Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
21:48 - 28 Μαρτίου 2024
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην καλλιέργεια δημοκρατικής κουλτούρας, στην ενίσχυση και προβολή των πολιτιστικών μας αξιών, στην ποιοτική αναβάθμιση, προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας δημιουργίας και στην άμεση επαφή και συνδιαβούλευση με τους πολίτες, ανέφερε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά την Τελετή Απονομής Βραβείων Θέατρου του ΘΟΚ.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε ειδική μνεία στον σκηνοθέτη και ηθοποιό Νίκο Χαραλάμπους που απεβίωσε πριν από λίγες μέρες και ο οποίος, όπως ανέφερε, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο στην Ιστορία του Κυπριακού Θεάτρου, σφραγίζοντας με το έργο και την προσωπικότητά του τα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το θέατρο έχει μεγάλη επίδραση στο κοινωνικό σύνολο και μπορεί να διαμορφώσει αξίες, αντιλήψεις και στάσεις ζωής, προσθέτοντας ότι μπορεί να ξεκινήσει μια επανάσταση μέσα από το θέατρο. «Το θέατρο, ανέκαθεν, ήταν και ως Κυβέρνηση θα το διασφαλίσουμε αυτό - είναι ένας βασικός μας στόχος σε σχέση με το θέατρο - ότι θα παραμείνει το δεύτερό μας σχολείο», συμπλήρωσε.
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν από τον ΘΟΚ, τον Σταύρο Λούρα, τον Πάρι Ερωτοκρίτου με το Βραβείο του Δημιουργού της Χρονιάς και την Αναστασία Δημητριάδου με το βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς, προσθέτοντας πως σκοπός του θεσμού των Βραβείων ΘΟΚ είναι η τιμή και η αναγνώριση του έργου γενικά των ανθρώπων του Θεάτρου της Κύπρου, «οι οποίοι αξιοποιούν και πελεκούν το χάρισμα που διαθέτουν με πολύ κόπο και πολλές θυσίες, πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες, και προσφέρουν σε όλους μας, διαχρονικά, τερπνό και ωφέλιμο θέαμα».
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία της διακυβέρνησης, θέσαμε ως προτεραιότητά μας τον «άνθρωπο», τις ανάγκες, την αξία και την προσφορά του, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η πολιτική της Κυβέρνησης, βασισμένη σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, είναι στοχευμένη, με συγκεκριμένες και καίριες δράσεις αναβάθμισης, αναθεώρησης και αλλαγής όλου του πλαισίου των παροχών και της λειτουργίας των κρατικών Υπηρεσιών.
«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι καθόλου εύκολο το έργο μας, σε πολλές περιπτώσεις οι αλλαγές αφορούν θεσμικές λειτουργίες, παγιωμένες και πολλές φορές δύσκαμπτες. Όμως, έχουμε χαράξει μια πολύ συγκεκριμένη πορεία, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, θα την ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος και είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα», σημείωσε σχετικά.
Συμπλήρωσε σχετικά με τον πολιτισμό, αλλά και πιο συγκεκριμένα το θέατρο, ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού, υπό την καθοδήγηση της Υφυπουργού Βασιλικής Κασσιανίδου άρχισε ένα γόνιμο και άμεσο διάλογο με τους θεατρικούς φορείς, με στόχο τη χάραξη ενός ολιστικού σχεδιασμού, πάντα προς όφελος του κοινού, των καλλιτεχνών και της ποιότητας της πολιτιστικής δημιουργίας στην Κύπρο.
Αναφέρθηκε ενδεικτικά στη θεσμοθέτηση της προπληρωμένης Κάρτας Πολιτισμού Νέων σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία δίνει το εισιτήριο και την ευκαιρία στους νέους για συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, και στην προετοιμασία νομοσχεδίου για το Καθεστώς του Καλλιτέχνη, το οποίο, όπως είπε, εκτός από το γενικότερο κανονισμό κριτηρίων και πλαισίου, θα δώσει και την ευκαιρία εξασφάλισης ωφελημάτων κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και στους αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτέχνες.
Ανέφερε επίσης πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για πρώτη φορά η δημιουργία πλαισίου για φορολογικά κίνητρα για στήριξη του πολιτισμού και από τον ιδιωτικό τομέα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας για Φορολογικό Μετασχηματισμό της χώρας, προωθούνται τρόποι περαιτέρω διαδικτυακής και έντυπης προβολής των θεατρικών παραγωγών που λαμβάνουν επιχορήγηση από το «ΘΥΜΕΛΗ», ενώ στηρίζεται και προωθείται η παρουσίαση θεατρικών και άλλων πολιτιστικών δράσεων στο εξωτερικό.
Προσέθεσε ότι σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, η Κυβέρνηση προχώρησε στη στήριξη και συνδιοργάνωση της Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα, προγραμματίζεται η διεξαγωγή ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών αγοράς κοινού και καλλιτεχνών, τα αποτελέσματα των οποίων θα χρησιμεύουν στη χάραξη στοχευμένης πολιτικής και στον σχεδιασμό νέων χορηγικών προγραμμάτων.
Συμπλήρωσε ότι μελετάται παράλληλα η δημιουργία χορηγικού προγράμματος για στήριξη πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών και νέων γενικά επαγγελματιών στον χώρο του Θεάτρου στο πρότυπο που βραβεύει ο ΘΟΚ, ενώ εκσυγχρονίζονται τα σχέδια επιχορηγήσεων που αφορούν όλες τις πτυχές της πολιτιστικής δημιουργίας στη χώρα και προωθείται η ψηφιακή αναβάθμιση των πολιτιστικών χώρων.
Αναφέρθηκε επίσης στις συνέργειες που ανέπτυξε το Υφυπουργείο Πολιτισμού με άλλα Υπουργεία και Υφυπουργεία, όπως τα Υγείας, Τουρισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, για αξιοποίηση του πολιτισμού της χώρας σε πολλαπλά επίπεδα, εξαίροντας ταυτόχρονα την πρωτοβουλία της Υφυπουργού για παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών δράσεων σε νοσοκομεία, αρχής γενομένης με πιλοτικό πρόγραμμα στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης Στρατηγικής Πολιτιστικής Διπλωματίας. «Το λέμε εδώ και χρόνια, ήρθε η ώρα να το υλοποιήσουμε. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να προβληθεί διεθνώς ως σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, Ασίας και Αφρικής και η πολιτιστική της δημιουργία να ανοιχθεί και να διαχυθεί στον σύγχρονο κόσμο και να αποτελέσει ένα δυναμικό βήμα εκπροσώπησης και μεταφοράς μηνυμάτων. Και αυτό γίνεται με αφορμή και τις προετοιμασίες μας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026», σημείωσε επί του θέματος.
Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν την πρόθεση και την ξεκάθαρη βούληση της Κυβέρνησης για ριζικές αλλαγές και αναθεώρηση πολλών υπηρεσιών και λειτουργιών του Κράτους σε σχέση με τους πολίτες του γενικότερα, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι οι πολίτες της και αυτό θέλει να εμπεδώσει η Κυβέρνηση μέσα από καινοτόμες και πρωτοπόρες πρωτοβουλίες, μέσα από συνεχείς μεταρρυθμίσεις. «Ερχόμαστε σε διάλογο με την κοινωνία, περιλαμβανομένων φυσικά και των Ανθρώπων του Πολιτισμού και μαζί διαμορφώνουμε την πολιτική και την πορεία μας, το πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας», συμπλήρωσε σχετικά.
Κλείνοντας, συνεχάρη την Υφυπουργό Πολιτισμού και το Υφυπουργείο γενικότερα για το άξιο και πολύπονο, όπως είπε, έργο τους, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ, το πρώτο, όπως τόνισε, Συμβούλιο του Οργανισμού που διορίστηκε μέσω της ανοιχτής και διαφανούς διαδικασίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, την τέως Πρόεδρο και όλα μέλη του προηγούμενου Συμβουλίου για τη σημαντική δουλειά που έγινε, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για τη διαχρονική του δράση, τα θεατρικά προγράμματα και τις υψηλού επιπέδου παραγωγές του.
«Ο πολιτισμός παράγει παιδεία, κοινωνικές αξίες και ήθος. Ουσιαστικά, ο πολιτισμός είναι που παράγει πολιτική και όχι το αντίθετο. Εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καλλιέργεια δημοκρατικής κουλτούρας, στην ενίσχυση και προβολή των πολιτιστικών μας αξιών, στην ποιοτική αναβάθμιση, προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας δημιουργίας και στην άμεση επαφή και συνδιαβούλευση με τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πολίτες του αύριο, τους νέους μας. Μοναδικό μας κίνητρο, η αγάπη για την πατρίδα μας και ο στόχος μας για αναβάθμιση και αξιοποίηση των πολιτιστικών μας δυνατοτήτων, των πολιτιστικών μας υπηρεσιών και δράσεων», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.