Σε αυτά τα επαγγέλματα εντοπίζονται οι μεγάλες ανισότητες φύλου-Όσα καταγράφει η Eurostat

Πολύ περισσότερες γυναίκες από ό,τι άντρες, σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, εργάζονταν το τρίτο τρίμηνο του 2023 ως υπάλληλοι υποστήριξης γραφείου, και στους τομείς των υπηρεσιών και των πωλήσεων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία που εργαζόταν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως η φροντίδα παιδιών, διδασκαλία σε δημοτικά, ο καθαρισμός οικιών ή ξενοδοχείων και γραφείων, ήταν γυναίκες.

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, η πλειονότητα των εργαζομένων ηλικίας 15 - 64 ετών ήταν άνδρες (53,5%), με το ποσοστό των γυναικών να βρίσκεται στο 46,5%.

Το μερίδιο των γυναικών ήταν αρκετά υψηλότερο σε ορισμένες μεγάλες ομάδες επαγγελμάτων βάσει της Διεθνούς Τυποποιημένης Ταξινόμησης Επαγγελμάτων (ISCO). Το 65,8% των υπαλλήλων υποστήριξης γραφείου ήταν γυναίκες, καθώς και το 63,5% των υπαλλήλων υπηρεσιών και πωλήσεων.

Μεγαλύτερο από το ποσοστό των ανδρών, αν και πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, ήταν το ποσοστό των επαγγελματιών γυναικών (π.χ. επιστήμονες, εκπαιδευτικοί) στο 54,3%, και των γυναικών στα στοιχειώδη επαγγέλματα (53,0%).

Επίσης, οι γυναίκες εκπροσωπούνταν εξίσου με τους άνδρες μεταξύ των τεχνικών και των ασκούντων συναφή επαγγέλματα (50,0%).

Ωστόσο, οι γυναίκες σπανίως απασχολούνται ως ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (11,1%) ή ως χειριστές μηχανών και συναρμολογητές (17,9%). Μεταξύ των διευθυντικών στελεχών, μόνο το 34,7% ήταν γυναίκες.

Οι γυναίκες αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως παιδοκόμοι και βοηθοί δασκάλων (92,6% του συνόλου στο επάγγελμα αυτό το τρίτο τρίμηνο του 2023), γραμματείς (89,3%), εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής ηλικίας (88,2%), επαγγελματίες νοσηλευτές και μαίες (87,5%) και καθαριστές και οικιακοί βοηθοί και καθαριστές ξενοδοχείων και γραφείων (86,5%).

Οι γυναίκες αποτελούσαν μικρή μειοψηφία των εργατών στις οικοδομές και συναφή επαγγέλματα (1,4%), των μηχανικών και επισκευαστών (2,9%), των εγκαταστατών και επισκευαστών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (3,1%), των χυτών μετάλλων, συγκολλητών, ελασματουργών, τεχνιτών μεταλλικών δομικών κατασκευών και σιδηρουργών (3,7%) και των οδηγών βαρέων φορτηγών και λεωφορείων (3,8%).

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι