Επανήλθε η Κυβέρνηση για επικρίσεις για ακρίβεια-«Αλγεινή εντύπωση που κόμματα επιβεβαιώνουν τον κακό τους εαυτό»

Με τις επισημάνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι η ισχυρή δημοσιονομική πολιτική παραμένει βασική για τη μακροοικονομική σταθερότητα, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε όσους «επενδύουν σε ανέξοδα συνθήματα και αλόγιστες παροχολογίες».

«Η σταθερή πορεία της οικονομίας της χώρας μας δεν μπορεί ούτε πρέπει να τεθεί υπό κίνδυνο στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων όσων επενδύουν σε ανέξοδα συνθήματα και αλόγιστες παροχολογίες», ανέφερε ο Εκπρόσωπος σε γραπτή του δήλωση.

Υπενθυμίζοντας ότι «η χώρα μας είχε κινδυνεύσει στο πρόσφατο παρελθόν από την άγνοια και περιφρόνηση κινδύνου επειδή κάποιοι επένδυσαν στο εφήμερο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, επειδή εθελοτυφλούσαν αντί να οραματίζονται μια χώρα ανεπτυγμένη και ευημερούσα», ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε πως «την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις συνέπειες οριζόντιων μέτρων, κάποιοι -δυστυχώς- στην Κύπρο συνειδητά αγνοούν και αδιαφορούν».

«Ευτυχώς όμως αυτή τη φορά δεν είναι η Κυβέρνηση που λέει ότι θα μας προσπεράσει η κρίση. Έχοντας πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των αποφάσεων που πρέπει να λαμβάνονται θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε υπεύθυνα, νηφάλια και με συγκεκριμένο πλάνο», πρόσθεσε.  

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε τις αναφορές του ΔΝΤ ότι η ισχυρή δημοσιονομική πολιτική παραμένει βασική για τη μακροοικονομική σταθερότητα και ότι με βάση τις ισχυρές επιδόσεις εσόδων, το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε το 2023 στο 4,4% ΑΕΠ. Αυτό, μαζί με την ισχυρή ανάπτυξη, μείωσε το δημόσιο χρέος στο 77% του ΑΕΠ.

«Αυτή είναι η Κύπρος που θέλουμε, μια χώρα πρότυπο με υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ισχυρή πραγματική οικονομία», ανέφερε ο Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Οραματιζόμαστε την Κύπρο της ανάπτυξης και της ευημερίας, μια σύγχρονη χώρα που η καθημερινότητα των πολιτών μας θα βελτιώνεται διαρκώς και που θα θέτει στέρεα θεμέλια για το μέλλον.

Όπως ανέφερε, θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πορεία ανάπτυξης της χώρας μας, να παρουσιάζουμε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών μέσα από την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας παρέχοντας κίνητρα και εργαλεία για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, συγκράτηση των πληθωριστικών τάσεων, αντιμετώπιση του στεγαστικού αλλά και πολιτικές που ενισχύουν τη διαφάνεια και ανυψώνουν το όνομα της χώρας μας διεθνώς.

Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση πολιτικές δυνάμεις να αναιρούν τον ίδιο τους τον εαυτό ή να επιβεβαιώνουν σε άλλες περιπτώσεις τον κακό τους εαυτό προτάσσοντας τον λαϊκισμό και την παροχολογία.  Η κοινωνία έχει κρίση.  Η σημαντικότερη υπηρεσία προς τον τόπο είναι η υπεύθυνη, συνετή πολιτική και η ειλικρίνεια».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις του ΔΝΤ.

Εξέφρασε δε τη συμφωνία του με την άποψη ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανθεκτική παρά τις αντιξοότητες και ότι τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη βρίσκονται σε σωστή πορεία.

Σε σχέση με τις συστάσεις, το ΥΠΟΙΚ επικρότησε τις αναφορές ότι μισθοί γενικά θα πρέπει να συνδέονται με την παραγωγικότητα, η διακυβέρνηση των ημικρατικών οργανισμών χρήζει βελτίωσης, η οικονομική αυτονομία των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι σημαντική και τέλος ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί η εποπτεία των επαγγελματικών κλάδων, όπως του δικηγορικού και του λογιστικού επαγγέλματος.

Δειτε Επισης

Σε διαθεσιμότητα δεσμοφύλακας που εγκατέλειψε το πόστο του
Νέα αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με φόντο τις Ευρωεκλογές
AKEΛ Αμμοχώστου για Ζαννέτο-«Η ηγεσία του ΔΗΣΥ συνειδητά θέτει σε περιπέτειες τον νέο Δήμο Αγίας Νάπας»
Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή, αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη
Έκκληση για επενδύσεις στα κατεχόμενα από Τατάρ κατά τις επαφές του στην Αυστραλία
Εφάρμοσε πλήρως όλες τις συστάσεις GRECO για Δικαστές η Κύπρος
Οι υποψήφιοι κοινοτάρχες που στηρίζει η ΔΗΠΑ σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο
Για Μ. Ανατολή και ισότητα φύλων συζήτησαν Πρόεδρος και ΓΓ Ένωσης για Μεσόγειο
Ικανοποιημένο το 92% των πολιτών από το ΓεΣΥ-83.166 επεμβάσεις τον τελευταίο χρόνο
Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ-Ενταφιάστηκαν και επαναπατρίστηκαν οστά αγνοουμένων του 1974