Πρόσω ολοταχώς η ρύθμιση σύμβασης για τους ντελιβεράδες-«Να γίνει ένα ελκυστικό επάγγελμα για όλους»

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ρύθμιση της συλλογικής σύμβασης για τους οδηγούς ψηφιακών πλατφορμών, οι οποίοι εδώ και μήνες βρίσκονται στο περίμενε για να ανάψει το πράσινο φως το Υπουργείο Εργασίας, ώστε από τη μια να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους λόγω των κινδύνων που διατρέχει το επάγγελμα του ντελιβερά και από την άλλη, να εξασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, διεξάγει τις τελευταίες ενέργειες, ούτως ώστε να γεφυρώσει συγκεκριμένα σημεία του τελικού σχεδίου, προτού παραδοθεί η τελική πρόταση για υπογραφή στις Συντεχνίες και στους διαχειριστές των στόλων, οι οποίοι αναμένουν επίσης τις λεπτομέρειες, για να παραμείνουν ικανοποιημένοι.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Γ. Γ. Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νεόφυτος Τιμινής, «αναμένουμε το τελικό σχέδιο για να δούμε το τι θα προνοεί η εν λόγω σύμβαση, για να προχωρήσουμε στις υπογραφές. Από την πλευρά μας, έχουμε σημειώσει ότι μέσα από το σύνολο της η συλλογική σύμβαση, πρέπει να ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης όλων των εργαζομένων, καθώς και διάφορα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων. Όπως για παράδειγμα ο προστατευτικός εξοπλισμός και τη ρύθμιση των παραδόσεων στους πελάτες ανά βάρδια».

Ελπίδα των Συντεχνιών φυσικά, είναι ότι με την υπογραφή της σύμβασης και από τις δυο πλευρές, δηλαδή, των Συντεχνιών και των διαχειριστών στόλου, θα διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα του εργαζομένου μέσα από τη συνομολόγηση. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι ικανοποιείται ένα αίτημα και των δυο πλευρών, όπου με το προϊόν που θα συμφωνηθεί, αυτό θα αποτελεί κριτήριο μέσα από τη στρατηγική απασχόλησης, για να εργάζονται πρόσωπα από τρίτες χώρες.

Εξάλλου, σκοπός της ρύθμισης, σύμφωνα με τον κ. Τιμινή, είναι ότι, «όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο ανεξαιρέτως, θα απολαμβάνουν τα ίδια ωφελήματα και δικαιώματα, χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις και θα αμείβονται το ίδιο. Είναι κάτι που αναμένουμε ότι θα διασφαλιστεί νομικά και όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, είτε είναι Κύπριοι, είτε πρόσωπα από τρίτες χώρες, θα τυγχάνουν πανομοιότυπης διαχείρισης. Στόχος μας είναι να γίνει ένα ελκυστικό επάγγελμα για όλους».

Μέχρι σήμερα πάντως, αυτό που έχει διαπιστωθεί, είναι ότι αρκετές εταιρείες εργοδοτούν εργαζόμενους, οι πλείστοι εξ αυτών από τρίτες χώρες, χωρίς τα βασικά τους δικαιώματα και χωρίς ωφελήματα, ενώ τους αποκόπτονται σοβαρά ποσά με αποτέλεσμα να τους απομένει ένας μειωμένος μισθός. «Μετά την κατάληξη συμφωνίας, αναμένουμε ότι θα διασφαλιστούν ρυθμισμένοι όροι εργασίας. Για παράδειγμα, τα ζητήματα που αφορούν τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούν να τα αναλαμβάνει ο εργοδότης εξολοκλήρου, όπως και τη στολή. Είναι βασικά θέματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν», ανέφερε επίσης ο κ. Τίμινης.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική χρήση προστατευτικού εξοπλισμού σε οδηγούς μοτοσικλέτας για επαγγελματική χρήση, αφού με βάση το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, πριν από περίπου τρεις μήνες, οι μοτοσικλετιστές που εργάζονται, είναι υποχρεωμένοι να φέρουν κράνος και να είναι ενδεδυμένοι με τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα: Σακάκι ή γιλέκο που φέρει φωσφορούχες λωρίδες εξωτερικά της ενδυμασίας τους, άνω της μέσης του σώματός τους, μακρύ παντελόνι, μπότες ή κλειστά παπούτσια και γάντια, αερόσακο, ειδικά κατασκευασμένο για χρήση για όχημα των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2 και Α.

Μάλιστα, αυτό που είχε γίνει ξεκάθαρο, είναι πως ο εξοπλισμός θα πρέπει να παρέχεται από τον εργοδότη σε τακτά χρονικά διαστήματα και εντός των χρονικών πλαισίων που θα καθορίζονται από τον ίδιο τον Υπουργό Μεταφορών.

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε Σταθμός Ανταπόκρισης Πολιτικής Άμυνας στην κοινότητα Φοινιού
Μοιράστηκαν 65.000 μερίδες φαγητού σε 60 οικογένειες σε τέσσερα χρόνια-Η πρωτοποριακή δράση SaveOurFood
Αδήριτη ανάγκη η δημιουργία προγράμματος στήριξης παραβατών μαθητών-Υπό παρακολούθηση το ΥΠΑΝ
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνεμου στο καιρικού μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού-Έφυγε από τη ζωή η ιστορικός τέχνης Ελένη Νικήτα
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση