Κενά στη νομοθεσία για τους εράνους φιλανθρωπικού χαρακτήρα-Η πρόταση νόμου που φέρνει αλλαγές

Νομοθετικά κενά διαφάνηκε ότι υπάρχουν, όσον αφορά στη διεξαγωγή εράνων και εκδηλώσεων που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα και δίνουν ποσοστό των εσόδων σε συγκεκριμένο σκοπό, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να παρατηρείται εκμετάλλευση του κοινού, με τη Βουλή να θέλει να ενισχύσει το πλαίσιο, εξετάζοντας μία πρόταση νόμου που φέρνει αλλαγή στο σκηνικό.

Τα τελευταία χρόνια αρκετές εκδηλώσεις έχουν παρουσιάσει ότι πρόκειται να δώσουν μέρος των εσόδων τους σε φιλανθρωπικό σκοπό, ενώ παρόμοιο σκηνικό παρουσιάζεται και σε διάφορες εταιρείες, που ανακοινώνουν ότι πουλούν συγκεκριμένο προϊόν, για να δώσουν σε συγκεκριμένο οργανισμό, ωστόσο υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που το τελικό ποσό που δίνεται σε αυτό το σκοπό δεν είναι το ανάλογο του κέρδους που έχουν οι διοργανωτές.

«Όπως είναι σήμερα η νομοθεσία υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες για να διεξάγει κάποιος έρανο κλπ και σίγουρα βελτιώθηκε αρκετά το νομοθετικό πλαίσιο, όμως μένουν πολλά πράγματα εκτός. Υπήρχε και ένα νομοσχέδιο που ήρθε παλαιότερα και διορθώνει μεν το πλαίσιο, όμως επικεντρωνόταν σε εράνους που αφορούσαν θέματα υγείας και καλούσε και το Υπουργείο Υγείας να συμμετέχει. Η πρόταση αποσκοπεί στο να μπει ένα πλαίσιο», εξήγησε στον REPORTER η εισηγήτρια της πρότασης νόμου και βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Φωτεινή Τσιρίδου.

Ουσιαστικά, η εν λόγω πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια και προωθήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών, δεδομένου ότι άπτεται του περί Διεξαγωγής των Εράνων Νόμο, θέλει να θέσει το πλαίσιο που θα διέπει την διεξαγωγή των εν λόγω εκδηλώσεων, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πόσα και πού θα δοθούν τα χρήματα.

«Κάποιος κάνει μία εκδήλωση, μία συναυλία, μία θεατρική παράσταση, είτε πουλά κάτι, όπως κοσμήματα ή γλυκά και είναι για φιλανθρωπικό σκοπό, θα πρέπει να καταγράφει και να ενημερώνει τον κόσμο για ποιο σκοπό είναι, για να ξέρουν που θα πηγαίνουν και επίσης θα πρέπει να ενημερώνει τι ποσοστό θα δοθεί στο σκοπό. Πολλές φορές είδαμε ότι υπάρχουν αναφορές ότι σε μία εκδήλωση, μέρος από τα κέρδη θα δοθεί σε φιλανθρωπικό σκοπό και μπορεί να έχει κάποιος 10,000 ευρώ κέρδος και να δώσει 100 ευρώ σε φιλανθρωπικό σκοπό».

Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και εκείνοι οι πωλητές που αναγράφουν το ακριβές ποσό από τα έσοδα για κάθε προϊόν που θα διατεθεί, τονίζοντας πως αυτή είναι η σωστή τακτική που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι. «Δεν γίνεται να καλείται ο κόσμος να πληρώνει υπέρογκα εισιτήρια, αλλά ελάχιστα να πηγαίνουν στο φιλανθρωπικό σκοπό. Η πρόταση νόμου είναι πάνω σε αυτή την σφαίρα, επειδή η νομοθεσία μιλά για εράνους».

Δεν προνοεί το ύψος του ποσοστού που θα δοθεί

Σημειώνεται πως, στην πρόταση νόμου δεν έχει περιληφθεί πρόνοια, βάσει της οποίας να είναι αναγκαστικό οι διοργανωτές να αναγράφουν το ύψος του ποσοστού από τα έσοδα που θα υπάρξουν, καθώς με αυτό τον τρόπο θα περιόριζε αρκετά το πεδίο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνταν προβλήματα σε εκείνους που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν.

«Δεν έβαλα στην πρόταση νόμο ότι πρέπει να ανακοινώνεται το ποιο είναι το ύψος του ποσοστού που πρέπει να δίνεται, παρόλο που υπάρχουν χώρες που το έχουν κάνει αυτό. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να πραγματοποιείται μία συναυλία, που είναι 100 ευρώ το εισιτήριο, λένε ότι είναι για φιλανθρωπικό σκοπό, όμως τα έξοδα είναι 94 ευρώ. Υπάρχουν χώρες που λένε ότι τα έξοδα πρέπει να είναι αναλογικά με το ποσοστό που θα δώσουν. Όμως αυτό θα περιόριζε τον κόσμο που ήθελε να προσφέρει. Εκείνο που λέει η πρόταση νόμου είναι ότι θα είναι υπόχρεοι να ανακοινώσουν το ποσοστό που θα δώσουν, αν είναι για παράδειγμα όλα τα καθαρά έσοδα ή ένα μέρος».

Η κα. Τσιρίδου επεσήμανε πως ο σάλος που είχε δημιουργηθεί στην Ιταλία τα Χριστούγεννα, με μία influencer, η οποία διατεινόταν ότι θα δώσει τα έσοδα από τις πωλήσεις προϊόντων της για να βοηθηθεί παιδικό νοσοκομείο, ωστόσο διαφάνηκε ότι αυτό δεν έγινε. «Η Ιταλία είχε προχωρήσει άμεσα με την ετοιμασία νομοσχεδίου, το οποίο περιέχει και τις αρχές ανταγωνισμού μέσα και είναι πιο αυστηρό. Στη δική μου πρόταση δεν ενέπλεξα την αντίστοιχη αρχή. Ας βελτιώσουμε το πλαίσιο προς το παρόν και μετά βλέπουμε πώς να το εξελίξουμε».

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα