«Συμμορίες» παράνομης μεταφοράς εργατών που καταλήγουν στο Πουρνάρα καταγγέλλει η τ/κ ένωση εργολάβων

Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα είναι εργάτες που αρχικά μεταφέρονται από διακινητές στα κατεχόμενα, υποστήριξε, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Εργολάβων Οικοδομών Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ, κάνοντας λόγο για ύπαρξη «συμμοριών» παράνομης μεταφοράς εργατών στα κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, με βάση τα όσα γράφει η «Χαλκίν Σεσί», ο κ. Γκιούρτζαφερ έκανε λόγο «για άτομα που εκτίθενται σε λαθρεμπόριο ανθρώπων» και είπε ότι «το 90% από αυτούς σχετίζονται με τον τομέα των πανεπιστημίων».

Αναφερόμενος σε νέα τ/κ δημοσιεύματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων που μεταφέρονται στα κατεχόμενα με «προκαταρκτική άδεια εργασίας» και τους ισχυρισμούς ότι η ένωσή του στηρίζει το λαθρεμπόριο ανθρώπων, ο κ. Γκιούρτζαφερ υποστήριξε ότι ο υφιστάμενος «νόμος» είναι παρωχημένος και ότι πρέπει να συσταθούν πρακτορεία για να μεταφέρουν εργάτες στα κατεχόμενα.

Σημείωσε ότι εκείνοι που φέρνουν εργάτες τώρα στα κατεχόμενα κερδίζουν 1,000-3,000 ευρώ για κάθε εργάτη που φέρνουν, και πρόσθεσε ότι ειδικά όσοι έρχονται για τον τομέα των οικοδομών δεν περνούν στην παρανομία, όμως δεν μπορεί να πει το ίδιο για όσους έρχονται για τους τομείς της κτηνοτροφίας και των «πανεπιστημίων».

Αναφερόμενος στην ύπαρξη «συμμοριών» παράνομης μεταφοράς εργατών στα κατεχόμενα, ο κ. Γκιούρτζαφερ υποστήριξε ότι ομάδες αποτελούμενες από συνεταιρισμούς ντόπιων και ξένων διεισδύουν μέσα σε εταιρείες και προτείνουν την παράνομη μεταφορά ατόμων στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου.   

Στη συνέχεια, ο κ. Γκιούρτζαφερ ισχυρίστηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου αποτελείται από εργάτες που μεταφέρονται στα κατεχόμενα, ότι αυτά τα άτομα «εκτέθηκαν σε λαθρεμπόριο ανθρώπων» και ότι "το 90% από αυτούς έρχονται μέσω του τομέα των πανεπιστημίων και το 5% μέσω του τομέα των οικοδομών".

Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι να σταματήσουν την έλευση εργατών από τρίτες χώρες μέχρι να θεσπιστεί «νόμος» στο θέμα της σύστασης πρακτορείων μεταφοράς εργατών και υπενθύμισε ότι ο «νόμος» για μεταφορά εργατών από το εξωτερικό με «προκαταρκτική άδεια» θεσπίστηκε το 2005 και ότι οι εργοδότες είχαν αντιταχθεί σε αυτόν.

Σύμφωνα με τον Γκιούρτζαφερ, πριν το 2005 ο αριθμός των εγγεγραμμένων εργατών ήταν 10 χιλιάδες και αργότερα αυξήθηκε.

Είπε ότι μετά το 2010 εισήλθαν στον τομέα των οικοδομών εργάτες από τρίτες χώρες και ότι οι εργοδότες έθεσαν ως όριο να μην υπερβαίνει το 20% των εργατών τους που είναι «υπήκοοι» των κατεχομένων και της Τουρκίας ο αριθμός των εργατών τους από τρίτες χώρες.  

Ανέφερε ότι μειώθηκε ο αριθμός των εργατών από την Τουρκία με το ξέσπασμα της πανδημίας, όμως αυξήθηκε και πάλι μετά τον σεισμό της 6η Φεβρουαρίου 2023. Σημείωσε ότι οι 37,414 "από τους συνολικά 71,415 ασφαλισμένους εργάτες" στα κατεχόμενα προέρχονται από την Τουρκία και οι 25,682 από τρίτες χώρες.

Ο κ. Γκιούρτζαφερ ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σοβαρή ανάγκη εργατικού δυναμικού στον τομέα των οικοδομών, ότι μερικές εταιρείες δεν εφαρμόζουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ότι ενεργοποιήθηκαν ομάδες υπό μορφή συμμοριών που κάνουν λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Νέα καταγγελία για τους «φοιτητές» στα κατεχόμενα

Η «Ντιγιαλόγκ» γράφει ότι σε χθεσινή συνεδρίαση της «βουλής», ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Σαμί Οζουσλού, δήλωσε ότι "οι μη εγγεγραμμένοι" φοιτητές έχουν ξεπεράσει "τους μη εγγεγραμμένους" εργαζόμενους στα κατεχόμενα.

Εξετάζοντας τα ποσοστά στον αριθμό των φοιτητών, ο κ. Οζουσλού σημείωσε ότι "οι μη εγγεγραμμένοι φοιτητές αντιστοιχούν στο 32% του συνολικού αριθμού των φοιτητών" και πρόσθεσε ότι «ένας στους τρεις φοιτητές είναι είτε παράνομος, είτε αγνοούμενος, είτε άφαντος».

Σχετικά με τους εργαζόμενους, ο Οζουσλού ανέφερε ότι υπάρχουν 73 χιλιάδες άνθρωποι που έρχονται με σκοπό να εργαστούν και σημείωσε ότι 61 χιλιάδες από αυτούς "είναι ασφαλισμένοι", ενώ 12 χιλιάδες από αυτούς "θεωρούνται παράνομοι/αγνοούμενοι", σημειώνοντας ότι το ποσοστό τους είναι 19%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»