Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους

Έτσι όπως ξεκίνησε και εξελίχθηκε το τελευταίο εξάμηνο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έριξε αυλαία η θανατική ανάκριση του Θανάση Νικολάου, η οποία έχει ως στόχο να καταδείξει τις πραγματικές συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005. Η θανατική ανάκριση, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με τις τελικές αγορεύσεις των δύο πλευρών, ήταν η τρίτη στη σειρά και διατάχθηκε μετά και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, ύστερα από την εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου, μετά από την καταδικαστική για την Κύπρο, απόφαση του ΕΔΑΔ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως η θανατική ανάκριση, πραγματοποιήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, με θανατική ανακρίτρια την Δικαστή, Ντόρια Βαρωσιώτου, στην οποία πέφτει πλέον το βάρος για να αποφασίσει, στη βάση των όσων άκουσε τους τελευταίους έξι μήνες, πώς πέθανε ο άτυχος Θανάσης. Αν αυτοκτόνησε, όπως επιμένει μέχρι σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας ή αν ο θάνατος του επήλθε από στραγγαλισμό, όπως φωνάζει εδώ και δεκαεννέα χρόνια η οικογένεια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια

Αν και πριν την έναρξη της θανατικής ανάκρισης, πολλοί εκτιμούσαν πως θα ήταν μια απλή και σύντομη διαδικασία, όπου οι δύο πλευρές, ο Γενικός Εισαγγελέας μέσω της εκπροσώπου του, Ξένιας Ξενοφώντος και η οικογένεια μέσω των δικηγόρων της, Λητούς Καριόλου και Αθηνάς Δήμα, θα εργάζονταν από κοινού για να καταλήξουν στην αλήθεια, στην πράξη εξελίχθηκε σε μια πραγματική νομική μάχη, η οποία περιλάμβανε ουκ ολίγες στιγμές ένταση, φωνές, αλληλοκατηγορίες, προσπάθειες αιφνιδιασμού, αναβολές και ενδιάμεσες αποφάσεις. Καταστάσεις που σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκαν λόγω της στάσης του Γενικού Εισαγγελέα, που παρά τη δεδηλωμένη δημόσια πρόθεση του για να βοηθήσει την οικογένεια να φτάσει στην αλήθεια, κατά τη διάρκεια της δίκης, υιοθέτησε πλήρως το αφήγημα του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος ήταν ο μόνος ιατροδικαστής που εξέτασε το άψυχο σώμα του Θανάση Νικολάου το 2005 και που κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αυτοκτονία.

Θα πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως ο Πανίκος Σταυριανός με το πρόχειρο, όπως αποδείχθηκε συμπέρασμα του από τα πρώτα λεπτά που επισκέφθηκε τον χώρο που εντοπίστηκε νεκρός ο Θανάσης Νικολάου, κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και οι εγκληματικές, παραλείψεις από πλευράς Αστυνομίας, ήταν οι δύο βασικοί λόγοι καταδίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την άλλη η οικογένεια με βασικό επιχείρημα τα συμπεράσματα της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη, του ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσάφτη και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών Μάτσα-Αλεξόπουλου, απέκρουσαν κάθε ισχυρισμό της Εισαγγελίας που ήταν αντίθετος με την εκδοχή της δολοφονίας και κάλεσαν τη θανατική ανακρίτρια να υιοθετήσει τη θέση τους, ότι ο θάνατος του Θανάση επήλθε από στραγγαλισμό.

Από την άλλη η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, κάλεσε τη θανατική ανακρίτρια, το πόρισμα να παραμείνει ανοιχτό σε σχέση με τα αίτια θανάτου, «ελλείψει ιατροδικαστικής γνωμάτευσης ενώπιον του Δικαστηρίου», όπως είπε χαρακτηριστικά η κα. Ξενοφώντος.

Κατά τις τελικές αγορεύσεις τους οι δύο πλευρές, προσήλθαν καλά προετοιμασμένες και φρόντισαν να χρησιμοποιήσουν κάθε στοιχείο που ενίσχυε τον στόχο τους, από τη μια για να μην υπάρξει κατάληξη του Δικαστηρίου κι από την άλλη για να υπάρξει κατάληξη για δολοφονία του Θανάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος

Το αφήγημα της Εισαγγελίας

Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, επιχείρησε να αποδομήσει πλήρως την μαρτυρία της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, «από τη μαρτυρία της φαίνεται πως δεν δόθηκαν με επιστημονική επάρκεια ορθές πληροφορίες για να βοηθήσει τη θανατική ανακρίτρια», ενώ την κατηγόρησε πως, «στην έκθεση της εφηύρε επιχειρηματολογία και αυθαίρετα κατέληξε στο συμπέρασμα για στραγγαλισμό εν ζωή».

Στο ίδιο μήκος κύματος επιχειρήθηκε από την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, να αποδομηθεί και η μαρτυρία του ποινικού ανακριτή, Σάββα Μάτσα. Η κα. Ξενοφώντος δήλωσε πως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον θανατικό ανακριτή και πως, «χωρίς να είναι ιατροδικαστής προχώρησε με τον εντοπισμό μελανιών στον θανόντα που δεν εντόπισαν ούτε οι ιατροδικαστές της οικογένειας».

Η αντεπίθεση της οικογένειας

Ακολούθως τη σκυτάλη έλαβαν οι δικηγόροι της οικογένειας, με την Λητώ Καριόλου να προχωρεί σε μια γενική τοποθέτηση, υποδεικνύοντας πως στη βάση των νέων ευρημάτων μετά την εκταφή, «αποδεικνύεται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο Θανάσης Νικολάου δολοφονήθηκε σε άγνωστο μέρος από ομάδα δραστών που συμμετείχαν άτομα από το στρατόπεδο που υπηρετούσε και πως η αιτία θανάτου είναι ο στραγγαλισμός».

Η Λητώ Καριόλου εξαπέλυσε τα πυρά της κατά του Γενικού Εισαγγελέα, λέγοντας πως, «με λύπη διαπιστώνουμε πως η στάση της Νομικής Υπηρεσίας, ακόμα και στην τρίτη θανατική ανάκριση, ενίσχυσε τις προσπάθειες συγκάλυψης». Συγκεκριμένα η Νομική Υπηρεσία διαφώνησε στο να κατατεθούν οι νέες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων από κοινού όπως πρότεινε η οικογένεια και θεώρησε σκόπιμο να επιβάλει μια αντιπαραθετική διαδικασία που δεν αρμόζει στα πλαίσια μιας θανατικής ανάκρισης που δια του Νόμου αποσκοπεί στην εύρεση της αλήθειας.

Ακολούθως προέβη σε μια συνοπτική εξιστόρηση γεγονότων όπως ήταν, σύμφωνα με την κα. Καριόλου, «η προσπάθεια της Εισαγγελίας να υποστηρίξει με υπέρμετρο σθένος της θέσης του Σταυριανού, να αποκλείσει τον Σάββα Μάτσα, να εισαγάγει νέα μαρτυρία του Δρ. Μαρνερίδη προς ενίσχυση των θέσεων Σταυριανού, στην προσπάθεια της να αποδείξει πως ήταν αυτοκτονία».

Στη συνέχεια την σκυτάλη έλαβε η Αθηνά Δήμα, η οποία ουσιαστικά απάντησε σημείο προς σημείο στην Ξένια Ξενοφώντος, στην επιχείρηση αποδόμησης της Δήμητρας Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων αντέστρεψε τα πυρά και τόνισε στη θανατική ανακρίτρια πως η Δρ. Καραγιάννη παραμένει στη λίστα πραγματογνωμόνων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών μέχρι σήμερα την ίδια ώρα που ο Δρ. Αγαπητός, ο οποίος κατέθεσε ως παθολογοανατόμος της Γενικής Εισαγγελίας, βρίσκεται στη σύνταξη, έχοντας επτά καταδικαστικές αποφάσεις.

«Η αιτία θανάτου προέκυψε ξεκάθαρα από την κα. Καραγιάννη, παρά τις επιθέσεις και τις προσβολές τις Εισαγγελίας. Η κα. Καραγιάννη μελέτησε όλο τον φάκελο που της παραδόθηκε. Εξέτασε όλα τα πλακίδια. Συμβουλεύτηκε όποια δικογραφία υπάρχει. Παρουσίασε στο Δικαστήριο ανθρώπινο υοειδές οστό. Έφτασε στο σημείο να σπάσει ένα κλαδί στο Δικαστήριο για να αποδείξει την ανώμαλη παρυφή. Επέδειξε τον τρόπο του στραγγαλισμού ακριβώς. Έφτασε στο σημείο να πει ότι ο στραγγαλιστής ήταν αριστερόχειρας», είπε μεταξύ άλλων η κα. Δήμα, η οποία αναφέρθηκε και στην καθοριστική όπως την χαρακτήρισε κατάθεση του Σάββα Μάτσα. «Τι μας είπε; Μας εξήγησε με λεπτομέρεια τις ατέλειες, τις αμέλειες και τα ψεύδη του Σταυριανού», είπε η Αθηνά Δήμα.

Οι δύο επισημάνσεις από τη Δικαστή

Κατά τις τελικές αγορεύσεις των δύο πλευρών, η θανατική ανακρίτρια είχε ρόλο ακροατή, στα όσα επεδίωξαν να θέσουν ενώπιον της η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα και οι δικηγόροι της οικογένειας. Ενδεχομένως πάντως, να έχουν τη δική τους σημασία, οι δύο επισημάνσεις που ζήτησε να λάβει στο τέλος της διαδικασίας.

Ειδικότερα, η δικαστής κα. Βαρωσιώτου, θέλησε να σιγουρευτεί πως η μόνη ιατροδικαστική έκθεση που ετοιμάσθηκε μετά την εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου, ήταν αυτή του ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσάφτη. Η συγκεκριμένη επισήμανση, σχετίζεται αφενός με το γεγονός, ότι η τρίτη θανατική ανάκριση, διατάχθηκε να διεξαχθεί, στη βάση των νέων στοιχείων που προέκυψαν μετά την εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου. Υπενθυμίζεται ότι στην ιατροδικαστική του έκθεση ο πρώην προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππος Κουτσάφτης, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι ο Θανάσης Νικολάου υπέστη στραγγαλισμό, με αποτέλεσμα κάταγμα υοειδούς, απώλεια αισθήσεων και παράλληλη άσκηση ισχυρής βίας με πολλαπλές πλήξεις από δράστες.

Η δεύτερη επισήμανση που ζήτησε η Ντόρια Βαρωσιώτου, έχει να κάνει με την αμοιβή που έλαβε από την Κυπριακή Δημοκρατία ο παθολογοανατόμος Εμμανουήλ Αγαπητός. Κι αυτό διότι, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και στην τελική της αγόρευση, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Ξένια Ξενοφώντος, αναφέρθηκε στην αμοιβή που έλαβε η Δήμητρα Καραγιάννη από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η θανατική ανακρίτρια, ζήτησε να ενημερωθεί για «σκοπούς διαφάνειας» για τις απολαβές και του κ. Αγαπητού, δείχνοντας μεταξύ άλλων, πως ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα σε τέτοιες διαδικασίες, είναι ουδέτερος.

«Ο λόγος που ζητώ να διευκρινιστεί δεν έχει να κάνει με την ουσία. Έχει όμως να κάνει με την εικόνα της Εισαγγελίας που ο ρόλος της σε μια τέτοια διαδικασία είναι ουδέτερος. Για αυτό αναμένετο να υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση», ανέφερε με νόημα η Ντόρια Βαρωσιώτου, με την εκπρόσωπο του Εισαγγελέα να απαντά πως η οικογένεια θα μπορούσε να ρωτήσει τον κ. Αγαπητό για την αμοιβή του.

Για την ιστορία, η απάντηση στο ερώτημα της θανατικής ανακρίτριας, δόθηκε από την δικηγόρο της οικογένειας, Αθηνά Δήμα, η οποία ενημέρωσε το Δικαστήριο πως ο κ. Αγαπητός έλαβε αμοιβή επτά χιλιάδων 325 ευρώ.

Πλέον το βάρος πέφτει στην θανατική ανακρίτρια, η οποία καλείται να διέλθει των ογκωδέστατων φακέλων που περιβάλλουν την υπόθεση, να μελετήσει τα όσα ακούστηκαν στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία και να καταλήξει στα αίτια του θανάτου του Θανάση Νικολάου. Κάτι που θα συμβεί σχεδόν μια βδομάδα μετά την Ανάσταση, με την μητέρα του Θανάση Νικολάου, να σχολιάζει μετά το πέρας της διαδικασίας των τελικών αγορεύσεων πως εύχεται να έρθει και η δική της λύτρωση, στις δέκα Μαΐου, όταν η κα. Βαρωσιώτου θα ανακοινώσει την απόφασή της.

Μιας απόφασης που κρίνεται καθοριστικής σημασίας, από πολλές απόψεις. Και αυτό διότι, από τη μια η απόφαση θα δίνει απαντήσεις σε ισχυρισμούς που κατατέθηκαν και από την άλλη, γράφεται ο επίλογος της τρίτης θανατικής ανάκρισης, ωστόσο δεν πέφτει ακόμη η οριστική αυλαία γύρω από την υπόθεση. Αντιθέτως, η οικογένεια προανήγγειλε ήδη ιδιωτικές ποινικές διώξεις αφού δεν ασκήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα, καθώς και νέα προσφυγή στο ΕΔΑΔ.

Το «ευχαριστώ» της κας. Ανδριάνας

Σημειώνεται πως πριν από την έναρξη των τελικών αγορεύσεων, έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, συγκεντρώθηκαν μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων Συγγενών Εθνοφρουρών (ΠΕΜΣΕ). Περίπου 20 γυναίκες, από κάθε γωνιά της Κύπρου, τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο, προσήλθαν στο Δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στον αγώνα της Ανδριάνας Νικολάου.

Η κα. Νικολάου ευχαρίστησε τα μέλη της ΠΕΜΣΕ για τη στήριξη, υπενθυμίζοντας πως η μακαριστή πρόεδρος της Οργάνωσης, έφτασε μέχρι το γραφείο του τότε Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου.

419569376_2072985643075461_1285048196356831850_n

Δειτε Επισης

Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: «Ψυχοπαθής» ο δράστης, «μισούσε τους πάντες»
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Πήραν πίσω τις θέσεις τους οι Βοηθοί Αρχηγοί, ανέβηκε σκαλοπάτι και ο Μαυρόχαννας
Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων