«Πρότυπο ανδρείας, παράδειγμα θυσίας»-Τα κόμματα τιμούν την μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου

Εξήντα επτά χρόνια πέρασαν από την θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, στις 3 Μαρτίου 1957, όταν οι Άγγλοι κατακτητές του έριξαν βενζίνη και τον έκαψαν ζωντανό, όταν εκείνος αρνήθηκε να παραδοθεί. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν πρότυπο ανδρείας και παράδειγμα θυσίας, όπως ανέφεραν τα κόμματα, στα μηνύματα για τιμή της μνήμης του.

Το μήνυμα που διαχέεται σήμερα είναι ότι οι αρχές και οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται, είπε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της μετά το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Μαχαιρά.

«Αθάνατος ο Γρηγόρης Αυξεντίου , για αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Νομίζω ότι το μήνυμα που διαχέεται σήμερα είναι ότι οι αρχές, οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται, και πάνω από όλα είναι η πατρίδα", είπε η κ. Δημητρίου.

Πρόσθεσε πως "χρειάζεται για ακόμα μια φορά, σε μια πολύ δύσκολη πολιτική περίοδο για όλους , όχι μόνο για την Κύπρο μας , που συμπληρώνει σχεδόν 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής και εισβολής , αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αξίες, όπως η ειρήνη, η σταθερότητα, όλα αυτά, να προσμετρηθούν και να αποτελέσουν κορυφαία προτεραιότητα για όλους".

«Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο διαχέεται σήμερα και πάνω σε αυτό ακριβώς πρέπει να εστιάσουμε», κατέληξε.

Ως ένα παράδειγμα θυσίας και αυταπάρνησης που κληροδοτήθηκε στις επόμενες γενιές, χαρακτήρισε τη θυσία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου του Γρηγόρη Αυξεντίου και του τρισάγιου που ακολούθησε στο κρησφύγετο του ήρωα όπου εκπροσώπησε το ΑΚΕΛ, ο κ. Κουκουμάς ανέφερε πως τιμούμε σήμερα τη θυσία τον Γρηγόρη Αυξεντίου, μιας ξεχωριστής ηρωϊκής φυσιογνωμίας στην ιστορία της Κύπρου, με σημαντική συμβολή στην αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού, αλλά και ενός παραδείγματος θυσίας και αυταπάρνησης, το οποίο ο Αυξεντίου κληροδότησε στις επόμενες γενιές.

Πρόσθεσε πως «ο αγώνας της Κύπρου για ελευθερία συνεχίζεται και είναι αγώνας για αποτίναξη της τουρκικής κατοχής, τερματισμό της διχοτόμησης, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

Πρότυπο ανδρείας, θυσίας και αγώνα χαρακτήρισε τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, υποδεικνύοντας πως με τη θυσία του μας δίδαξε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου του Γρηγόρη Αυξεντίου και του τρισάγιου που ακολούθησε στο κρησφύγετο του ήρωα στον Μαχαιρά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο Γρηγόρης Αυξεντίου αποτελεί πρότυπο ανδρείας, θυσίας και αγώνα, υποδεικνύοντας ότι σαν σήμερα πριν από 67 χρόνια δίδαξε τους συμπολεμιστές του πως πρέπει να αγωνίζονται και να πεθαίνουν οι ήρωες.

«Και παράλληλα δίδαξε ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό πως θα πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση, μέχρι την τελική δικαίωση του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

Το τρανό και φωτεινό παράδειγμα του Γρηγόρη Αυξεντίου είναι ο καλύτερος οδηγός για τα όσα περνά η Κύπρος σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου του Γρηγόρη Αυξεντίου και του τρισάγιου που ακολούθησε στο κρησφύγετο του ήρωα, ο Χρίστος Χρίστου σημείωσε πως τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος θυσιάστηκε για την απελευθέρωση της Κύπρου και την ένωση με τον υπόλοιπο εθνικό κορμό.

Πρόσθεσε πως «το τρανό και φωτεινό του παράδειγμα είναι για εμάς ο καλύτερος οδηγός για τα όσα η πατρίδα μας περνά αυτή τη στιγμή από τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»