Συμπληρώνονται 60 χρόνια παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Συμπληρώνονται σήμερα 60 χρόνια από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 186/1964 του ΟΗΕ, στη βάση του οποίου συστάθηκε η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), που αποτελεί μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, να «συμβάλλει στη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες» αρχικά για μια περίοδο τριών μηνών.

Τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο διοργανώνουν μια σειρά από εκδηλώσεις για την επέτειο των 60 χρόνων. Συγκεκριμένα, σήμερα, από τις 14.00 η Δύναμη θα πραγματοποιήσει τελετή παρασημοφόρησης στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών, στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου έξω από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στις 17.15 για όσους υπηρέτησαν στην Δύναμη.

Κατά την τελετή, ο ΟΗΕ θα αποτίσει φόρο τιμής στις 43 χώρες που έχουν συνεισφέρει προσωπικό στην Ειρηνευτική Δύναμη τα τελευταία 60 χρόνια, καθώς και στους 187 κυανόκρανους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο νησί. Το στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί επί του παρόντος θα λάβει μετάλλιο των Ηνωμένων Εθνών για τη συμβολή του στην αποστολή.

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, εκπρόσωποι των χωρών που συνεισφέρουν στα στρατεύματα και την αστυνομία θα παρευρεθούν στην εκδήλωση στη νεκρή ζώνη για να τιμήσουν τη συμβολή και τη θυσία των ειρηνευτών του ΟΗΕ.

Εξάλλου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ παραθέτει το απόγευμα δεξίωση για τα 60 χρόνια παρουσίας των ΗΕ στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας.

Στην εκδήλωση αργά το απόγευμα, έχουν προσκληθεί οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αν και δεν αναμένεται να παραστούν λόγω άλλων υποχρεώσεων. Ωστόσο, και από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η προσοχή θα επικεντρωθεί στην παρουσία εκπροσώπων από την κοινωνία των πολιτών και διπλωματών με έδρα την Κύπρο.

Δειτε Επισης

Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο
Στο Άμπου Ντάμπι για σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Υπουργός Ενέργειας
Ανανεώθηκε η εγγυητική της Kition Ocean Holdings-Στα €10 εκατομμύρια το ύψος
Εξήγγειλε κι επίσημα για Περιφερειάρχης ο Κ. Κωνσταντίνου-«Για μια Πάφο προσβάσιμη σε όλους και χωρίς προσωπικές ατζέντες»
Εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του για την Κοινότητα Έμπας, ο Περικλής Περικλέους
Ενημερώνει την Κομισιόν η Κύπρος για τη μη εξέταση αιτήσεων από Σύρους-«Εκκρεμούν δέκα χιλιάδες αιτήσεις»
Άνοιξε πυρ κατά Σιζόπουλου για καταδικασθέντα ο Βαρνάβα-«Έβαλαν υποψήφιο παιδεραστή, έπρεπε να παραιτηθούν»