Τον απολογισμό του έκανε ο Κώστας Μαυρίδης-Κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές

Ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως οι επερχόμενες ευρωεκλογές, οι μεταναστευτικές ροές, κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ευρωβουλευτή, Κώστα Μαυρίδη (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) με δημοσιογράφους στη Λευκωσία.

Στο περιθώριο απολογισμού των πεπραγμένων του, ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις πρωτοφανείς προκλήσεις και κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη τόσο η Κύπρος, όσο και η Ευρωπαϊκή ήπειρος την τελευταία πενταετία, σημειώνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έθεσε το θέμα της ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέφερε ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία αντιδρώντας με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Για πρώτη φορά η Ένωση δανείστηκε συλλογικά και κατένειμε ένα τεράστιο ποσό προς τα κράτη-μέλη. Από αυτό επωφελήθηκε και η Κύπρος», είπε ο κ. Μαυρίδης προσθέτοντας ότι διετέλεσε διαπραγματευτής εκ μέρους της πολιτικής του ομάδας του νομοθετικού πλαισίου για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημείωσε ακόμη ότι τον Ιούνιο του 2021, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίες, διοργανώθηκε τιμητική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τους επαγγελματίες υγείας της Κύπρου, οι οποίοι έδωσαν με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, όπως είπε, την μάχη της πρώτης γραμμής ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε ακόμη ότι για πρώτη φορά εκλέχθηκε Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο από Κύπρο ή Ελλάδα, με τον ίδιο να καταλαμβάνει τη θέση. Εξήγησε ότι «η εν λόγω Επιτροπή έχει σημαντικό ρόλο να παίξει όχι μόνο για λόγους κλιματικής αλλαγής, μεταναστευτικών ροών, ενεργειακών θεμάτων, αλλά φυσικά και για τα θέματα της ασφάλειας».

Μιλώντας για το θέμα της ασφάλειας ο κ. Μαυρίδης είπε ότι δυστυχώς, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιτέλους τέθηκε το θέμα της ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα ουσιαστικό τρόπο. «Έλαβα μέρος και εκπροσώπησα την ομάδα μου στην πρώτη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θέματα κοινής άμυνας και ασφάλειας», ανέφερε.

Κάνοντας τον δικό του απολογισμό ο κ. Μαυρίδης είπε ότι υπήρξαν και αποτυχίες σημειώνοντας ότι «το 2019 έθεσα ως στόχο ότι επιτέλους θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί η απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο με τη νομολογία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν τόσο τις καταχρηστικές πρακτικές και τους όρους των τραπεζών στην Κύπρο όσο και θέματα που αφορούν την εργασιακή νομοθεσία. Δεν έχει επιτευχθεί αυτό στο βαθμό που εγώ επιθυμώ και αν επανεκλεγώ θα συνεχίσω προς αυτό το στόχο με ακόμη μεγαλύτερη ένταση».

Αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας των Ευρωπαίων πολιτών, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θεωρώ λοιπόν ότι έχει ο καθένας μας ευθύνη να απαντήσουμε τουλάχιστον στις εύλογες ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών», είπε.

Επεσήμανε ότι σε αυτό τον τομέα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, φέρει σημαντική ευθύνη «και για αυτό, κατά την άποψή μου, ως πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προσωπικά πιστεύω ότι και ως Κύπρος έχουμε καλύτερες επιλογές».

Υπέδειξε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νίκολας Σμιτ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, «με κοινωνικές πολιτικές και αντιλήψεις, αλλά και με καλή γνώση του προβλήματος της Κύπρου, θα πρέπει να είναι ο επικεφαλής υποψήφιος της πολιτικής μου ομάδας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Υπενθύμισε ότι ο κ. Σμιτ ήταν πρόσφατα στην Κύπρο και ήταν ομιλητής σε εκδηλώσεις.

Μιλώντας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, στις οποίες και ο κ. Μαυρίδης κατέρχεται ως υποψήφιος, δήλωσε ότι «η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν γιατί ως ενεργοί πολίτες συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας, το μέλλον της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ είπε ότι «άν οι πολίτες δεν συμμετέχουν σε αυτή τη διεργασία των Ευρωεκλογών, δυστυχώς, οι αποφάσεις θα ληφθούν στην απουσία τους».

Σημείωσε ότι αυτό το μήνυμα αφορά ιδιαίτερα και τους νέους, τους οποίους απασχολούν ποικίλα θέματα, από την κλιματική αλλαγή, το πρόβλημα της διχασμένης κοινωνικής Ευρώπης μέχρι το πολιτικό Ισλάμ, αλλά και θέματα που αφορούν αξιοπρεπείς όρους εργασίας, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, ακόμη και η αμοιβή στα θέματα της πρακτικής.

Ο κ. Μαυρίδης μιλώντας για τις επόμενες Ευρωεκλογές επισήμανε ότι «δεν μπορεί κανένας Κύπριος Ευρωβουλευτής να μην ασχολείται και να μην έχει επίκεντρο της πολιτικής του δράσης τη συνεχιζόμενη, δυστυχώς, παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους στην Κύπρο». Αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζει την προστασία όλων των Ευρωπαίων πολιτών και όλων των κοινοτήτων.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ «Προσκλητήριο αγνοουμένων» από τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Πατσαλίδη και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αβραάμ.  Εξήγησε ότι το ντοκιμαντέρ αφορά στο ζήτημα των αγνοουμένων μετά την εισβολή στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό επετεύχθη με τη βοήθεια χρηματοδότησης της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία