Στιούαρτ: Το Κυπριακό είναι επιλύσιμο ακόμα, χρειάζεται πολιτικό θάρρος

Την πεποίθηση ότι το Κυπριακό είναι «επιλύσιμο» ακόμα, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, στη δεξίωση με την ευκαιρία των 60 χρόνων παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Για να φτάσουμε εκεί όμως, σημείωσε, χρειάζεται πολιτικό θάρρος, προθυμία για δύσκολες αποφάσεις, για κριτική και συμβιβασμούς.

Στην ομιλία στη δεξίωση στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, ο κ. Στιούαρτ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή, βλέπει μια αμυδρή ευκαιρία όσον αφορά στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία διανύουν μια «πιο φιλική στιγμή», ο Ελληνοκύπριος ηγέτης πιέζει ενεργά για μια νέα πολιτική διαδικασία «και για πρώτη φορά, εδώ και επτά χρόνια, έχουμε μια προσωπική απεσταλμένη».

Με την ουσία να έχει ήδη συζητηθεί, και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, σημείωσε «πιστεύω ότι το Κυπριακό παραμένει επιλύσιμο». «Ωστόσο, για να φτάσουμε εκεί χρειάζεται πολιτικό θάρρος, προθυμία για δύσκολες αποφάσεις, για κριτική και για συμβιβασμούς», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος το διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπικής ανεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι σχεδόν επτά χρόνια μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, ανανεώθηκε η ευκαιρία στην πολιτική διαδικασία με αυτό τον διορισμό, ο οποίος, αντικατοπτρίζει, όπως είπε, τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα να στηρίζει τις δύο πλευρές να βρουν δρόμο προς τα εμπρός.

Ωστόσο, σημείωσε, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. «Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο χρόνος τελειώνει καθώς ο χώρος για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στενεύει ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο», είπε. Δεν ξέρουμε, πρόσθεσε, εάν ή αν υπάρχει άλλη ευκαιρία εάν αυτή αποτύχει, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί».

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι θα πρέπει η κ. Χολγκίν, να μπορεί να υπολογίζει στις συντονισμένες προσπάθειες όλων τους. Αναφερόμενος στην ομιλία του ΓΓ των ΗΕ πέρυσι στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι, «μας υπενθύμισε ότι η πολιτική είναι συμβιβασμός, ότι η διπλωματία είναι συμβιβασμός, ότι η αποτελεσματική ηγεσία είναι συμβιβασμός», ότι οι ηγέτες έχουν την ευθύνη να επιτύχουν συμβιβασμό στην οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος ειρήνης και ευημερίας για το κοινό καλό. «Αυτό το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο σχετικό για την Κύπρο», είπε.

Ανέφερε ότι η 60ή επέτειος της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, «είναι μια θλιβερή υπενθύμιση σε όλους μας ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο για πάρα πολύ καιρό, παρά όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την εξεύρεση λύσης».

Ωστόσο, ακόμα κι αν οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να φέρουν λύση, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι η δουλειά που έχει γίνει για τη διαδικασία εδώ και δεκαετίες έχει πάει χαμένη. Αντίθετα, κάθε γύρος συνομιλιών μας έφερε πολύ πιο κοντά σε μια διευθέτηση, είπε.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο έργο τέχνης της εικαστικού Μαρίνας Γενάντιεβας, το οποίο ήταν στην αίθουσα ειδικά για την εκδήλωση και απεικονίζει τη νεκρή ζώνη στην περιοχή του χωριού Μάμμαρι. Σημείωσε ο κ. Στιούαρτ ότι η εικόνα αυτή είναι επίσης κουρτίνα, όπως την χαρακτήρισε, και η αόρατη γραμμή που μας εμποδίζει να περάσουμε απέναντι.

Στη δεξίωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, Πρέσβεις ξένων χωρών, βετεράνοι της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αξιωματούχοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μήνυμα υπέρ παλαιστινιακού λαού έστειλαν Αττάρι-Στεφάνου για Διεθνή Ημέρας Αλληλεγγύης
Πρώτα εσωκομματικές εκλογές και μετά Βουλευτικές για το Volt
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σκέψεις για το ΝΑΤΟ και η ενόχληση της Τουρκίας
Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών