Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών

Οι τρεις συντεχνίες του ΡΙΚ, ΕΥΡΙΚ – ΣΥΤΥΡΙΚ ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ ζητούν από το νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο όπως προχωρήσει σε διεξοδική έρευνα και απόδοση ευθυνών για το θέμα της μη έγκαιρης καταβολής των μισθών καθώς και τη θέσπιση διαδικασιών που θα διασφαλίζουν ότι αυτό που έχει επισυμβεί δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τετά την ενημέρωση που έτυχαν χτες το απόγευμα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ , σχετικά με το θέμα της μη έγκαιρης καταβολής των μισθών των εργαζομένων του ΡΙΚ, αποφάσισαν όπως επανακαθορίσουν τα μέτρα όπως είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Όπως αναφέρουν οι τρεις συντεχνίες, "διαπιστώσαμε και αναγνωρίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες έγιναν τιτάνιες προσπάθειες για να ξεπεραστούν όλοι οι σκόπελοι ώστε οι μισθοί να καταβληθούν στην ώρα τους".

«Αυτό δεν κατέστη δυνατόν για καθαρά διατραπεζικούς λόγους και διεργασίες. Το Δ.Σ μας διαβεβαίωσε ότι οι μισθοί θα καταβληθούν την πρώτη εργάσιμη μέρα, μετά το τριήμερο, η οποία ημερολογιακά είναι η 2α Απριλίου. Ζητήσαμε όπως οι ίδιοι προχωρήσουν σε έκδοση σχετικής ανακοίνωσης προς το προσωπικό δίνοντας απευθείας την συγκεκριμένη αυτή πληροφόρηση», προστίθεται.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι συντεχνίες αποφάσισαν όπως οι εργαζόμενοι κατέλθουν σε μονόωρη στάση εργασίας σήμερα Παρασκευή, από τις 13:30 ως τις 14:30, "διαμαρτυρόμενοι πρωτίστως για τη μη περιφρούρηση και προστασία των μισθών, οι οποίοι πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταβάλλονται την τελευταία μέρα του μήνα και στην προκειμένη την Παρασκευή 29 Μαρτίου".

Παράλληλα, σημειώνεται, οι συντεχνίες αποστέλλουν αυστηρό μήνυμα προς την εργοδοτική πλευρά, για την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν και αναδιαμόρφωσης της γενικότερης αρνητικής εικόνας του οργανισμού όπως, για παράδειγμα, στα θέματα που αφορούν τους μηχανισμούς επίλυσης χρόνιων ανεπίλυτων εργασιακών θεμάτων, τη μη τήρηση συμφωνιών και συλλογικών συμβάσεων, τη μη εφαρμογή εργασιακών νομοθεσιών, τη μη δρομολόγηση διαδικασιών και διεργασιών προώθησης νέων κτηριακών εγκαταστάσεων που θα διασφαλίζουν κατάλληλους χώρους εργασίας και την καθυστέρηση και τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην υιοθέτηση και εφαρμογή του νόμου του νέου συνταξιοδοτικού για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Θεωρούμε κατάντια να μαχόμαστε για τα αυτονόητα, όπως επίσης για την έλλειψη διαβούλευσης, ενημέρωσης και κουλτούρας που σέβεται τους εργαζομένους. Δηλώνουμε έτοιμοι να συνδράμουμε ώστε να αλλάξει η νοοτροπία που χαρακτηρίζει την ανώτατη διεύθυνση», αναφέρουν οι συντεχνίες.

«Δεν μπορεί ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ να κατατίθεται ετεροχρονισμένα στη Βουλή, και να είναι από τους τελευταίους που εγκρίνεται δημιουργώντας αλυσιδωτά λειτουργικά προβλήματα, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και συνεργάτες του ΡΙΚ, οι οποίοι και αυτοί δικαιωματικά αναμένουν να πληρώνονται στην ώρα τους", σημειώνουν.

Αναφέρουν πως υπάρχουν εργαζόμενοι στο ΡΙΚ που, για τελευταία φορά, πληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. "Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις, ύστερα από αυτές τις «αστοχίες», έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτούμε πλέον συμμετοχή, ενημέρωση και επιτήρηση των διαδικασιών κατάθεσης του προϋπολογισμού του οργανισμού ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη καταβολή των μισθών και των συντάξεων», προσθέτουν

Τέλος, οι συντεχνίες εκφράζουν την ευαρέσκεια τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, οι οποίοι ήταν σε διαβούλευση μαζί τους για να επιλυθεί το θέμα καθώς και στα κόμματα για τη στήριξη και τις καλόβουλες προσπάθειες τους για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του οργανισμού και να καταβληθούν οι μισθοί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες