Κρατούν μικρό καλάθι για την παράταση στο χαλλούμι οι φορείς-Ξεκινά διαβουλεύσεις η Κυβέρνηση
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 27 Μαρτίου 2024
Μικρό καλάθι κρατούν οι εμπλεκόμενοι φορείς, όσον αφορά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράταση της ποσόστωσης στο χαλλούμι μέχρι και το 2029, οι οποίοι ζητούν σωστή αξιοποίηση του χρόνου που έχει δοθεί και ταυτόχρονα να ληφθούν αποφάσεις που θα αλλάξει την εικόνα και θα γίνει το επόμενο βήμα για το φάκελο χαλλούμι. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανεβάζει ρυθμούς και έκανε ήδη τις πρώτες κρούσεις της προς τους διάφορους εταίρους, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να αρχίσει ένας κύκλος διαβουλεύσεων και να καθοριστεί μία κοινή πορεία.
Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το νέο κανονισμό, ο οποίος επιτρέπει την παράταση μέχρι το 2029 της εφαρμογής του διατάγματος του Υπουργείου Ενέργειας, για καθορισμό της αναλογίας αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, στην παραγωγή του χαλλουμιού. Μία απόφαση που διαβάστηκε ποικιλοτρόπως από πλευράς αρμοδίων, με την Κυβέρνηση να τονίζει πως αυτό ήταν αποτέλεσμα μίας προσπάθειας που ξεκίνησε από το 2022 και τους άμεσα ενδιαφερόμενους (σ.σ. αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους) να τονίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο η μεταβατική περίοδος που έχει δοθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράταση για άλλα πέντε χρόνια παίρνει η ποσόστωση στο χαλλούμι- Άναψε το πράσινο φως η Ε.Ε
«Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η ποσόστωση δεν θεωρείται ουσιώδης και θα μπορούσε να αλλάξει και χωρίς μεταβατική περίοδο. Εμείς ως σύνδεσμος πιστεύουμε ότι η μεταβατική περίοδος για το χαλλούμι, θα προκαλέσει αβεβαιότητα, γι’ αυτό θέλουμε να παρθούν αποφάσεις που θα φέρουν αλλαγές», υπέδειξε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), Νίκος Παπακυριακού.
Ο σύνδεσμος των αγελαδοτρόφων αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε δύο εβδομάδες, η οποία έχει κλειδώσει μετά και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράταση στην ποσόστωση για το χαλλούμι και αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι όλους τους προβληματισμούς που έχουν, με στόχο να ζητήσουν από τους αρμόδιους της Κυβέρνησης να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να κλείσει το κεφάλαιο.
«Εφόσον το ποσοστό δεν είναι ουσιώδες στο φάκελο, πρέπει να βρούμε μία λύση που να εξασφαλίζει το θέμα των εξαγωγών και των παραγωγών γάλακτος, τόσο αγελαδινό όσο και αιγοπρόβειο. Υπάρχουν λύσεις, ειδικά μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρέπει να τα θέσουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι για να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό και να ηρεμίσει και η αγορά. Μπορεί να υπάρξει λύση και χωρίς τη μεταβατική περίοδο».
Σταδιακή αύξηση της ποσόστωσης μέχρι το 2029 ζητούν οι αιγοπροβατοτρόφοι
Μαζεμένοι στις αντιδράσεις τους παρουσιάζονται και οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι θέλουν πρώτα να λάβουν επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση, για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η εν λόγω απόφαση, ενώ έχουν ήδη στείλει στο Υπουργείο Γεωργίας τις απόψεις τους.
«Εμείς ζητούμε να είναι σταδιακή η αύξηση του ποσοστού, κάθε χρόνο να είναι 5% μέχρι να φτάσουμε στο 51% το 2029. Αν είναι διαφορετική η περίπτωση, εμείς θα τεθούμε εναντίον της παράτασης, επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που επικρατούσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Η παράταση είναι ένα όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης. Πρέπει να μπουν κριτήρια, να υπάρξουν από τώρα διαβεβαιώσεις και διατάγματα, για να είναι ξεκάθαρη η εικόνα», επεσήμανε ο πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής.
Σημειώνεται πως η Κυβέρνηση, εκτός από τους αγελαδοτρόφους, τις ερχόμενες εβδομάδες, αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους επηρεαζόμενους, ώστε να ακούσει τους προβληματισμούς και να καταγράψει τις απόψεις τους, με στόχο να παρθούν αποφάσεις που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.