N. Χριστοδουλίδης: Οι Τούρκοι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν το σχέδιο Αμάλθεια

Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, ειδικότερα στην παρούσα φάση, στόχο έχει να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα, ανέφερε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχετικά με σχεδιασμό αποστολής βοήθειας στη Γάζα από την Τουρκία. Παρασκηνιακά, η Τουρκία επιχείρησε να αποτρέψει την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, προσερχόμενος σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας για προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, για το αν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για αποστολή βοήθειας στη Γάζα θα επηρεάσουν την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι «θα ήθελαν να δημιουργήσουν προβλήματα στη δική μας προσπάθεια». «Στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν τη δική μας προσπάθεια», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι, εκείνο που ξεχωρίζει την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι μετά από 17 χρόνια, έχει αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας για πλοία που φεύγουν από τον λιμένα της Λάρνακας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, ειδικότερα στην παρούσα φάση, στόχο έχει, γιατί γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει, να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα», είπε προσθέτοντας ότι «είναι συνήθης συμπεριφορά της Τουρκίας».

«Αυτοί που μιλούν με την Τουρκία και που έχουν σχέση με την Τουρκία, προβαίνουν και σε σχετικές ενέργειες για το συγκεκριμένο γεγονός», σημείωσε.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γάζα το δεύτερο πλοίο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι στο τελικό στάδιο και ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την επιχείρηση.

«Το σημαντικό που κρατώ αυτή την εβδομάδα ήταν η συνάντηση που είχα με τους αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού», είπε. Ανέφερε ότι του παρουσίασαν σχέδια και φωτογραφίες από την προσπάθεια τους για ανέγερση εκεί του προσωρινού λιμένα. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Μαΐου είπε, «αλλά με διαβεβαίωσαν, βλέποντας την πρόοδο των εργασιών ότι πριν το τέλος Μαΐου ενδεχομένως πριν την 15η Απριλίου να ολοκληρωθεί». Αυτό είναι κάτι που θα επιτρέπει την πιο εύκολη πρόσβαση στη Γάζα και κατ’ επέκταση την αποστολή περισσότερης βοήθειας, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη της Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Ματσόλα, στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα συναντηθεί μαζί της το βράδυ της 1ης Απριλίου και μετά θα έχουν γεύμα.

Σημείωσε ότι θα μεταβούν μαζί την επομένη στην Λάρνακα, αφού η ίδια ζήτησε να δει από κοντά την όλη επιχείρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα κάνουν δηλώσεις από εκεί.

Στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας της, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα διοργανωθεί και μία εκδήλωση με νέους, «όπως κάνει σε όλα τα Κράτη-Μέλη», έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είναι κάτι που προσπαθούμε και εμείς μέσα από εκστρατείες, μέσα από δράσεις που κάνουμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό και ότι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Κυπρίων στις εκλογές, θα στείλει και ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Δειτε Επισης

Υπ. Δικαιοσύνης: Ανανεώνουμε τη δέσμευση να συνεχίσουμε τον αγώνα
Συγκρατημένα αισιόδοξος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Μητσοτάκης
«Το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»
Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για Κυπριακό στο ΕΚ από Φουρλά και Χατζηπαντέλα
Επιστολή τ/κ «συνδέσμου ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ
«Αν πετύχαινε το πραξικόπημα στην Τουρκία θα έφευγαν από την Κύπρο»
Ενοχλημένους ο Παναγιώτου-«Δεν μπορεί να καταργηθεί η αναλογιστική μείωση για πρόωρη σύνταξη»
Πενήντα χρόνια μετά στη δημοσιότητα πρακτικά της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την εισβολή
Συνεχάρη την «καλή του φίλη» Ρομπέρτα Μέτσολα ο ΠτΔ-«Άξια η επανεκλογή σου»
Το Κυπριακό συζήτησε με Μητσοτάκη η Α. Δημητρίου, συναντήθηκε και με Δένδια