Πώς απαντά για τουρκική Navtex ο ΠτΔ-«Δεν την υποτιμώ, γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε αμέσως»

Η Κυβέρνηση έχει αντιδράσει αμέσως στην ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει navtex σε θαλάσσιο χώρο δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την έκδοση αντι-navtex, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του ετήσιου Μνημόσυνου του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη navtex που εξέδωσε η Τουρκία, είπε ότι «έχουμε αντιδράσει εκδίδοντας αντι-navtex, είναι χώρος δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάντα αντιδρούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

Κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες αυτές από πλευράς Τουρκίας και αν βοηθούν στο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «σίγουρα δεν βοηθούν, είναι μια συνήθης τακτική που γίνεται από την Τουρκία, ούτε την υποβαθμίζω ούτε την υποτιμώ, και είναι για αυτό τον λόγο που αντιδράσαμε αμέσως».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι επαφές με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα και ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη επ’ αυτού του θέματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τις προηγούμενες μέρες ήταν στην Κύπρο μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ακριβώς για αυτό τον λόγο. Συζητάμε με τις ΗΠΑ και ελπίζω σύντομα να μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο».

Ερωτηθείς αν από τα οδοφράγματα μπορούν να περάσουν κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές ανεξαρτήτως αν έχουν έρθει παράνομα στο νησί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, γίνονται σχετικοί έλεγχοι, έχουν ενοποιηθεί πλέον τα συστήματα και του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ήταν μια αδυναμία που υπήρχε και έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Οι περιοχές που θέλει να κάνει έρευνες η Τουρκία

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Anti-NAVTEX μετά την έκδοση προειδοποίησης ναυσιπλοϊας (NAVTEX) από την Τουρκία, ότι προχωρεί σε νέες έρευνες σε περιοχές οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι αυτή είναι παράνομη.

Στην NAVTEX της η Τουρκία αναφέρει ότι θα διεξαχθούν επιστημονικές έρευνες με το σκάφος 'Bilim 2" σε περιοχές βόρεια των κυπριακών ακτών από τις 5 μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Στην Anti-NAVTEX της Λευκωσίας, σημειώνεται ότι η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών θαλάσσιας ασφάλειας.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»