Διαβεβαίωση ΥΠΕΞ για στήριξη προς Επίτιμο Προξενικό Σώμα

Τη διαβεβαίωση πως το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει το Επίτιμο Προξενικό Σώμα, έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Σώματος στην Κύπρο, σύμφωνα με το Επίτιμο Προξενικό Σώμα.

Η νέα πρόεδρος του Σώματος, Χριστίνα Σαρρή, ανέφερε ότι, ο ρόλος του Προξενικού Σώματος Κύπρου, (Consular Corps Cyprus), «είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επιχειρηματικότητα και τις διεθνείς σχέσεις», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σώματος, πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου η καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση του Επίτιμου Προξενικού Σώματος στην Κύπρο, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβεων και Πρόξενων.

Στην ομιλία του, όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τους Πρόξενους για την αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο, «επιβεβαίωσε πως βρίσκεται πάντα στη διάθεσή τους η στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, η δική του προσωπικά, αλλά και των διαφόρων Διευθύνσεων του Υπουργείου, ως προς ζητήματα που δύναται να απασχολούν το Σώμα και εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους».

Στη συνέχεια, προστίθεται, «προέβη σε μια σύντομη καταγραφή των κύριων στόχων της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής που είναι φυσικά το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην περιοχή και το σχέδιο Αμάλθεια, στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026, και τέλος η υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

Στη διάρκεια της συνέλευσης, αναφέρεται, ο αποχωρήσαντας Πρόεδρος του Σώματος, Χρίστος Τσάνος, προέβη στην ανασκόπηση του 2023 παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες, εκδηλώσεις και επαφές που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Ο κ. Τσάνος ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει από τη θέση του Προέδρου για αυστηρά επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους αλλά θα βρίσκεται στη διάθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Προστίθεται ότι, με την ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Σαρρή, σημείωσε πως «ο ρόλος του Προξενικού Σώματος Κύπρου, Consular Corps Cyprus, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επιχειρηματικότητα και τις διεθνείς σχέσεις» και πως στη σύνθεση του Προξενικού Σώματος περιλαμβάνονται επιχειρηματίες και επαγγελματίες που έχουν τόσο την εμπειρία, όσο και τη γνώση, «ώστε η σύσφιξη διεθνών σχέσεων να φέρνει σημαντικά αποτελέσματα». «Δεσμεύτηκε δε ότι θα συνεχίσει το έργο με τον ίδιο ζήλο για την καλύτερη δυνατή παρουσία του σώματος στην Κύπρο», αναφέρεται.

Αντιπρόεδρος του Επίτιμου Προξενικού Σώματος, είναι ο Κρίτων Τορναρίτης, Γραμματέας είναι ο Γιώργος Ξιναρής, Ταμίας ο Sergio Eid και Μέλη οι Αντώνης Χαραλάμπους και Κωνσταντίνος Βορκάς.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσάνος σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι, η κοινωνία των πολιτών «πρέπει να ακούσει αυτά που πρεσβεύει το Επίτιμο Προξενικό Σώμα», ένα σώμα με ιστορία από το 1969, που σήμερα αριθμεί 120 μέλη 107 χωρών και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων FICAC.

«Η δική μας προσπάθεια», ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών των προκατόχων μας, και πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και στο μέλλον». Χρειάζεται συνεχής ενημέρωση, ανανέωση και ρύθμιση των θεμάτων μεταξύ του Επίτιμου Προξενικού Σώματος, των πρεσβειών και του Τμήματος Εθιμοτυπίας, είπε, όπως αναφέρεται.

Κατά τον απολογισμό των ενεργειών του Σώματος που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, «οι συνεχείς επαφές» με το Υπουργείο Εξωτερικών για την πραγματοποίηση σημαντικών αναβαθμίσεων για τους επίτιμους προξένους, όπως η νέα κοινή μορφή πινακίδας οχήματος, οι ενημερωμένες λίστες επίτιμων προξένων που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του τμήματος και η σύνδεση με τη νεοσύστατη ιστοσελίδα που αναμένεται να ανέβει τον προσεχή Μάιο, το αναβαθμισμένο σύστημα ειδοποίησης μέσω email και ο νέος τρόπος ανανέωσης της προξενικής ταυτότητας.

«Σημαντικό ορόσημο της θητείας του αποχωρήσαντος διοικητικού συμβουλίου», αναφέρεται, ήταν το Παγκόσμιο Συνέδριο Επίτιμων Προξένων, οι εργασίες του οποίου φιλοξενήθηκαν «με επιτυχία» στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2022 με πέραν των 120 συνέδρων από 70 χώρες.

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία