Ακούει τους εμπλεκόμενους και λαμβάνει αποφάσεις για το χαλλούμι η Κυβέρνηση

Εντός Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή του χαλλουμιού υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και τις καθοριστικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών για το μέλλον του παραδοσιακού προϊόντας της Κύπρου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτική Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ενέκρινε στις 26 Μαρτίου τον νέο κανονισμό για τις γεωγραφικές ενδείξεις και τα συστήματα ποιότητας, ο οποίος θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και θα έχει άμεση ισχύ.

Σημείωσε ότι στον κανονισμό αυτό έχει συμπεριληφθεί σχετική πρόνοια για παράταση της μεταβατικής περιόδου όσον αφορά την χρήση των γεωγραφικών ενδείξεων που έγινε κατόπιν εισήγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παρατείνεται μέχρι το 2029 αντί του Ιουλίου του 2024 η ευχέρεια να καθορίζεται η αναλογία του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την Παρασκευή χαλλουμιού μέσω διατάγματος το οποίο εγκρίνει το  Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας», είπε.

Υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή, το τρέχον διάταγμα η αναλογία του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού είναι στο 25%.

Σημείωσε ότι η παράταση αυτή ήταν ένα αίτημα και μέρος της συμφωνίας των τυροκόμων, των αγελαδοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων που υπογράφτηκε  τον Ιούλιο του 2022.

«Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το χαλλούμι θα ανακοινωθούν μετά από σύσκεψη που θα γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντός Απριλίου στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού, αιγοπροβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι και τυροκόμοι», ανέφερε.

Η Υπουργός συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με όλα τα σύνολα, τόσο σε επίπεδο υπουργείου όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις οποίες κατατέθηκαν τα αιτήματα και εκφράστηκαν οι ανησυχίες τους και έχουν καταγραφεί.

Η κα. Παναγιώτου είπε ακόμα ότι με βάση και τα νέα ορόσημα που έχουν κλείσει όπως η απόφαση του Δικαστηρίου για το πρότυπο του χαλλουμιού και η παράταση που δόθηκε για το θέμα της ποσόστωσης, θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Ερωτηθείσα κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πιο εύκολα συναίνεση μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, η Υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βρεθεί συναίνεση αφού κοινός στόχος «πρέπει να είναι για όλους η προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ».

Παράλληλα σημείωσε ότι τρέχουν τα προγράμματα στήριξης του Υπουργείου για την αιγοπροβατοτροφία, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα μέτρα για την ποιότητα του γάλακτος και την αύξηση της παραγωγής.

Την Τρίτη η Υπουργός Γεωργίας θα προχωρήσει σε απολογισμό προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του έργου του Υπουργείου με αφορμή την συμπλήρωση ενός από την έναρξη της παρούσας διακυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μπούκαραν σε οικία και με την απειλή όπλων λήστεψαν τουρίστριες μέρα μεσημέρι
Υποχωρεί για λίγο η σκόνη, αίθριος ο καιρός-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Έντονη ενόχληση ΟΠΑΚ για τα μη προσβάσιμα γήπεδα-Βλέπουν ομάδες, ζητούν λήψη μέτρων
Το «κατηγορητήριο» κατά Ελεγκτή από Εισαγγελέα και πώς απαντά επιστρέφοντας τα πυρά ο Οδυσσέας (Μέρος Α)
A. Χατζηχαραλάμπους: Δεν χρειάζομαι περίοδο προσαρμογής, μπορώ ν’ αναλάβω από την επομένη της εκλογής μου
Ψάχνει λύσεις για τις πισίνες το ΥΠΕΣ-Οι τρεις τύποι που διαχωρίζουν τις δημόσιες και τις ιδιωτικές
BBC: Το Ισραήλ θα συνεχίσει ακάθεκτο την εισβολή στη Ράφα παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
BINTEO: Η υπερβολή σε όλη της το μεγαλείο-Τύπος πάρκαρε Bugatti πάνω στο γιοτ του στο Μονακό
ΟΗΕ: Δεσμευτικές οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου-Όλες οι πλευρές να συμμορφωθούν με αυτές