Οι δράστες ταξίδεψαν ανενόχλητοι από Τουρκία σε Ρωσία-«Δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους»

Οι ένοπλοι από το Τατζικιστάν που εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα είχαν περάσει για μικρό χρονικό διάστημα από την Τουρκία, προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στη Ρωσία, όμως η ριζοσπαστικοποίησή τους δεν συνέβη εκεί, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Οι δράστες, πρόσθεσε, ζούσαν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δύο από τους δράστες έφυγαν από την Τουρκία για τη Μόσχα με την ίδια πτήση, στις 2 Μαρτίου 2024.

Περισσότεροι από 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτήν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Ρώσοι ζητούν άλλες τρεις προφυλακίσεις μετά τις εικόνες με τους βαριά τραυματισμένους στο δικαστήριο

Οι Ρώσοι ερευνητές ζήτησαν να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι, με τους τέσσερις φερόμενους ως δράστες να έχουν ήδη προφυλακιστεί.

«Τρεις φάκελοι έχουν παραληφθεί», έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από το δικαστήριο Basmanny της ρωσικής πρωτεύουσας.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, πρόκειται για έναν πατέρα και δύο από τους γιους του.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν συνολικά 11 ανθρώπους και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτά τα τρία πρόσωπα είναι μεταξύ αυτών ή όχι.

Βαριά τραυματισμένοι στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι

Προφυλακιστέοι μέχρι τις 22 Μαΐου κρίθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall.

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου φέροντας βαριά τραύματα τα οποία προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους από τις ρωσικές αρχές. Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.

moscow-terrorists.width-800

Η τρομοκρατική επίθεση αποτελεί πλήγμα για το κύρος της μεγάλης δύναμης και σημειώθηκε βράδυ της 22ας Μαρτίου στον συναυλιακό χώρο στο προάστιο της Μόσχας, ξεπερνώντας το μέγεθος της τραγωδίας ξεπερνά εκείνο του Μπατακλάν, όταν το ISIS είχε επιτεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

Άγνωστο πότε θα γίνει η δίκη των κατηγορουμένων

Οι συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέτοι εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Όπως επισημαίνει το BBC, τρεις οδηγήθηκαν σκυμμένοι σε ένα γήπεδο της Μόσχας ενώ ο τέταρτος ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι τέσσερις κατονομάστηκαν από τις ρωσικές αρχές ως Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni και Muhammadsobir Fayzov. Οι άνδρες ταυτοποιήθηκαν ως πολίτες του Τατζικιστάν, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Βίντεο δείχνει τρεις από αυτούς να οδηγούνται από αστυνομικούς- με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους- στο περιφερειακό δικαστήριο του Basmanny στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στο Telegram διέρρευσε δήλωση δικαστή ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι Dalerdzhon Mirzoyev και Saidakrami Murodali Rachabalizoda παραδέχθηκαν πλήρως την ενοχή τους. Όλοι φαίνεται να έχουν ξυλοκοπηθεί ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τουλάχιστον ένας είχε υποστεί ηλεκτροπληξία. «Ο άνδρας που ονομάζεται Fayzov φαινόταν να έχει χάσει τις αισθήσεις του καθώς οδηγήθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό καροτσάκι φορώντας μια λεπτή ρόμπα νοσοκομείου» επισημαίνει το BBC. «Φαινόταν να λείπει ένα μάτι σε έναν», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Επίσης, φέρεται να έκοψαν το αυτί από έναν εκ των συλληφθέντων και του έδωσαν να το φάει.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν καταδικάζει την έφοδο κατά κουρδικών ΜΜΕ σε Βέλγιο και Τουρκία
Αυτή είναι η νεότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes
Τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα
Ρωσική επίθεση κατά ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία-Ζημιές σε τέσσερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια
Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στη Νάπολη-Σε περιοχή με συνεχή ηφαιστειακή δραστηριότητα
Πυκνώνουν οι αναφορές για επιδείνωση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Αυστραλία-«Επιδημία η βία κατά των γυναικών»
Στοπ στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία-Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού