Σ. Αγγελίδης: Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει πλέον αναστολές, τρομακτική ευκολία και θράσος

Τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το οργανωμένο έγκλημα τα τελευταία χρόνια και τις πρόσφατες επιθέσεις κατά λειτουργών της δικαιοσύνης, σημείωσαν οι αρμόδιοι φορείς στις ομιλίες τους κατά την έναρξη της Ημερίδας του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου και του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου με τίτλο «Οργανωμένο Έγκλημα και Κυπριακή Πραγματικότητα». Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη επανεξέτασης και ενίσχυσης των μέτρων αντιμετώπισής τους.

Εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη, ο Λειτουργός Δημόσιας Τάξης, Υπαστυνόμος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση του σοβαρού εγκλήματος με αποκορύφωμα τις επιθέσεις κατά λειτουργών της δικαιοσύνης.

«Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον τρόπο και χρόνο που κάποια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπραχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ασφαλώς και μας έχει ανησυχήσει όλους και προς τούτο η Αστυνομία έχει προχωρήσει άμεσα στη λήψη επιπροσθέτων προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων», είπε.

Πρόσθεσε ότι κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, ενώ άλλα επιπρόσθετα δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν για λόγους διασφάλισης της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι έχει αποφασιστεί η ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, με στόχο την εντατικοποίηση των οικονομικών ερευνών για εντοπισμό και κατάσχεση εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Εξετάζεται επίσης, πρόσθεσε, η σύσταση ειδικού κλιμακίου διερεύνησης περιουσιακών στοιχείων με σκοπό τη στοχευμένη διερεύνηση των περιπτώσεων όπου η οικονομική εικόνα του ελεγχόμενου δεν συνάδει με την επαγγελματική του ιδιότητα και δραστηριότητα και δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία για την διάπραξη γενεσιουργών αδικημάτων.

Σημείωσε ότι μέσα από ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και αυξημένες προκλήσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων μορφών και πρακτικών ανάπτυξης εγκλημάτων, καλούνται όλοι και ιδιαίτερα η Αστυνομία Κύπρου να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα φαινόμενα εγκληματικότητας.

Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία και μέσα που υπάρχουν και ταυτόχρονα να ενισχυθούν και ενδυναμωθούν.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο που γίνεται αυτή τη στιγμή για διασφάλιση της ανθεκτικότητας του δικαστικού συστήματος, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της λήψης μέτρων για την προστασία δικαστών και δημόσιων κατηγόρων από απειλές και εκφοβισμούς, όπως επίσης και την προστασία του δικαστικού συστήματος από την παρείσφρηση σε αυτό μελών εγκληματικών οργανώσεων.

Όσον αφορά την εθνική νομοθεσία ανέφερε ότι η θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει την ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας που εκκρεμεί στην Βουλή, θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο όπλο στη φαρέτρα των διωκτικών αρχών. Εξέφρασε την ικανοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έναρξη της συζήτησης και απηύθυνε έκκληση για θετική κατάληξη το συντομότερο δυνατό.

Είπε επίσης ότι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας ως βασικών πυλώνων ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, αλλά και η ενίσχυση και ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αλλά και για τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Κυβέρνηση.

Μετέφερε τη διαβεβαίωση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι οι προσπάθειες διατήρησης της Κύπρου ως μιας ασφαλής και ειρηνικής κοινωνίας τόσο για τους κατοίκους της, όσο και για τους χιλιάδες τουρίστες θα είναι συνεχείς και αδιάλειπτη.

Σ. Αγγελίδης: Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει πλέον αναστολές

Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει πλέον αναστολές, αλλά «με τρομακτική ευκολία και θράσος» αισθάνεται ότι μπορεί να βάλλει και να επιτίθεται ακόμα και σε λειτουργούς της δικαιοσύνης, ανέφερε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε ακόμα στις αυξανόμενες απειλές εναντίον των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας οι οποίες γίνονται πλέον έμπρακτες, έκνομες ενέργειες εναντίον τους.

Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος απαιτεί συστράτευση όλων, νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, αλλά και της υγειούς κοινωνίας στο σύνολό της. Συμπλήρωσε ότι και η ίδια κοινωνία πρέπει να αντισταθεί σθεναρά σε αυτό, αφού υπάρχει ο κίνδυνος το οργανωμένο έγκλημα να αποτελεί την απελπισμένη ή αδίστακτη λύση σε πραγματικά αδιέξοδα που προκαλούν η φτώχια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη ευκαιριών να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες και φιλοδοξίες που επιβάλλει η κυρίαρχη κουλτούρα.

«Χρειάζεται συνεπώς προσπάθεια, ενημέρωση, συνεχής μελέτη και κατανόηση του φαινομένου και των μεταβαλλόμενων διαστάσεών του, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και στρατηγική για την πάταξή του και εξοπλισμός των διωκτικών αρχών με τα απαραίτητα εργαλεία και υποδομή για να μπορούν να αναμετρηθούν με αξιώσεις και αποφασιστικότητα μαζί του», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στην εσωτερική έννομη τάξη υπάρχουν αρκετά νομοθετικά εργαλεία για την πάταξη του φαινομένου αυτού, ωστόσο χρειάζονται ενίσχυση και βελτίωση. Η Νομική Υπηρεσία, σημείωσε έχει προβεί σε σειρά εισηγήσεων για το θέμα.

Η ποινική δίωξη τέτοιων αδικημάτων είναι δύσκολη και επίπονη, σημείωσε, ενώ είπε ότι όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη.

Σημείωσε ότι στην εξίσωση για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου είναι και οι δικηγόροι υπεράσπισης.

Τορναρίτης: Η Επιτροπή Νομικών πρωτοστατεί στη χάραξη αποτελεσματικής αντιεγκληματικής πολιτικής

Ο Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε στην ομιλία του ότι η Επιτροπή πρωτοστατεί στα χάραξη μια αποτελεσματικής αντιεγκληματικής πολιτικής στο πλαίσιο των συνταγματικών ορίων που διέπουν τις εξουσίες και αρμοδιότητες του νομοθετικού σώματος. Σημείωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης του νομικού οπλοστασίου για πρόληψη και καταστολής της προβατικής συμπεριφοράς με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα τους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενος στον καταλυτικό ρόλο της Αστυνομίας, είπε ότι η Επιτροπή θέτει ως μεγάλη προτεραιότητα την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας και ετοιμότητας της Αστυνομίας για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής.

Σημείωσε ακόμα ότι από την Επιτροπή προωθήθηκε και ψηφίστηκε πλειάδα νομοθετημάτων που ενίσχυσαν το νομοθετικό πλαίσιο για πάταξη της διαφθοράς. Παράλληλα αναφέρθηκε σε κλειστή συνεδρία που πραγματοποίησε η Επιτροπή για το οργανωμένο έγκλημα στην παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων. Είπε ακόμα ότι ύψιστη προτεραιότητα της Επιτροπής είναι ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για περιορισμό των προβλημάτων στις φυλακές και για ανάγκη μετεγκατάστασή τους.

Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα για την ετοιμότητα υπεράσπισης της δημοκρατίας και της ισορροπίας του συστήματος και για επικράτηση του κράτους δικαίου.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Παρασκευάς, είπε ότι το Τμήμα πρωτοστατεί στη μελέτη του κυπριακού δικαίου και την ανάπτυξή του με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και στις προκλήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ανέφερε επίσης ότι με την Ημερίδα επιδιώκει να συνεισφέρει στην προσπάθεια για την κατανόηση των διαφόρων πτυχών του οργανωμένου εγκλήματος, αφενός στην κυπριακής έννομη τάξη και αφετέρου σε διεθνές επίπεδο.

Σημείωσε ότι στη σύγχρονη εποχή με τις ραγδαίες ανακατατάξεις και τεχνολογικές εξελίξεις, το οργανωμένο έγκλημα κα η διαφθορά προσλαμβάνουν μορφές και διαστάσεις οι οποίες ξεπερνούν τα σύνορα των κρατών και επιβάλουν τόσο τη διεθνή όσο και τη διασυνοριακή συνεργασία.

Βορκάς: Ανάγκη ολιστικής προσέγγισης για το οργανωμένο έγκλημα

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς, ανέφερε ότι είναι σημαντικό το οργανωμένο έγκλημα να ιδωθεί ξανά και να συνεκτιμηθεί μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, όχι αποσπασματικών. Μέτρων, όπως είπε, που θα συμβάλλουν και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των πολιτών.

Σε αυτή την ολιστική αντιμετώπιση πέραν της εξέτασης της επέκτασης και αυστηροποίησης του ποινικού δικαίου και της αποφασιστικότερης εντατικοποίησης των μηχανισμών της ποινικής καταστολής,  είπε, χρειάζονται απαραίτητες στοχευμένες ενέργειες πρόληψης με άξονες την επικαιροποίηση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αρμοδίων, τη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών, την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων των διωκτικών αρχών και οι διακρατικές συνεργασίες,  διμερείς αλλά και αυτές που διαμορφώνονται στο πλαίσιο σημαντικών διεθνών θεσμών.

Ανέφερε ότι κομβική παράμετρος για την ανάλυση του οργανωμένου εγκλήματος είναι η εστίαση στο κράτος και τις δομικές του λειτουργίες.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι όσο πιο ισχυρό είναι ένα κράτος, τόσο λιγότερο χώρο αφήνει στο εσωτερικό του για την εμφάνιση και ανάπτυξη  φαινομένων όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα που υπονομεύουν την κυριαρχία του, τη λειτουργία του και αναπόδραστα την κοινωνική ομαλότητα», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι ο ΠΔΣ μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο, τόσο σε σχέση με το νομοθετικό έργο όσο και σε πρακτικό επίπεδο καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών δραστηριοτήτων.

«Οι συνάδελφοι της Επιτροπής Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας και του Δικαίου της Απόδειξης του ΠΔΣ διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία για να συνεισφέρουν στον διάλογο και στην πράξη», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο ΠΔΣ μέσα από τα δικά του θέσμια δεν ανέχεται ούτε θα ανεχθεί μέλη του να ενεργούν με τρόπο που υποβοηθεί στην προώθηση, εδραίωση και αύξηση του εγκλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό