Επανεξέταση καθεστώτος περιοχών Συρίας για επιστροφές ζήτησε ο ΥΠΕΣ στις Βρυξέλλες

Την ανάγκη επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας ως ασφαλούς ή μη προορισμού για επιστροφές προσφύγων και μεταναστών έθεσε σε παρέμβασή του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Ιωάννου τόνισε την ανάγκη «να επαναξιολογηθεί το υφιστάμενο καθεστώς της Συρίας και να εξεταστεί το ενδεχόμενο, ακόμη και σε πιλοτική βάση, χαρακτηρισμού ορισμένων περιοχών της Συρίας, ως ασφαλείς περιοχές, στη βάση σχετικής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (EUAA)».

Σημείωσε επίσης πως πως «μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» η ΕΕ θα πρέπει «να εξετάσει τις αποφάσεις της για το θέμα, στη βάση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν σήμερα και στη βάση των αρνητικών δεδομένων που δημιουργεί η συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «η θέση της Κύπρου έλαβε σημαντική υποστήριξη», με κράτη μέλη «όπως η Ελλάδα, η Αυστρία και η Σουηδία στις δικές τους παρεμβάσεις να συμφωνούν για την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας πολιτικής στάσης στο θέμα».

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε κατά την παρέμβασή του, που έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, πως «οι συνεχείς ροές δια θαλάσσης, πλήττουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο αλλά και τα σημαντικά οφέλη από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του Σχεδίου δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, προστίθεται, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε την Επιτροπή για την προσήλωσή της στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης και ανέφερε ότι το Σχέδιο είχε θετικά αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά τις παράτυπες ροές από την Τουρκία προς την Κύπρο μέσω της πράσινης γραμμής.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η μείωση θα συνεχιστεί», και πρόσθεσε πως η Κύπρος αναμένει την «αμοιβαία επωφελή εφαρμογή της δήλωσης της ΕΕ για την Τουρκία, στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία θα ενεργεί καλόπιστα για την αποτροπή παράτυπων μεταναστευτικών ροών».

Σε σχέση με την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Ιωάννου «εξέφρασε σοβαρή ανησυχία όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα και τη μεταναστευτική πίεση προς το Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο και την ικανότητα των χωρών αυτών να την ανακόψουν».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον Λίβανο, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η χώρα ήδη φιλοξενεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Σύρους και όπως προκύπτει από τις ροές που φτάνουν στην Κύπρο από τη χώρα, φαίνεται να βρίσκεται στα όριά της όσον αφορά τη δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε επίσης τη σημασία σύναψης στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με βασικές χώρες της άμεσης γειτονίας και την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου.

Όπως εν τω μεταξύ σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Ιωάννου είχε επίσης συνάντηση με την Επίτροπο για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μοιράστηκαν 65.000 μερίδες φαγητού σε 60 οικογένειες σε τέσσερα χρόνια-Η πρωτοποριακή δράση SaveOurFood
Αδήριτη ανάγκη η δημιουργία προγράμματος στήριξης παραβατών μαθητών-Υπό παρακολούθηση το ΥΠΑΝ
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνεμου στο καιρικού μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού-Έφυγε από τη ζωή η ιστορικός τέχνης Ελένη Νικήτα
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ