Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα

Τη μετάθεση του Μάριο Νάβα στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Νάβα μετατίθεται από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Κομισιόν για την Υποστήριξη Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM), στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονταν τα μέτρα στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με την Κομισιόν να σημειώνει πως επί της θητείας του η ΓΔ σημείωσε «απτή πρόοδο» στο πλαίσιο της στήριξης της επίλυσης του Κυπριακού.

Η ημερομηνία έναρξης των νέων καθηκόντων του κ. Νάβα θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως σημειώνεται, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το όνομα του αντικαταστάτη του.

Όπως ανακοινώθηκε, η Κομισιόν μεταθέτει προς το συμφέρον της υπηρεσίας τον κ. Νάβα στη θέση του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης (DG EMPL). Η DG EMPL είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές απασχόλησης και τις κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ, και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση, τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης και τις κοινωνικές αλλαγές.

Κατά τη 10ετή σταδιοδρομία του στην Κομισιόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Νάβα έχει διαμορφώσει «καινοτόμες λύσεις μπροστά σε πολύπλοκες πολιτικές προκλήσεις», κατευθύνοντας με επιτυχία «τεχνικά και συμβουλευτικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας». Ο Ιταλός αξιωματούχος είναι επικεφαλής της DG REFORM από τον Ιούνιο του 2020.

Ρόλος της DG REFORM ειδικά την τελευταία περίοδο ήταν η στήριξη των κρατών μελών στην εφαρμογή πολιτικών σε διάφορους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται, ο κ. Νάβα ήταν επικεφαλής της διαπραγμάτευσης και υλοποίησης πάνω από 1200 εξειδικευμένων προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης σε διάφορα κράτη μέλη, υποστηρίζοντας μεταρρυθμίσεις οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Όσον αφορά την Κύπρο, στην ανακοίνωση σημειώνεται ιδιαίτερα πως την περίοδο κατά την οποία ο κ. Νάβα ήταν επικεφαλής, η DG REFORM «σημείωσε επίσης απτή πρόοδο στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής του Κανονισμού για την στήριξη προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής».

Ο Ιταλός αξιωματούχος συνεχίζει η ανακοίνωση, οικοδόμησε «ένα ευρύ φάσμα αξιόπιστων σχέσεων με πληθώρα φορέων και ενδιαφερομένων σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές αρχές».

Το βιογραφικό του αξιωματούχου περιλαμβάνει θητεία ως διευθυντής «οριζόντιων πολιτικών» στη Γενική Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (DG FISMA), καθώς και διευθυντής εποπτείας χρηματοπιστωτικού συστήματος και διαχείρισης κρίσεων, και διευθυντής για τη ρύθμιση και την προληπτική εποπτεία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ίδια ΓΔ.

Διετέλεσε επίσης μέλος της ομάδας συμβούλων του πρώην Προέδρου της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, και μέλος του γραφείου του πρώην Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μάριο Μόντι.

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων