Αρχίζει σαφάρι ελέγχων η ΑΗΚ για τις πατέντες στα φωτοβολταϊκά-Κίνδυνος για black out στο σύστημα

Τεράστια αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στις τάξεις της ΑΗΚ, μετά από πληροφορίες που έφθασαν ενώπιον της για παράνομες εγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής από καταναλωτές, οι οποίοι προβαίνουν στην αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες τους, πέραν των κιλοβατώρων που έχουν εγκριθεί, με απώτερο σκοπό να μεγαλώσουν την παραγωγή ενέργειας που προσφέρουν και να εξοικονομήσουν την ίδια ώρα περισσότερα χρήματα από τον λογαριασμό τους.

Το γεγονός ότι κάθε μήνα πλέον οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι χιλιάδες, κάτι που ενισχύθηκε και μέσω των επιχορηγημένων σχεδίων που έχει δώσει στη διάθεση των πολιτών η Κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός εγκατεστημένων συστημάτων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες ωστόσο να αδυνατούν να ελέγξουν τον τρόπο λειτουργίας τους.

Γι’ αυτό τον λόγο, μετά και τις πληροφορίες που έφθασαν ενώπιον της, η Αρχή Ηλεκτρισμού, αποφάσισε όπως προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε διάφορα νοικοκυριά, στα οποία έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο λειτουργούν χωρίς παρεμβάσεις, ή εάν υπάρχει κάποιου είδους παρανομία από πλευράς καταναλωτή.

Όπως εξήγησε στον REPORTER η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, εκτός από παράνομες εγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν υπάρξει και μη εγκεκριμένες αυξήσεις της εγκατεστημένης ισχύος των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. «Για παράδειγμα, ένας καταναλωτής έχει εγκριθεί για επτά κιλοβατώρες και στην πορεία, αυξάνει την ισχύ του φωτοβολταϊκού του συστήματος, χωρίς να ενημερώσει την ΑΗΚ και το μετατρέπει σε εννέα κιλοβατώρες. Εάν όντως ισχύουν οι πληροφορίες που έχουν φθάσει ενώπιον μας, είναι δυνατό να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στο δίκτυο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την αξιοπιστία του συστήματος».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται σε ισχύ από το Υπουργείο Ενέργειας, το φωτοβολταϊκό σύστημα που μπορεί να εγκαταστήσει ένα υποστατικό οικιακού πελάτη, δεν είναι εφικτό να ξεπερνά το 100% της κατανάλωσής του. Μάλιστα, μετά τη σύνδεση του πελάτη στο δίκτυο της ΑΗΚ, εκδίδεται το πιστοποιητικό καταλληλότητας επιτυχούς επιθεώρησης, όπου και γίνεται η επιθεώρηση από το αρμόδιο τμήμα της ΑΗΚ και εάν όντως έχει γίνει η ορθή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, τότε εκδίδεται το πιστοποιητικό καταλληλότητας. Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κάθε νοικοκυριό να μπορεί να παράγει τόσο ηλεκτρισμό, όσες είναι και οι ανάγκες του.

Σήμερα ωστόσο, υπάρχουν πέραν των 52.000 φωτοβολταϊκά συστήματα για οικιακή κατανάλωση. Εάν από αυτούς όλους, σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου, ο καθένας προσθέτει ένα και δυο κιλοβατώρες, το αποτέλεσμα είναι να βαρυφορτώνεται το δίκτυό της ΑΗΚ, το οποίο λειτουργεί σαν μπαταρία όταν έχει μεγαλύτερη παραγωγή από το φωτοβολταϊκό. «Έτσι, το δίκτυο απορροφά την επιπρόσθετη παραγωγή από το φωτοβολταϊκό και μετά ο προμηθευτής τραβάει από το δίκτυο πίσω ηλεκτρική ενέργεια. Άρα, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η αξιοπιστία του συστήματος και παράλληλα, υπάρχει ζήτημα για την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων της ΑΗΚ και των καταναλωτών», εξήγησε η εκπρόσωπος της ΑΗΚ.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν, η Αρχή Ηλεκτρισμού, όπως ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου, προγραμματίζει να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να εντοπίσει τυχόν παρανομίες, που αν επιβεβαιωθούν, τότε θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της ασφάλειας του δικτύου της.

Πάντως, στις περιπτώσεις που εντοπιστούν παρανομίες, τότε πρόκειται να γίνει αποσύνδεση του συστήματος από το δίκτυο, καθώς θα θεωρείται παράνομα συνδεδεμένο, μέχρις ότου γίνει εκ νέου επιθεώρηση για να συνδεθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει γίνει η σωστή εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού συστήματος. «Μπορεί να υπάρχουν χρηματικές ποινές, αλλά σημασία για την ΑΗΚ, έχουν οι πιθανές επιπτώσεις που ίσως έχει το δίκτυο διανομής από αυτού του είδους παρανομίες και γι’ αυτό τον λόγο καλούμε τους καταναλωτές να μην αυξάνουν αυτοβούλως την ισχύ του συστήματος που έχουν εγκατεστημένο στο σπίτι τους», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ.

Καταδικάζει τις παρανομίες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ιδιαίτερα έντονος και κατηγορηματικός για τις πληροφορίες που έφθασαν ενώπιον της ΑΗΚ, ήταν από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, ο οποίος επεσήμανε ότι, δεν μπορεί το κράτος και η πολιτεία να έχει ένα αστυνομικό ώστε να προσέχει τον κάθε πολίτη και καταναλωτή.

«Είναι καθαρά θέμα ευαισθησίας των καταναλωτών για να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους πράξεις», ανέφερε ο κ. Καραντώνης, ο οποίος παράλληλα θεωρεί ότι μείζον ζήτημα, είναι πως το ⅓ των ανανεώσιμων πηγών που είναι εγκατεστημένα στην Κύπρο, βρίσκονται σε οικίες, και γι’ αυτό τον λόγο η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ανεξέλεγκτη. «Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά πάρκα όπου σε περιόδους που υπάρχει υψηλή παραγωγή και χαμηλή ζήτηση, όπως είναι η άνοιξη, υπάρχουν περικοπές, βλέπουμε με ανησυχία ότι στα οικιακά δεν μπορούν να υπάρξουν περικοπές».

Επιπρόσθετα, ο κάθε παραγωγός είτε είναι οικιακός, είτε εμπορικός, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, «πρέπει να μπορεί να συμβάλλει στη σταθερότητα του δικτύου της χώρας. Άρα, το να έχω δικαίωμα να παράγω και να καταναλώνω, είναι κάτι που στηρίζουμε πλήρως, αλλά το να είμαι παραγωγός και την ίδια ώρα, να μην καταναλώνω αλλά να εξάγω στο δίκτυο και να στρεσάρω το σύστημα της χώρας, είναι κάτι που ξεκίνησε να μετατρέπεται σε εθνικό πρόβλημα».

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού