Τον Μάιο η επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά-Τα ανοιχτά κεφάλαια και ο ρόλος του Κυπριακού

Την επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά αναμένεται να αναζητήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση τους που αναμένεται πιθανότατα το Μάιο στην Άγκυρα.

Θα έχουν προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος (11/3/2024 Άγκυρα), τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (11/4/2024 Αθήνα) και η «θετική ατζέντα» (15/4/2024 Άγκυρα), ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει ακόμα μία συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, έως το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν. Όχι απαραίτητα στην Αθήνα ή στην Άγκυρα.

Το Κυπριακό

Σημαντικό θέμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας παραμένει το Κυπριακό, με την Άγκυρα να μην δείχνει πρόθυμη για βήματα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επιστροφή στο τραπέζι το διαλόγου.

Αποστρατικοποίηση

Στα αγκάθια που η Τουρκία δείχνει ότι έχει σαφή πρόθεση να διατηρήσει στο τραπέζι, όπως υπογράμμιζαν αρμόδιες στο in είναι το ζήτημα της αποστρατικοποίησης και των «γκρίζων ζωνών». Θέματα που η Άγκυρα εκτιμάται ότι θέλει να θέσει μαζί με την μία διαφορά που Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, υπό την κρίση της διεθνούς δικαιοσύνης. Κάτι που σαφώς η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Ωστόσο αυτή η αποφασιστικότητα από την τουρκική πλευρά για τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα δημιουργεί ερωτηματικά και κατά πόσο ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να σημειώσει βήματα προόδου.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης από την Άγκυρα συνδέονται και με την κυριαρχία των νησιών.

Μακριά παραμένει η Χάγη

Και οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ακόμα μακριά, ωστόσο το αν ο πολιτικός διάλογος θα μπει σε ζητήματα που αφορούν τη διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ αναμένεται να το δείξει η συνάντηση των δύο ηγετών. Κατά την οποία εκτιμάται ότι θα αξιολογηθεί και η πορεία των σχέσεων και του διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας.

Σε κάθε περίπτωση για την Αθήνα η ηρεμία του τελευταίου έτους χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα πολύτιμη και στόχος είναι να διατηρηθεί για όσο αυτό είναι δυνατόν. Και σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι θα συνεχιστεί.

Τα δύσκολα στο τέλος

Όπως τόνιζαν ανώτατες διπλωματικές πηγές στο in άλλωστε ακόμα και αν ο πολιτικός διάλογος αρχίσει να μπαίνει στη βαριά ατζέντα των διαφωνιών που προκαλούν την ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, τα θέματα που χαρακτηρίζονται ως τα μεγαλύτερα αγκάθια θα είναι αυτά που θα τεθούν τελευταία.

Πηγή: in.gr / Αλεξάνδρα Φωτάκη

Δειτε Επισης

Στήριξη σε Παντελή Γεωργίου για το Δήμο Δυτικής Λεμεσού από το Volt
Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP
Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Τριάντα δύο ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων για Ευρωεκλογές
Πρόεδρος: Αναδυόμενη προτεραιότητα ο τομέας του Διαστήματος
Τα στοιχήματα των κομμάτων του Κέντρου, ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου και η σειρά κατάταξης