Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ & ΕΞΕ), με βουλευτές να εκφράζουν ανησυχίες για τη σημαντική μείωση του αποθεματικού του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου για το 2024 είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €111.946.550 και συνολικά έσοδα ύψους €29.986.636. Το προβλεπόμενο έλλειμμα ύψους €81.959.914 θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Ταμείου, το οποίο κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023 ανέρχεται στο ποσό των €86.959.914. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε ότι το Ταμείο την 31η Δεκεμβρίου είχε αποθεματικό €85 εκ. και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, στο τέλος του 2024 θα πάει στα €5 εκ. μόνο, αφού αυτά τα €60 εκ. θα δαπανηθούν για το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» και εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του Ταμείου.

Παράλληλα εξέφρασε έντονη απογοήτευση αφού και αυτή η Κυβέρνηση «δεν έβαλε ούτε ένα σεντ» στο Ταμείο από τα εκατομμύρια - όπως είπε - που επιστρέφονται στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη δημοπράτηση των ρύπων που ήταν πάνω από €250 εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια. Με αυτά τα λεφτά, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα σχέδια εξοικονόμησης και προώθησης των ΑΠΕ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη μείωση του αποθεματικού, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει αίτημα για αύξηση του τέλους ΑΠΕ και ΕΞΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει τύχει διαχείρισης για να βρεθεί ισορροπία, αφού οι καταναλωτές πληρώνουν ήδη αρκετά. Σημείωσε ότι η προώθηση των ΑΠΕ δεν πρέπει να γίνεται μόνο μέσα από τα χρήματα των καταναλωτών.

Ζήτησε να έρθουν στο Ταμείο και τα χρήματα που επιστρέφονται στη Δημοκρατία από τη δημοπράτηση των ρύπων για να επιδοτηθεί μεταξύ άλλων και η δυνατότητα αποθήκευσης των ΑΠΕ. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί υποχρέωση αποθήκευσης για όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ, ώστε να υπάρξει μείωση στην παραγωγή από μαζούτ και κατά συνέπεια του κόστους παραγωγής του ηλεκτρισμού.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Ταμείο όσον αφορά τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων. Εξέφρασε την ελπίδα η Κυβέρνηση να αρχίσει να βάζει λεφτά από τις επιστροφές των ρύπων στο Ταμείο, ώστε ο κόσμος να βοηθηθεί να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας του σπιτιού του με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις και την υποχρεωτικά εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα κτήρια μέχρι το 2030.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αυτούς του πρώτους 13 μήνες έλαβε πρωτοβουλίες που δεν λήφθηκαν στο παρελθόν τόσο για τα φωτοβολταϊκά όσο και για άλλα συσσωρευμένα προβλήματα. Πρόσθεσε ότι αν δεν λυθούν φέτος αυτά τα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου, θα μιλούμε για την «τέλεια καταιγίδα».

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν είχαν ποτέ πρόθεση να ενθαρρύνουν την πράσινη μετάβαση αφού δεν έλαβαν υπόψη ευρωπαϊκή οδηγία που έδινε τη δυνατότητα για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% στους ηλιακούς συλλέκτες αντί 19%. Για τον σκοπό αυτό είπε ότι κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση νόμου.

Παράλληλα είπε ότι όσο πιο σύντομα ενισχυθεί το Ταμείο τόσο πιο σύντομα θα μειωθούν τα πρόστιμα για τους ρύπους ώστε να ελαφρυνθεί ο κόσμος.

Είπε επίσης ότι ο κόσμος πληρώνει €300 εκ. ευρώ για εξαγορά ρύπων με ΦΠΑ και επιστρέφονται τα €200 εκ. πίσω που δεν έχουν ΦΠΑ, ενώ ανακοινώνονται σχέδια για τις ΑΠΕ που επιβαρύνουν τον κόσμο με ΦΠΑ.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στην Αλάσκα-Ένας ορειβάτης νεκρός και ένας τραυματίας
Σε προσαγωγές 100 φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών προχώρησε η αστυνομία στη Βοστώνη
Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ στηρίζει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ
Αλλάζουν τα δεδομένα Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ -«Ο Πούτιν ίσως δεν διέταξε τη δολοφονία Ναβάλνι»
Οι ημέρες φρίκης για γυναίκα όμηρο της Χαμάς-«Δεν μίλησαν, απλώς με άρπαξαν»
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Ιαπωνία
Νέα έκκληση Ζελένσκι μετά από ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας
Κάλεσμα από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ-«Θέλω όλο τον κόσμο στο Παρίσι»
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν καταδικάζει την έφοδο κατά κουρδικών ΜΜΕ σε Βέλγιο και Τουρκία
Αυτή είναι η νεότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes