Το Ισραήλ δεν προσήλθε στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στο Κάιρο

Το Ισραήλ δεν προσήλθε την Κυριακή σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο αφού η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του για ένα πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή, ανέφερε ισραηλινή εφημερίδα.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο για τις συνομιλίες, οι οποίες είχαν παρουσιασθεί ως ένα ενδεχομένως τελευταίο εμπόδιο πριν από μια συμφωνία με την οποία οι μάχες θα σταματήσουν  για έξι εβδομάδες. Όμως μέχρι νωρίς το βράδυ οι Ισραηλινοί ήταν απόντες.

«Δεν υπάρχει ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο», δήλωσαν ανώνυμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ. «Η Χαμάς αρνείται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος να σταλεί η ισραηλινή αντιπροσωπεία».

Η Ουάσινγκτον επέμενε πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός είναι κοντά και θα πρέπει να συναφθεί εγκαίρως ώστε οι μάχες να έχουν σταματήσει μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μια εβδομάδα. Όμως οι εμπόλεμες πλευρές δεν δείχνουν, τουλάχιστον δημόσια, να υποχωρούν από προηγούμενες απαιτήσεις τους.

Μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς, παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Ρόιτερς ότι «δεν υπάρχει ακόμα» συμφωνία. Από την ισραηλινή πλευρά δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο.

Μια πηγή ενημερωμένη για τις συνομιλίες είχε δηλώσει το Σάββατο, ότι οι Ισραηλινοί μπορεί να μην πάνε στο Κάιρο, αν η Χαμάς δεν παρουσιάσει πρώτα τον πλήρη κατάλογο των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή. Παλαιστινιακή πηγή είπε στο Ρόιτερς πως η Χαμάς απορρίπτει μέχρι στιγμής το αίτημα.

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις η Χαμάς επεδίωκε να αποφύγει να συζητήσει για την κατάσταση μεμονωμένων ομήρων μέχρι να καθορισθούν οι όροι για την απελευθέρωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα ισραηλινή διαταγή απομάκρυνσης κατοίκων από βόρειο τμήμα Γάζας
Σε τεντωμένο σχοινί οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία, κυρώσεις αν δεν πάει ο Πούτιν
Διαβεβαιώσεις Τραμπ-«Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας με την Κίνα»
Άρχισε η ακρόαση για το αν θα απελευθερωθούν οι αδελφοί Μενέντεζ
Τουλάχιστον 21 νεκροί εξαιτίας κατανάλωσης νοθευμένων αλκοολούχων ποτών στην Ινδία
Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε πέτρινος τοίχος στη Γαλλία
Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Ο Ράμα εξασφαλίζει πλειοψηφία στις εκλογές της Αλβανίας-Αμφισβητεί το αποτέλεσμα ο Μπερίσα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδιο άρσης των κυρώσεων κατά της Συρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Τραμπ «αποκοιμήθηκε» σε πολυθρόνα κατά την επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία