοιπα, να μην μπορούν να μπουν τροχοπέδη στη δυναμική που δημιουργήθηκε.

Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Οι ίδιες εταιρείες δημοσκοπήσεων που τον έδειχναν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί στο μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού πριν από ένα και κάτι χρόνο, σήμερα τον δείχνουν να μην μπορεί να πείσει στον ένα χρόνο που κυβερνά τη χώρα, πρώτον ότι το κάνει με επιτυχία, δεύτερον ότι συναντά τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε και τρίτο, ότι έχει πλάνο, εφόδια και συνεργάτες, που μπορούν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν επιτευχθεί.

Ο ίδιος όταν προεκλογικά τον καλούσαν να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, έδινε σχεδόν πάντα την ίδια απάντηση. «Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών και η αισιοδοξία μου αυτή δε στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις αλλά στην καθημερινή μου επαφή με τους πολίτες». Το ζήτημα σήμερα, είναι αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, διαπιστώνει στην επαφή του με τους πολίτες, ότι η στήριξη και η δυναμική, μέσω της οποίας αντλούσε αισιοδοξία πριν από ένα χρόνο, έχει μετατραπεί σε απογοήτευση και δυσφορία, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Αν είναι κάτι που δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Πρόεδρος, είναι πως από όταν εκλέγηκε, κλείστηκε στο γραφείο του και έχασε τα σημεία επαφής του με την κοινωνία των πολιτών. Αντιθέτως, συνεχίζει με υψηλούς ρυθμούς να παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις και να αποδέχεται προσκλήσεις. Συνεπώς, αναμφίβολα θα έχει ιδίαν άποψη για το αν η άποψη της κοινωνίας, είναι ανάλογη με την εικόνα των δημοσκοπήσεων.

Τα έκανε όλα λάθος ο Νίκος Χριστοδουλίδης; Σαφώς και όχι. Το γεγονός όμως ότι υπήρξαν μικρά μικρά μελανά σημεία, σε συνδυασμό πως αφενός η επιδίωξη του ιδίου να καταστήσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό συμπολιτευόμενο κόμμα και αφετέρου η δυστοκία στη συνεργασία του με τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, ουσιαστικά των αφήνει εκτεθειμένο σε ένα σωρό ζητήματα μικροπολιτικά αλλά και υψηλής πολιτικής, στα οποία δεν άντλησε στήριξη από πουθενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας χρόνος Χριστοδουλίδης-Η ισχυρή εντολή, η σκληρή πραγματικότητα και οι μεγάλες προσδοκίες

Η προσέγγιση

Απόψε, στις οκτώ και τριάντα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προβεί στον απολογισμό του έργου που έγινε στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Μια ανάλογη παρουσίαση, ήταν κι αυτή του περασμένου Ιανουαρίου, όπου ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έθεσε τον πήχη για τα όσα θα γίνουν εντός του 2024. Ήταν δηλαδή η παρουσίαση των στόχων της Κυβέρνησης για τη νέα χρονιά. Στην αποψινή συνέντευξη Τύπου, που θα έχει διακαναλικό χαρακτήρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προβεί σε απολογισμό των όσων συνέβησαν.

Αναμφίβολα, υπήρξαν δράσεις, αποφάσεις και πολιτικές, που εφαρμόστηκαν στον πρώτο χρόνο, υπήρξαν όμως και λάθη, αστοχίες ή παραλείψεις. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος θα αναφερθεί, επηρεασμένος και από την κακή εικόνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, στα αρνητικά και θα προχωρήσει σε παραδοχές. Ή αν σε αντίθετη περίπτωση, θα κάνει πως δεν τα είδε και θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης του.

Πάντως ο στόχος για να αντιστραφεί το αρνητικό, ως ένα βαθμό κλίμα για την Κυβέρνηση, επιχειρήθηκε και μέσα από το SOTU, τον περασμένο Ιανουάριο. Κάτι όμως που δεν αποτυπώθηκε ως βελτίωση της άποψης των πολιτών, στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν. Ο στόχος και για την αποψινή διακαναλική συνέντευξη είναι ανάλογος. Να μπορέσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, να αγγίξει την κοινωνία των πολιτών, να πείσει για τις δυνατότητες και τις προθέσεις του και να εμπνεύσει σιγουριά και όραμα για την επόμενη ημέρα.

Πράγμα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, αφού ο ίδιος το κατάφερε προεκλογικά, κόντρα στην παράδοση που είχαν χτίσει τα δύο μεγάλα κόμματα για δεκαετίες, να κερδίσει τις εκλογές, πείθοντας την κοινωνία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να προβεί σε μια γενική τοποθέτηση, σχετικά σύντομη και ακολούθως θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων των πέντε Παγκύπριων τηλεοπτικών σταθμών. Ερωτήσεις, που αναμένεται ότι θα ακουμπήσουν και το κομμάτι της δυσπιστίας των πολιτών και θα δίνουν την ευκαιρία στον Πρόεδρο, να εξηγήσει και να προβεί σε παραδοχές για λάθη ή παραλείψεις που έγιναν.

Ακόμα κι αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι αυτό τον πρώτο χρόνο έγιναν πάρα πολλά, με αποφάσεις που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών, που έβαλαν σε πιο σταθερές ράγες την οικονομία και που δημιουργούν προοπτική για το μέλλον του τόπου, καλείται να βρει απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν κατάφερε αυτά τα θετικά μηνύματα να περάσουν και στους πολίτες, οι οποίοι άλλωστε, είναι αυτοί που τον εμπιστεύτηκαν και τον ανέδειξαν στο ύπατο αξίωμα.

Αναμφίβολα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει στη διάθεση του άπλετο χρόνο για να επαναφέρει σε ικανοποιητικά επίπεδα τη δημοτικότητα του ιδίου και της Κυβέρνησης του. Το γεγονός όμως ότι μέχρι σήμερα, δεν βρήκε και δεν έδωσε απαντήσεις που να περιορίζουν την κριτική, εδραιώνοντας ως κανονικότητα αρνητική στάση που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, άρχισε να περιορίζει και τα περιθώρια, για να διορθωθεί η στρεβλή για τον ίδιο εικόνα.

Για αυτό το λόγο η αποψινή παρουσία του, αποκτά ενδεχομένως και πιο σημαντικό χαρακτήρα, απ΄ ότι ενδεχομένως θα έπρεπε, στην προσπάθεια του, να αποτελέσει το κομβικό σημείο, που θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και θα επιτρέψει στον ίδιο και την Κυβέρνηση του, απαλλαγμένοι από το άγχος και την πίεση της κριτικής και των αρνητικών σχολίων, να εστιάσουν στα μεγάλα και σημαντικά που απασχολούν τον τόπο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως παρόντες στην αποψινή συνέντευξη Τύπου, θα είναι μόνο εκπρόσωποι των ΜΜΕ από τα τηλεοπτικά κανάλια. Σε αντίθεση με τις ανάλογες συνεντεύξεις Τύπου που οργάνωνε ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των ιστοσελίδων, των εφημερίδων και των ραδιοφώνων, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα, ως προς τα κίνητρα αυτής της απόφασης.

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων