Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και προώθηση έργων αποφάσισαν Παπαναστασίου-Κοέν

Την προώθηση κοινών ενεργειακών έργων, με κορυφαία προτεραιότητα για φέτος την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (Great Sea Interconnector), συμφώνησαν οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Γιώργος Παπαναστασίου και Έλι Κοέν, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο κ. Παπαναστασίου μετέβη σήμερα στο Τελ Αβίβ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Κράτους του Ισραήλ Έλι Κοέν, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου, με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων που άπτονται της ενίσχυσης της συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Τύπου, κατά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ένα θέμα με μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων, όπως σημειώνεται, συμφώνησαν να ενισχύσουν την περιφερειακή συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών και να συνεχίσουν την προώθηση κοινών ενεργειακών έργων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και από εκεί με την Ευρώπη (Great Sea Interconnector) και το οποίο θα προωθηθεί φέτος ως κορυφαία προτεραιότητα.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Παπαναστασίου και Κοέν συζήτησαν διάφορες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας Cyprus Gateway για μεταφορά ισραηλινού και περιφερειακού φυσικού αερίου, μέσω Κύπρου, στην Ευρώπη.

Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη όπως οι δύο χώρες προχωρήσουν γρήγορα στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της διασυνοριακής δεξαμενής φυσικού αερίου Αφροδίτης - Ishai.

Πριν τη συνάντηση, οι δυο Υπουργοί περιόδευσαν στον ηλεκτρικό σταθμό Reading στο Τελ Αβίβ, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Yossi Dayan, και υπηρεσιακούς από τα δύο Υπουργεία και την Αρχή Ηλεκτρισμού του Ισραήλ, προκειμένου να εξετάσουν τη δυνατότητα εγκατάστασης της υποβρύχιας ηλεκτρικής σύνδεσης στον χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργου Παπαναστασίου, στο Ισραήλ ήταν τον Ιούνιο του 2023, κατά την οποία εστίασε στην προώθηση μιας σειράς στρατηγικών θεμάτων στον τομέα της ενέργειας και στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. «Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ όσον αφορά την περιφερειακή ενεργειακή συνδεσιμότητα, μεταξύ άλλων στις εργασίες του 'Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου'», τονίζεται.

Σε δηλώσεις του ο Έλι Κοέν τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας περιφερειακός σύμμαχος και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας έχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο χώρες. Πρόσθεσε πως η σύνδεση του ηλεκτρικού καλωδίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου ενισχύει τη θέση του Ισραήλ στην περιοχή, έχει πολύτιμη συμβολή στην ενεργειακή ανεξαρτησία του Ισραήλ και αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το υποβρύχιο καλώδιο τροφοδοσίας θα επιτρέψει στο κράτος του Ισραήλ να λάβει εφεδρικό φορτίο από το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Ευχαρίστησε τέλος την Κύπρο για τη μεγάλη υποστήριξή της στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι «η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται ένα όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο με τις χώρες που βλέπουν την ενέργεια ως τομέα που μπορεί να διευκολύνει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή» και ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ομόλογο του και την ομάδα του για τη φιλοξενία και για την ευκαιρία να συναντηθούν προσωπικά και να προωθήσουν την ενεργειακή συνεργασία, με έμφαση στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε πως οι παραγωγικές τους συζητήσεις επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην εξεύρεση απτών τρόπων για τη διασφάλιση στενού συντονισμού για την προώθηση και την έγκαιρη ολοκλήρωση του Great Sea Interconnector, που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας και πως επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για το ζήτημα «Αφροδίτης – Ishai», καθώς και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη των πόρων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών, αξιοποιώντας  συνέργειες στις υποδομές.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου, «η Κύπρος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πύλη φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, μέρος του αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου East Med που εργαζόμαστε από κοινού να δημιουργήσουμε με γνώμονα τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών».

Πηγή; ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις