Ετοιμάζεται να ανακοινώσει ψηφοδέλτιο η ΔΗΠΑ-Οι παράγοντες στην εξίσωση των Ευρωεκλογών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ΔΗΠΑ-Συνεργασία σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της για τις Ευρωεκλογές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνει και εντός της ημέρας.

Έτσι κι αλλιώς, τις τελευταίες εβδομάδες η παράταξη δεν βρισκόταν στο ψάξιμο υποψηφίων αλλά στη διαδικασία λήψης τελικής απόφασης ανάμεσα σε ένα shortlist που είχε διαμορφωθεί. Αναζητούσε, δηλαδή, όχι τα πρόσωπα αλλά τον καταλληλότερο συνδυασμό ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα, που θα καθιστά το ψηφοδέλτιο όσο το δυνατόν πιο δυνατό και συμπεριληπτικό γίνεται. Είναι άλλωστε γνωστό πως η ΔΗΠΑ ποντάρει ψηλά σε αυτές τις εκλογές, καθώς έχει θέσει όχι απλώς τον αριθμητικό στόχο της αύξησης του ποσοστού των Βουλευτικών Εκλογών, αλλά κυρίως τον στόχο της κατάληψης της πέμπτης θέσης, η οποία, υπό κάποιες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα δύο είναι αλληλένδετα καθώς, για να κερδίσει ο πέμπτος έδρα, θα πρέπει το ποσοστό του να είναι μεγαλύτερο από το υπόλοιπο που θα μείνει στον ΔΗΣΥ ή στο ΑΚΕΛ μετά την πρώτη κατανομή. Ως εκ τούτου, η ΔΗΠΑ στοχεύει ψηλά, θέλοντας να μπορεί να εκμεταλλευτεί το ενδεχόμενο τέτοιου στραβοπατήματος από ένα μεγάλο κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από την ημέρα ίδρυσής της και θα ήθελε να συνεχίσει σε αυτό το πολιτικό τέμπο, που της επιτρέπει να διεκδικεί πιο ρυθμιστικό ρόλο με την πάροδο του χρόνου. Εάν, συνεπώς, δεν ευοδωθεί ο στόχος της κατάληψης έδρας, ο οποίος, εξαρτάται περισσότερο από τις εκλογικές πορείες τρίτων κομμάτων, αλλά καταγραφεί αύξηση στα ποσοστά, θεωρητικά θα μπορούσε και πάλι να πει πως ολοκλήρωσε τις Ευρωεκλογές με θετικό πρόσημο. Ωστόσο, επειδή υπάρχει ο στόχος της εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προσπάθεια είναι το ψηφοδέλτιο να αντανακλά αυτόν τον σκοπό. Γι’ αυτό και πολλά από τα πρόσωπα με τα οποία βρισκόταν σε συζητήσεις ο Μάριος Καρογιάν προέρχονται από την πρώτη γραμμή και αποτελούν γνωστές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα είναι αυτά του αντιπροέδρου του κόμματος Μαρίνου Κλεάνθους, του βουλευτή Λευκωσίας Αλέκου Τρυφωνίδη και του βουλευτή Αμμοχώστου Μιχάλη Γιακουμή. Αρκετά ηχηρό όνομα, εάν τελικά βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, είναι αυτό του πρώην υπουργού Χρίστου Πατσαλίδη, που συζητείτο το προηγούμενο διάστημα στη ΔΗΠΑ. Επίσης, κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί πως στους εκλεκτούς του Μάριου Καρογιάν βρίσκεται και ο εκτελεστικός διευθυντής της Europa Donna, Μάριος Χαραλαμπίδης.

Παρόλο που αυτά τα ονόματα γυροφέρνουν εδώ και καιρό, όπως και κάποια άλλα, οι τελικές αποφάσεις θα γίνουν γνωστές με την ανακοίνωση και ενδέχεται να μην βρίσκονται όλοι οι πιο πάνω στο ψηφοδέλτιο. Στις ασκήσεις ισορροπίας που γίνονται από την ηγεσία της ΔΗΠΑ, περιλαμβάνεται η γεωγραφική προέλευση, το φύλο, η ηλικία αλλά και το κοινωνικό εκτόπισμα των υποψηφίων, πέραν του πολιτικού τους αποτυπώματος. Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν έκπληξη, σύμφωνα με πηγές από το κόμμα, να μην είναι και τα πέντε αυτά ονόματα που διέρρευσαν στη λίστα, καθώς συνυπολογίζονται πολλοί παράγοντες.

Γίνεται, πάντως, κατανοητό πως ο χρόνος στην κλεψύδρα έχει τελειώσει και θα πρέπει η ΔΗΠΑ να ξεκινήσει αμέσως προεκλογική εκστρατεία, ώστε να μην βρεθεί σε δυσμενή θέση έναντι των υπόλοιπων κομμάτων, που ανακοίνωσαν ήδη τους έξι εκλεκτούς τους -ορισμένα εδώ και κάποιες εβδομάδες, άλλα πιο πρόσφατα- και έχουν σηκώσει μανίκια. Το γεγονός πως, όπως φαίνεται, ένας αριθμός υποψηφίων της παράταξης θα είναι προβεβλημένα και πολιτικά έμπειρα πρόσωπα, αναμένεται σίγουρα να βοηθήσει στο να καλυφθεί η απόσταση που δημιουργήθηκε από το χρονικό πλεονέκτημα που είχαν άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται συνεχώς αυτές τις ημέρες συναντήσεις, στις οποίες δίνονται οδηγίες σε υποψηφίους για τις τοπικές εκλογές, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με τις προεκλογικές τους δράσεις, ασχέτως αν δεν έχουν ακόμη επίσημα ανακοινωθεί τα ψηφοδέλτια. Αναμένεται πως η διαδικασία ανακοινώσεων θα ξεκινήσει από την ΔΗΠΑ μετά την γνωστοποίηση του ψηφοδελτίου των Ευρωεκλογών, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απρίλη. Ωστόσο οι υποψήφιοι για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες φαίνεται πως ήδη εργάζονται τόσο σε επίπεδο οργανωτικών όσο και σε επίπεδο άμεσων επαφών με τους ψηφοφόρους, καθώς πλέον θεωρείται τυπική η διαδικασία επικύρωσης και ανακοίνωσης.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας