Κυπριακό, Ουκρανία και Γάζα, συζήτησε η Πρόεδρος Βουλής με Εσθονό Πρόεδρο

Το Κυπριακό, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και θέματα όπως οι Ευρωεκλογές ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, με τον Πρόεδρο της Εσθονίας Alar Karis, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που αυτός πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Εσθονίας, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τη σημασία της επίσκεψης του στην Κύπρο, η οποία συμπίπτει με την 20ή επέτειο από την ένταξη της Κύπρου και της Εσθονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Μπροστά στις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, η απάντηση πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι περισσότερη δημοκρατία, ενότητα και αλληλεγγύη και η υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. 

Σε ότι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη στήριξη των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, έπειτα από παύση επτά χρόνων, μέσω της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. 

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και οι απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση «δυο κρατών» στην Κύπρο, καθιστούν την επίτευξη λύσης επιτακτική ανάγκη. Είναι κρίσιμο, τόνισε, να επενδύσουμε στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Κύπρο και ευρύτερα.

Σημείωσε, συναφώς, την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, και τη στήριξη που έχει λάβει από τη διεθνή κοινότητα, η οποία είναι ενδεικτική του εποικοδομητικού και καταλυτικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας, όπως είπε.   

Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η Κύπρος τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας, ούσα η ίδια θύμα της τουρκικής εισβολής και παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει, υπογράμμισε, ο ουκρανικός λαός να βιώσει τις ίδιες τραγικές συνέπειες που εξακολουθεί να βιώνει στην καθημερινότητά του ο κυπριακός λαός, πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν ακόμα θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενόψει των επερχόμενων εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τονίστηκε η σημασία μαζικής προσέλευσης των πολιτών και ειδικότερα των νέων στις κάλπες. Εκφράστηκε από κοινού η άποψη ότι η συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων σε αυτή τη διαδικασία είναι απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί, περαιτέρω, η δημοκρατική νομιμοποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και να εκλείψουν οι ακραίες πολιτικές θέσεις που υπονομεύουν αυτή την προοπτική.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για την ανάγκη απεξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα και σωστής προετοιμασίας για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την επένδυση στη γνώση προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς επίσης και για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης των τοξικών σχολίων και του εκφοβισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τον κ. Karis συνόδευαν η Πρέσβειρα της Εσθονίας στην Κυπριακή Δημοκρατία Karin Rannu, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Εσθονίας-Κύπρου στο Εσθονικό Κοινοβούλιο  Kristo-Enn Vaga και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Εσθονία, Δημήτρης Σαμουήλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες