Προανήγγειλε μέτρα για ακρίβεια ο Πρόεδρος-Είτε επέκταση υφιστάμενων, είτε καινούριες αποφάσεις

Υπάρχει σχεδιασμός και συζήτηση με όλους τους αρμόδιους Yπουργούς για να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, είτε ανανέωσης μέτρων, είτε καινούργιων μέτρω για αντιμετώπιση της ακρίβειας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, σε δηλώσεις του έπειτα από την Πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ότι την 1η του Απρίλη λήγουν κάποια σημαντικά μέτρα που λήφθηκαν προς ανακούφιση του κόσμου από την ακρίβεια και ερωτηθείς αν γίνονται σκέψεις για ανανέωσή τους ή για αντικατάστασή τους, είπε ότι υπάρχει σχεδιασμός και συζήτηση με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς «για να προχωρήσουμε σε συγκεκρμένες ανακοινώσεις είτε ανανέωσης μέτρων, είτε καινούργιων μέτρων».

«Είναι κάτι το οποίο στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης,  είναι το πιο ψηλό στις προτεραιότητές μας, στα θέματα που μας απασχολούν. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά τα δεδομένα και τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας και θα έχουμε ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Είπε ότι «θα μιλήσουμε συγκεκριμένα όταν φτάσει η ώρα με την ολοκλήρωση και των μέτρων».

«Δεν θέλω να προχωρήσω τώρα (σε ανακοινώσεις), υπάρχουν ενώπιον μου πολλές ιδέες από όλους τους Υπουργούς που εμπλέκονται και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφερε.

Υπ. Ενέργειας: Υπέρ στοχευμένων αντισταθμιστικών μέτρων λόγω αύξησης στα καύσιμα

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την άποψη ότι, πρέπει να υπάρξουν κάποια στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της αναμενόμενης επικείμενης αύξησης στις τιμές των καυσίμων από την πράσινη φορολογία και τον τερματισμό της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα,

Είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει εάν θα δοθούν οποιαδήποτε αντισταθμιστικά μέτρα που να αφορούν αυτό τον τομέα ή άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με την Ενέργεια.

Σε δηλώσεις στην Πάφο, όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως η 1η Απριλίου σηματοδοτεί την εφαρμογή της πράσινης φορολογίας, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόσθεσε πως τυχαίνει «τη συγκεκριμένη ημερομηνία να είναι και το τέλος της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα οπότε αυτά τα δύο συμβάντα, γεγονότα, πιθανόν να σημαίνουν κάποιες αυξήσεις στα καύσιμα».

Επεσήμανε πως αυτή την στιγμή γίνεται μια αξιολόγηση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Ενέργειας έχει δώσει τις απόψεις του όσον αφορά τις συγκεκριμένες αυξήσεις.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει εάν θα δοθούν οποιαδήποτε αντισταθμιστικά μέτρα που να αφορούν αυτό τον τομέα ή άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με την Ενέργεια.

Όσον αφορά την πράσινη φορολογία, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως αποτελεί μια δέσμευση την οποία έχουμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την οποία είχαμε συμφωνήσει στο παρελθόν.

Αντιλαμβάνεστε συνέχισε, ότι, αυτή η σύμφωνος γνώμη μας θα πρέπει να επιβληθεί με κάποιον τρόπο. Το θέμα, συνέχισε ο Υπουργός Ενέργειας, είναι ότι, «θα πρέπει κατά την γνώμη μας, στο Υπουργείο Ενέργειας, να δοθούν και κάποια αντισταθμιστικά τα οποία πάλι κατά την γνώμη μας πρέπει να είναι στοχευμένα σε εκείνες τις ομάδες οι οποίες πραγματικά υποφέρουν από τις αυξήσεις" στις τιμές καύσιμα και γενικά στην Ενέργεια.

Αναφερόμενος στον ηλεκτρισμό τόνισε πως ως κυβέρνηση κάνει πάρα πολλά ώστε να μειωθεί το κόστος.  Συγκεκριμένα, είπε, «έχουμε φέρει μπροστά στον κόσμο και έχουμε δώσει τις εναλλακτικές λύσεις, εκείνες των φωτοβολταϊκών που είναι μια άμεση λύση» .

Επίσης ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της εισαγωγής του φυσικού αερίου το οποίο θα μειώσει το κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και κατ΄επέκταση του κόστους του ηλεκτρισμού, γενικά στην Κύπρο.

Καταλαβαίνετε, συνέχισε, «αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολα να γίνουν άμεσα, υπάρχουν τα άμεσα και τα βραχυπρόθεσμα που είναι όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά, όπως π.χ. είναι οι επιδοτήσεις, όμως η επιδότηση δεν είναι βιώσιμη».

Είναι, συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου, κάτι προσωρινό μέχρι να δουλέψουν τα άλλα και μέχρι να λειτουργήσουν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα.

Οπότε  εκτίμησε, θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος στην Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Ενέργειας, για να δώσει τις λύσεις αυτές τις οποίες ο κόσμος ουσιαστικά αναμένει.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας