Νίκος Τορναρίτης στον REPORTER: Προτίμησα την πρόκληση, να αγωνιστώ για τη Λευκωσία

«Ο δήμαρχος χρειάζεται να προάγει την ενότητα, να έχει επαφή με τους δημότες, να είναι έμπειρος και αποφασιστικός. Έτσι θα πάρουμε τη Λευκωσία πιο μπροστά, σε μια εποχή που η πρωτεύουσα αποκτά νέες δυνατότητες και μεταμορφώνεται σε πραγματική Μητρόπολη», δηλώνει σε συνέντευξή του στον REPORTER ο υποψήφιος δήμαρχος του νέου Δήμου της Λευκωσίας, Νίκος Τορναρίτης.

«Είμαι Λευκωσιάτης, ζω σε μια πόλη που γνωρίζω και αγαπώ», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, την υποψηφιότητα του οποίου, πέραν από το κόμμα του, υποστηρίζουν και το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ. «Θα μπορούσα να πω ‘δεν δέχομαι, καλά είμαι στη Βουλή’. Αποφάσισα αλλιώς: προτίμησα την πρόκληση, προτίμησα να αγωνιστώ για την Λευκωσία, παρά να μείνω στα ‘κεκτημένα’», ανέφερε, εξηγώντας την απόφασή του.

Τόνισε ότι η μετάβαση στη νέα κατάσταση πραγμάτων είναι μια απαιτητική υπόθεση και ο ίδιος πιστεύει ότι με την εμπειρία και την αποφασιστικότητά του, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλή εξέλιξη της πόλης. Προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε μία σειρά προτάσεων που έχει ετοιμάσει, οι οποίες αφορούν την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Θέτει, όπως εξήγησε, ως βασικούς στόχους, την καθαριότητα, το περισσότερο πράσινο για τους πολίτες, τις λύσεις για το κυκλοφοριακό, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, τον πολιτισμό και την επαφή με τους δημότες.

«Πιστεύω ότι στην νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρειάζονται συνθέσεις και συναινέσεις, αλλά και γνώση του νέου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι νέοι Δήμοι», υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας πως «αισθάνομαι ότι «μπήκα στα παπούτσια» της νέας αυτής πρόκλησης που δεν σας κρύβω ότι είναι η μεγαλύτερη που είχα στη διαδρομή μου».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Τι σας ώθησε, μετά από μια μακρά πορεία στη Βουλή, να διεκδικήσετε τη Δημαρχία της Λευκωσίας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Είμαι Λευκωσιάτης, ζω σε μια πόλη που γνωρίζω και αγαπώ. Η παράταξή μου, ο ΔΗΣΥ, μαζί με το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ, πήραν την πρωτοβουλία και μου έκαναν σχετική πρόταση, να είμαι ο κοινός υποψήφιός τους στις δημοτικές εκλογές για τη Δημαρχεία Λευκωσίας. Θα μπορούσα να πω «δεν δέχομαι, καλά είμαι στη Βουλή». Αποφάσισα αλλιώς: προτίμησα την πρόκληση, προτίμησα να αγωνιστώ για την Λευκωσία, παρά να μείνω στα «κεκτημένα».

Η Λευκωσία γίνεται Μητροπολιτικός Δήμος και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου. Συνενώνεται με Έγκωμη, Αγλαντζιά, Άγιο Δομέτιο και όλοι μαζί αποκτούν νέες δυνατότητες. Η μετάβαση είναι μια απαιτητική υπόθεση και πιστεύω ότι με την εμπειρία μου, αλλά και με αποφασιστικότητα μπορώ να συμβάλω τα μέγιστα στην ομαλή εξέλιξη της πόλης μας.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι για την πρωτεύουσα της επόμενης πενταετίας και ποιες θεωρείτε τις κυριότερες προκλήσεις που θα έχετε να αντιμετωπίσετε;

Θέτω τις βασικές μου κατευθύνσεις:

-καθαριότητα,

-περισσότερο πράσινο και ανοιχτοί χώροι για τους πολίτες,

-νέες λύσεις στο Κυκλοφοριακό, περισσότεροι χώροι στάθμευσης,

-ψηφιοποίηση Υπηρεσιών,

-Κοινωνική Αλληλεγγύη

-ο Πολιτισμός.

Σε αυτά, προσθέτω την ουσιαστική επαφή με τους δημότες, γιατί αυτό σημαίνει να είσαι Δήμαρχος.

Η επαφή με τους δημότες είναι μια τετριμμένη αναφορά. Τι ακριβώς έχετε κατά νου;

Θεωρώ μείζονος σημασίας την ενίσχυση των μορφών επικοινωνίας με τους δημότες, ιδίως σε σχέση με την καθημερινή εξυπηρέτησή τους αλλά και σε ζητήματα υποδομών και ποιότητας ζωής. Για τον σκοπό αυτό, θα αξιοποιήσω την ψηφιακή τεχνολογία με εφαρμογές για την ενίσχυση της Δημοτικής Διοίκησης, με βάση τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές. Πάνω σε αυτά θα επιδιώξω να εδραιώσω μια κουλτούρα της συλλογικότητας. Πιστεύω ότι στην νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρειάζονται συνθέσεις και συναινέσεις, αλλά και γνώση του νέου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι νέοι Δήμοι.

Μιλάτε για λύσεις στο κυκλοφοριακό, το οποίο ταλαιπωρεί πάρα πολύ τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Ποιες συγκεκριμένες προτάσεις θα προωθήσετε;

Θα σας απαντήσω. Συνάντησα πρόσφατα τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφειάδη. Έθεσα υπόψη του την πρότασή μου για επαναξιολόγηση του κυκλοφοριακού Λευκωσίας, τις ρυθμίσεις για την Λεωφόρο Μακαρίου και τις μονοδρομήσεις για να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση και να αποσυμφορηθεί η πρωτεύουσα. Ειδικότερα προτείνω:

  1. Επανεξέταση ρυθμίσεων κυκλοφοριακού της Λευκωσίας
  2. Μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία στην πρωτεύουσα
  3. Ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων με μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία για να οργανωθούν πιο πυκνά δρομολόγια στις πολυσύχναστες διαδρομές.

Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά. Η επαναξιολόγηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ για το ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς o κ. υπουργός ανέφερε ότι θα δοθούν στην πρωτεύουσα τα 40 μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία που εντάχθηκαν στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ό,τι αφορά την ταλαιπωρία συμφωνώ κι αυτό είναι ένα δείγμα γραφής για το πώς θα δουλέψω για να λύνω προβλήματα. Στο κυκλοφοριακό το κράτος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο γιατί τα προβλήματα υπερβαίνουν τα δημοτικά όρια. Χρειάζεται συνεργασία και επιμονή. Το ίδιο ισχύει για την Λευκωσία και σε άλλα ζητήματα όπως η καλύτερη αξιοποίηση υποδομών και η επέκταση των δημοσίων χώρων. Για παράδειγμα, ο κ. Βαφειάδης αντιμετώπισε θερμά την πρότασή μου για μετατροπή του Ταχυδρομείου στον Προμαχώνα Νταβίλα, κοντά την πλατεία Ελευθερίας, σε Μουσείο Κυπριακού Γραμματοσήμου. Ανέπτυξα στον κ. Υπουργό τη συνολική πρότασή μου για ανάδειξη του Προμαχώνα σε εμβληματικό τοπόσημο της πρωτεύουσας, προσβάσιμο για τους πολίτες. Προτείνω ενιαία ανάπλαση και σύνδεση των τριών σημαντικών κτιρίων του:

-το ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του παλιού Δημαρχείου,

-το Ταχυδρομείο να γίνει Μουσείο Κυπριακού Γραμματοσήμου και

-η Κρατική Βιβλιοθήκη να αναβαθμιστεί με τρόπο ώστε να προσφέρει ψηφιακό υλικό.

Και για να επανέλθω στο κυκλοφοριακό, χρειάζεται η ενθάρρυνση χρήσης Μέσων Μαζικής Κυκλοφορίας, όπως τα μικρά λεωφορεία με ηλεκτροκίνηση και η ενίσχυση των υποδομών για εναλλακτικές μορφές διακίνησης, ιδίως στο πολυσύχναστο και το ιστορικό κέντρο, σε συνδυασμό με «park and ride» στην περιφέρεια. Γίνονται προσπάθειες, αξιοποιούμε ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα δώσω βάρος στις υποδομές, ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια. Για τη χρήση σκούτερ υποστηρίζω την ενίσχυση του δικτύου με δρόμους προδιαγραφών 30 χλμ. Ασφαλής Στάθμευση Ποδηλάτων. Πειραματικές Οδοί και «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητα». Συνεργασία με Εταιρείες για Πρωτοβουλίες «Ποδήλατο στη Δουλειά». Κατάργηση των Ελάχιστων Απαιτήσεων για Χώρους Στάθμευσης. Επέκταση της Υποδομής Ποδηλασίας. Έξυπνη Διαχείριση της Κυκλοφορίας. Όλα αυτά ο Δήμος θα τα οργανώσει για να έχουν αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα της ζωής στη Λευκωσία, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Χρειαζόμαστε περισσότερο πράσινο. Κοιτάξτε τη Λευκωσία πώς έχει επεκταθεί οικιστικά την τελευταία 30ετία. Στο δημοτικό διαμέρισμα Έγκωμης, η παλιά Κρατική Έκθεση πρέπει να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου με εγκαταστάσεις για σκοπούς ψυχαγωγίας και άθλησης για τις οικογένειες, τα παιδιά, τους φοιτητές και τους κάτοικους της ευρύτερης περιοχής. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό έργο για όλη τη Λευκωσία.

Η δική μου πρόταση είναι παράλληλα, το κτίριο του ΣΟΠΑΖ που αγοράστηκε από τον Δήμο Λευκωσίας, να αναμορφωθεί και να προσφερθεί για νέες χρήσεις, όπως τεχνολογικό πάρκο ή κέντρο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Αυτή η ευρύτερη περιοχή που έμεινε υποβαθμισμένη είναι η καταλληλότερη για μια τέτοια δημόσια επένδυση, στην οποία μπορούν επίσης να γίνουν συνέργειες με πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα.

Μιας και μιλάμε για περισσότερο πράσινο χρειάζονται να γίνουν βελτιώσεις και σε μικρότερα έργα. Για παράδειγμα προτείνω την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό όλων των χώρων πρασίνου της Μητροπολιτικής Λευκωσίας με ένα συγκροτημένο τρόπο – το σχέδιο «Ανάθεση-Αναδοχή» κάθε πάρκου ξεχωριστά. Εδώ μπορούν να συμβάλουν επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, ή άλλοι με λελογισμένα και στοχευμένα κίνητρα και ανάθεση υπηρεσιών.

Επίσης, θυμίζω την Αρχιγραμματεία, τον υπέροχο αυτό χώρο που είναι κατά τη γνώμη μου αναξιοποίητος. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε ιδέες που έχουν αναπτυχθεί για να κτιστούν πύργοι στην Αρχιγραμματεία. Ο χώρος προσφέρεται για ανάπλαση σε χώρο πρασίνου με ήπιες υπηρεσίες, περίπτερα κοκ

Ταυτόχρονα, επειδή η σχέση, η επικοινωνία του δημότη με το Δήμο Λευκωσίας, γενικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει δύσκολη, μερικές φορές προβληματική, έχω μελετήσει το ζήτημα, γι’ αυτό προτείνω, «Ημέρα του Δημότη», ώστε οι δημότες να έχουν την ευκαιρία να μιλούν απ’ ευθείας με τον Δήμαρχο. Προτείνω επίσης πλήρη ψηφιακή επικοινωνία Δήμου- Πολίτη. Ανάπτυξη συνεργειών με τα τέσσερα Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ευρωπαϊκό, Λευκωσίας και Φρέντερικ) που έχουν ως έδρα τους τον νέο Δήμο Λευκωσίας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων ψηφιακής εξυπηρέτησης των Δημοτών. Επίσης θεωρώ ότι θα βοηθήσει πολύ ένα Συμβουλευτικό Σώμα στον Δήμαρχο Λευκωσίας με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων, ακαδημαϊκών και της κοινωνίας των πολιτών (εκπροσώπων των ομάδων φίλων των διαμερισμάτων της Λευκωσίας).

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία για τα ζώα, ένα ζήτημα που άπτεται και των τοπικών αρχών. Σε αυτό το πεδίο τι προτίθεστε να πράξετε;

Για μένα είναι μέρος της ζωής μου, το ξέρουν πολύ καλά αυτοί που με γνωρίζουν. Νομίζω αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και για τον Δήμο μας. Για την προστασία και ευημερία των ζώων προτείνω τη δημιουργία δημοτικής δομής υπηρεσιών για τα αδέσποτα ζώα. Για το θέμα αυτό εξασφάλισα ήδη τη συνεργασία της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Παράλληλα προτείνω:

  • Μελέτη και Εφαρμογή Συστήματος Σίτισης και Διαχείρισης αδέσποτων γάτων
  • Εφαρμογή Αποτελεσματικού Προγράμματος Στείρωσης γάτων.
  • Μελέτη και Εφαρμογή Κινήτρων για την εγγραφή σκύλων.
  • Προτείνω επίσης η πόλη να είναι ελεύθερος χώρος για τα κατοικίδια. Οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν πλήρη ευθύνη για τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας των δημοσίων χωρών

Υποστηρίζετε τη δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη νεκρή ζώνη;

Η πρόταση προήλθε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και αφορά τη δημιουργία στη νεκρή ζώνη ενός δικοινοτικού πάρκου ηλιακής ενέργειας ισχύος 30 έως 50 μεγαβάτ (ΜW). Ως υποψήφιος Δήμαρχος υποστηρίζω πλήρως την πρωτοβουλία αυτή και εφόσον εκλεγώ, προτείνω όπως ο Δήμος Λευκωσίας να είναι βασικός εταίρος της ΕΕ στην υλοποίησή της.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι έργο μακράς πνοής και απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, με τη δημιουργία του, η Λευκωσία θα μπει μπροστά για να αποκτήσει η Κύπρος ισχυρές δυνατότητες για ενεργειακή αυτάρκεια. Ως Δήμος, έχουμε καταγεγραμμένη εμπειρία συνεργασίας σε ανάλογα μεγάλα έργα δικοινοτικής ωφέλειας από την εποχή των Λέλλου Δημητριάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Η Κύπρος έχει μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης των ΑΠΕ και ο Δήμος Λευκωσίας πρέπει να είναι πρωταγωνιστής.

Ποιο θα είναι τελικά το σύνθημά σας για τις εκλογές;

Έχω καταλήξει σε ένα απλό σύνθημα που εμπερικλείει για μένα όλη την ουσία: «Για τη Λευκωσία μας!» Σε αυτό προσθέτω την εμπειρία μου και την συνδέω με την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται να δείξει ένας Δήμαρχος για να λύνει προβλήματα.

Αισθάνομαι ότι «μπήκα στα παπούτσια» της νέας αυτής πρόκλησης που δεν σας κρύβω ότι είναι η μεγαλύτερη που είχα στη διαδρομή μου. Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι η παράταξή μου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αλλά και δύο άλλα κόμματα, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ, συμφώνησαν να με στηρίξουν ως πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο Δήμαρχος χρειάζεται να προάγει την ενότητα, να έχει επαφή με τους δημότες, να είναι έμπειρος και αποφασιστικός. Έτσι θα πάρουμε τη Λευκωσία πιο μπροστά, σε μια εποχή που η πρωτεύουσα αποκτά νέες δυνατότητες και μεταμορφώνεται σε πραγματική Μητρόπολη.

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Σύγκρουση συμφέροντος για λειτουργό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου-Ζητά έρευνα από ΥΣ η Ελεγκτική