Δεν αλλάζει λέξη στο αφήγημά του ο Τατάρ-«Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα είναι εφικτή με κυρίαρχη ισότητα»

«Η τδβκ είναι εξίσου κυρίαρχη», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ, από το βήμα του 3ου Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αξίωση για αναγνώριση της «κυριαρχίας» πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα είναι εφικτή όταν επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού», είπε συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα «Γκιουνές», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΓΤΠ.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά απέσυρε τη συγκατάθεσή της από το μοντέλο της ομοσπονδίας, το οποίο απέτυχε για περισσότερο από μισό αιώνα και έχει πλέον εξαντληθεί» και ότι παρουσίασε το «νέο όραμα» στην άτυπη συνάντηση 5+ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 2021.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έχει αναλάβει να διερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Ο Τατάρ είπε ότι αναμένει από τη διπλωμάτη του ΟΗΕ «αντικειμενική έκθεση των γεγονότων στο νησί στο τέλος των έξι μηνών».

Εξάλλου, μιλώντας στο Πρακτορείο Ανατολού, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο συνεχίζει να αδικεί τον τουρκοκυπριακό λαό».

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι παρότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τον δρόμο Πύλας - Άρσους, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ σταμάτησε την κατασκευή του δρόμου «με την επιρροή της Ελλάδας». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «προκειμένου να υπηρετήσουν οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην τδβκ, πρέπει να συνάψουν συμφωνία με τις τουρκοκυπριακές αρχές». 

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την «Κίμπρις», με αφορμή τη συμμετοχή του στο 3ο Φόρουμ Διπλωματίας που διοργανώνεται στην Αττάλεια, ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι «η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα».

Οι επαφές στην Αττάλεια

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, σύμφωνα με την «Κίμπρις», ο κ. Τατάρ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), Kubanychbek Omuraliev, και τον Rustam Minnikhanov, επικεφαλής της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, ομόσπονδου κρατιδίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Τ/κ ηγέτης συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Ο δε κ. Ουστέλ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Μπουρούντι, Gervais Ndirakobuca, τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος Νέο Αζερμπαϊτζάν, Ταχίρ Μπουγκάτοβ, και τον πρόεδρο εξωτερικών σχέσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ζαφέρ Σαρίκαγια.

Στην Αττάλεια, ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος συνόδευε τους κ. Τατάρ και κ. Ουστέλ, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, Jean Marie Traore. Ο κ. Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν, James Pitia Morgan, καθώς και με τον Τζεϊχούν Μπαϊράμοβ, τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Στο Βερολίνο μεταβαίνει ο Τατάρ

Σύμφωνα με όσα γράφει η «Χαμπέρ Κίμπρις», ο κ. Τατάρ, έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές του στην Αττάλια, μεταβαίνει στη Γερμανία για να λάβει μέρος στην Έκθεση Τουρισμού και να διεξάγει επαφές. Ο κ. Τατάρ θα επισκεφτεί το περίπτερο του ψευδοκράτους στην τουριστική έκθεση.  

Οι επαφές του κ. Τατάρ στο Βερολίνο θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και κατά τη διάρκειά τους θα λάβει μέρος και θα εκφωνήσει ομιλία στο Global Destination Exchange Forum. Κατόπιν θα επισκεφθεί την «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στο Βερολίνο και θα παραχωρήσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Michael Martens.    

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ