Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης

Ποινή φυλάκισης δύο ετών επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού στον 25χρονο οδηγό που κρίθηκε ένοχος για το θανατηφόρο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή της 19χρονης Μαριλένας Περικλέους, που συνέβη στις 10 Ιουλίου του 2020 στον δρόμο Λεμεσού-Πλατρών, 200 περίπου μέτρα πριν την έξοδο για Απαισιά.

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 25χρονο για τις κατηγορίες της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης απερίσκεπτης και επικίνδυνης πράξης, υπερβολικής ταχύτητας δυνάμενη να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή να προκαλέσει βλάβη σε οποιονδήποτε πρόσωπο, καθώς και παράνομης προσπέρασης σε σημείο που δεν επιτρεπόταν.

Ο 21χρονος αντιμετώπιζε άλλη μια κατηγορία για ταχύτητα, κάτι ωστόσο που δεν αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ σε όλες τις κατηγορίες ο κατηγορούμενος είχε απαντήσει μη παραδοχή. Αφότου κρίθηκε ένοχος, κλήθηκε σε απολογία, ωστόσο διατήρησε το δικαίωμα της σιωπής.

Υπενθυμίζεται ότι το τροχαίο δυστύχημα συνέβη όταν το όχημα που οδηγούσε 20χρονος, στο οποίο η άτυχη Μαριλένα ήταν συνεπιβάτιδα, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με όχημα που οδηγούσε ο 25χρονος κατηγορούμενος.

Το Δικαστήριο, το οποίο έκρινε τους μάρτυρες κατηγορίας αξιόπιστούς, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο 25χρονος προσπερνούσε προπορευόμενο όχημα, εισερχόμενος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να ανακόψει το όχημα που οδηγούσε ο 20χρονος με συνεπιβάτιδα την άτυχη Μαριλένα κι ακόμα μια νεαρή.

Στην απόφαση της, η Δικαστής, Ντόρια Βαρωσιώτου, ανέφερε ότι o kατηγορούμενος δεν έχει βαθμούς ποινής ή προηγούμενες καταδίκες και πως ο συνήγορος υπεράσπισης του, ζήτησε από το Δικαστήριο να λάβει υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο, καθώς και το νεαρό της ηλικίας του. Περαιτέρω, η δικαστής ανέφερε πως ο κατηγορούμενος πήρε αναστολή από το στρατό και δεν ολοκλήρωσε το σχολείο, ενώ ακολουθεί μια σταθερή προσωπική ζωή, όπως είχε υποδείξει και ο συνήγορος του.

Επίσης, ο συνήγορος του, κατά την αγόρευση του για μετριασμό της ποινής του, ανέφερε ότι το θανατηφόρο ατύχημα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του κατηγορούμενο και διατάραξε τη ψυχική του κατάσταση. Περαιτέρω, ανέφερε πως ο ίδιος νιώθει μεγάλο βάρος, θεωρεί ότι το ατύχημα στιγμάτισε το υπόλοιπο της ζωής του και νιώθει ενοχές, ενώ εξέφρασε την μεταμέλεια του.

Ωστόσο, η Δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου, υπέδειξε στην απόφαση της, πως η σοβαρότητα του αδικήματος είναι δεδομένη, όπως προκύπτει από το άρθρο 210 του ποινικού κώδικα και όπως προβλέπουν οι ποινές.

«Κάποιος που καταδικάζεται σε τέτοιου είδους αδίκημα, υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 4 ετών», ανέφερε η Δικαστής, προσθέτοντας πως «οι διαστάσεις που έχουν λάβει τα θανατηφόρα στη χώρα μας, έχουν αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού και σε παλαιότερες αποφάσεις. Τα θανατηφόρα κατάντησαν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα μας. Ο κώδικας οδικής συμπεριφοράς, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τήρησης του κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς. Τα Δικαστήρια αναπροσαρμόζουν τις ποινές που επιβάλλουν έτσι ώστε να γίνει συνείδηση ότι η οδηγική συμπεριφορά».

Περαιτέρω, ανέφερε πως η βασική παράμετρος στην κρίση του Δικαστηρίου, αποτέλεσε το αδίκημα της σοβαρής αλόγιστης και απερίσκεπτης πράξης που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Όπως είπε μεταξύ άλλων, «ο κατηγορούμενος εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, σε σημείο που δεν επιτρέπεται. Στην προκειμένη έλαβα υπόψη την ηλικία του κατηγορούμενοου που τη δεδομένη στιγμή ήταν 21 ετών. Σήμερα είναι 25 ετών. Στην παρούσα ο κατηγορούμενος είναι λευκού ποινικού μητρώου, ποινικής ή τροχαίας φύσεως. Αναφορικά με την απολογία που εξέφρασε ο δικηγόρος του, αυτή δεν έχει καμία σημασία, γιατί ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ενοχή, αλλά βρέθηκε ένοχος».

Στην επιμέτρηση της ποινής, όπως ανέφερε η Δικαστής στην απόφαση της, λήφθηκε υπόψη η ιδιοσυγκρασία του κατηγορούμενου και πώς επηρεάζεται η ψυχική του υγεία, λέγοντας πως προσπαθεί να ακολουθήσει μια σταθερή πορεία και πώς μια ποινή άμεσης φυλάκισης θα μεταβάλει τις συνθήκες.

«Έχω υπόψη μου πρόσφατη απόφαση του Εφετείου της 29/1/24 όπου ποινή φυλάκισης 22 μηνών αυξήθηκε σε τρία χρόνια. Τα γεγονότα όμως εκείνης της υπόθεσης, διαφοροποιούνται από την παρούσα. Αξιολογώντας τα πιο πάνω είναι αυτή της άμεσης φυλάκισης. Ασκώντας όση επιείκεια μου επιτρέπεται σε σχέση με την 1η κατηγορία, επιβάλλεται στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης δύο ετών».

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης, όπως η ποινή είναι με αναστολή.

Στο άκουσμα της ποινής, συγγενείς του θύματος που βρίσκονταν στην αίθουσα του Δικαστηρίου, ξέσπασαν σε κλάματα. «Δύο χρόνια άξιζε η Μαριλένα μου» φώναζε η μητέρα της αδικοχαμένης.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Άλλος ένας εμπρησμός-Έκαψαν μοτοσικλέτα στη Λευκωσία
Αδέλφια επιτέθηκαν και κτύπησαν 23χρονη στη Λεμεσό-Την απείλησαν με μαχαίρι για να τους δώσει 200 ευρώ
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Αναχώρησε το πλοίο Jennifer από το λιμάνι της Λάρνακας-Μεταφέρει βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ