Συμπληρώνονται 60 χρόνια παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Συμπληρώνονται σήμερα 60 χρόνια από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 186/1964 του ΟΗΕ, στη βάση του οποίου συστάθηκε η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), που αποτελεί μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, να «συμβάλλει στη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες» αρχικά για μια περίοδο τριών μηνών.

Τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο διοργανώνουν μια σειρά από εκδηλώσεις για την επέτειο των 60 χρόνων. Συγκεκριμένα, σήμερα, από τις 14.00 η Δύναμη θα πραγματοποιήσει τελετή παρασημοφόρησης στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών, στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου έξω από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στις 17.15 για όσους υπηρέτησαν στην Δύναμη.

Κατά την τελετή, ο ΟΗΕ θα αποτίσει φόρο τιμής στις 43 χώρες που έχουν συνεισφέρει προσωπικό στην Ειρηνευτική Δύναμη τα τελευταία 60 χρόνια, καθώς και στους 187 κυανόκρανους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο νησί. Το στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί επί του παρόντος θα λάβει μετάλλιο των Ηνωμένων Εθνών για τη συμβολή του στην αποστολή.

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, εκπρόσωποι των χωρών που συνεισφέρουν στα στρατεύματα και την αστυνομία θα παρευρεθούν στην εκδήλωση στη νεκρή ζώνη για να τιμήσουν τη συμβολή και τη θυσία των ειρηνευτών του ΟΗΕ.

Εξάλλου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ παραθέτει το απόγευμα δεξίωση για τα 60 χρόνια παρουσίας των ΗΕ στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας.

Στην εκδήλωση αργά το απόγευμα, έχουν προσκληθεί οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αν και δεν αναμένεται να παραστούν λόγω άλλων υποχρεώσεων. Ωστόσο, και από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η προσοχή θα επικεντρωθεί στην παρουσία εκπροσώπων από την κοινωνία των πολιτών και διπλωματών με έδρα την Κύπρο.

Δειτε Επισης

Δεν ανάλαβε την ευθύνη για τους βανδαλισμούς στα γραφεία ΔΗΣΥ η Antifa-«Αναδημοσίευσε διαδικτυακό υλικό»
Ψηφίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για δημόσιες συγκεντρώσεις, τι προνοεί-«Ντροπή, μας απειλούν να έρθουν σπίτια μας»
Επισκέφθηκε τον ΠτΔ ο 21χρονος Νεκτάριος-«Να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας αυτό που δικαιούνται, ίσες ευκαιρίες για όλους»
Άλμα για πολλαπλές συντάξεις-«Βήμα μπροστά οι νόμοι, με μεροληπτικούς πειρασμούς από τη Βουλή»
Πέρασαν από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τους προϋπολογισμούς ΕΟΑ
Χαιρετίζει τις νέες ρυθμίσεις για παραχώρηση τ/κ περιουσιών ο ΥΠΕΣ-«Στόχος να τερματιστεί η αδιαφάνεια και η κατάχρηση»
Αιχμές Γεάδη για Κύπριους ευρωβουλευτές-«Επιχειρούν να υποσκάψουν τις ενέργειες μου για ανάδειξη του Κυπριακού»
Να μην εγκαταλείψουν το ψευδοκράτος κάλεσε τα μέλη του ΟΤΚ ο Ατάογλου
Μαυρίδης για την πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα: Υπάρχει θεσμική σύγκρουση στην ΕΕ
Επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στην Ουκρανία ο Πρόεδρος