Τα μηνύματα Κυβέρνησης και κομμάτων για την επέτειο της 25η Μαρτίου

Τα δικά τους μηνύματα θέλησαν να στείλουν Κυβέρνηση και κόμματα, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μάρτιου.

Σε ανάρτηση του στο X ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως, «στην πορεία της παγκόσμιας Ιστορίας, λίγες είναι οι στιγμές που προκαλούν δέος και που εμπνέουν σεβασμό. Οι Έλληνες του 1821 δεν πολέμησαν μόνο για τη δική τους Ελευθερία, αλλά άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα σε αγώνες πανανθρώπινους, παγκόσμιους και αιώνιους. Το μήνυμα του 1821 δεν είναι μόνο ότι οι λίγοι μπορούν να τα βάλουν με τους πολλούς, ούτε το μεγαλείο μιας χώρας. Το μήνυμα-σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ-είναι η ενότητα, αντί της διχόνοιας, η προσήλωση, αντί του εφησυχασμού, το φως, αντί του σκοταδιού. Χρόνια Πολλά Ελλάδα, χώρα που δεν περιορίζεσαι εδαφικά, αλλά απλώνεσαι με την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τη Ψυχή σου».

«Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας ο Δημοκρατικός Συναγερμός τιμά και φέτος το μεγαλείο της ελληνικής επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της εποχής, το οποίο σημάδεψε ευρύτερα τον ευρωπαϊκό χώρο», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.

Παράλληλα σημειώνει ότι, «η Ελλάδα κατάφερε να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό και να δημιουργήσει το δικό της ελεύθερο κράτος, με τα ιδεώδη της επανάστασης του 1821 ως διαχρονική πορεία πλεύσης στην πολυκύμαντη διαδρομή του Ελληνισμού, να συνεχίζουν να εμπνέουν και σήμερα τις γενεές των Ελλήνων. Παράλληλα και η Κύπρος όπως συνέβαινε πάντα στους αγώνες του έθνους, έδωσε πρόθυμα το παρών της, ποτίζοντας το δέντρο της ελληνικής ελευθερία.

Και όπως το 1821 η εθνεγερσία είχε στόχο να απαλλάξει την Ελλάδα από τον σκοταδισμό, χαρίζοντας στους Έλληνες την ελευθερία, έτσι και σήμερα οι αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού έχουν ένα στόχο: με πρόσταγμα τον πατριωτικό ρεαλισμό, τη σωφροσύνη και τον διάλογο, να τερματίσουμε την κατοχή και να επιτύχουμε την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μας».

«Το ΑΚΕΛ τιμά την 203η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που αποτελεί ένα κορυφαίο ορόσημο στην ελληνική ιστορία, μια εποποιία λαϊκού ηρωισμού και ταυτόχρονα, ένα οικουμενικό σύμβολο ελευθερίας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Προσθέτοντας παράλληλα ότι, «η Ελληνική Επανάσταση -εθνικοαπελευθερωτική και κοινωνική ταυτόχρονα-συνένωσε τον πόθο των Ελλήνων για αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού με τις διεθνείς επαναστατικές αλλαγές, που ανέτρεπαν τις απολυταρχίες και τη φεουδαρχική εξουσία του 18ου και 19ου αιώνα. Η Επανάσταση ήρθε αντιμέτωπη όχι μόνο με την κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και με μερίδα της ντόπιας φεουδαρχίας και του ανώτατου κλήρου, καθώς και με τη διαβόητη Ιερά Συμμαχία που ήταν ορκισμένος εχθρός των επαναστατικών κινημάτων. Η πρωτοπόρα Φιλική Εταιρία και ο επαναστατημένος λαός έγραψαν μια συγκλονιστική σελίδα ηρωισμού και αυτοθυσίας ενώ ενέπνευσαν φιλέλληνες και επαναστάτες από όλη την Ευρώπη.

Περνώντας μέσα από τη δοκιμασία της στρατιωτικής αναμέτρησης, των δυσμενών διεθνών συσχετισμών και των εμφύλιων συγκρούσεων, η Ελληνική Επανάσταση κατέστη η γενέθλια πράξη του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα οδήγησε στην κατοχύρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, της ισότητας και των δικαιωμάτων του πολίτη. Την ίδια ώρα, η Ελληνική Επανάσταση παίρνει τη θέση της δίπλα στις μεγάλες επαναστάσεις της παγκόσμιας ιστορίας, οι οποίες αποτελούν το όχημα της κοινωνικής προόδου που στην πορεία τους ανατρέπουν ζυγούς, κατεστημένα κι εξουσίες του χθες».

Επίσης το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι, «με την ευκαιρία της 203ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό χαιρετισμό στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και στον αδελφό ελληνικό λαό, που είναι αναντικατάστατο στήριγμα στην πάλη της Κύπρου για ελευθερία, επανένωση και ανεξαρτησία».

«Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Την επέτειο που εκφράζει την αγάπη του Έλληνα για την Ελευθερία, αφού η εξέγερση του 1821 για την αποτίναξη του δουλικού ζυγού και το σύνθημά, «Ελευθερία ή Θάνατος», περικλείουν μέσα τους αρχές και αξίες, με τις οποίες γαλουχήθηκε ο Ελληνικός λαός μέσα στους αιώνες», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ και προσθέτει ότι, «με τα ιδανικά που ενέπνευσε η Ελληνική Επανάσταση, γράφτηκε ιστορία.  Οι ηρωισμοί και οι αυτοθυσίες των ηρώων του 1821 αποτελούν πηγή εμπνεύσεως, τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης, ενέπνευσαν τις επόμενες γενεές και μέχρι σήμερα εμψυχώνουν τον απανταχού Ελληνισμό».

Παράλληλα το ΔΗΣΚΟ σημειώνει ότι, «τα όσα με αυταπάρνηση, ιερό ενθουσιασμό και εθνική συνείδηση κατόρθωσαν, οι ήρωες του ‘21, αποτελούν φωτεινούς σηματοδότες που μας καθοδηγούν και στον δικό μας αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου μας. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που διαπιστώνουμε καθημερινά, μέσω και των προκλητικών πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής αδιαλλαξίας, επιθετικότητας και επεκτατικότητας.

Σήμερα, ο αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού συνεχίζεται. Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ανανεώνουμε την πίστη μας για ελευθερία και δημοκρατία στέλνοντας το μήνυμα πως όχι μόνο δεν θα υποκύψουμε στο άδικο, αλλά αντίθετα, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και την εθνική μας αξιοπρέπεια».

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ αναφέρει πως, «καθοδηγητικός φάρος για τον δικό μας αγώνα για απελευθέρωση, τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Όλα τα κεφάλαια των πανανθρώπινων αξιών γράφτηκαν από τους επαναστατημένους Έλληνες το 1821».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «ελευθερία, αξιοπρέπεια, αποτίναξη της σκλαβιάς και της καταπίεσης, ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν στη σκέψη και τις ψυχές των Ελλήνων και η σημαία της επανάστασης τους.

Και με αυτή τη σημαία ανάτρεψαν όλες τις πιθανότητες που ήταν εναντίον τους, την υπεροπλία του κατακτητή, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς που βάραιναν τον Ελληνικό πληθυσμό και πέτυχαν την απελευθέρωση και την ίδρυση του σύγχρονου κράτους της Ελλάδας.

Διακόσια τρία χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα μηνύματα της δεν έχουν ξεθωριάσει, είναι επίκαιρα και κυρίως πρέπει να αποτελέσουν τον καθοδηγητικό φάρο για τον δικό μας αγώνα να αποτινάξουμε την τουρκική κατοχή, να απελευθερώσουμε τα κατεχόμενα μας εδάφη και να αποκαταστήσουμε το διεθνές δίκαιο στην πατρίδα μας».

«Μέρα Ιστορικής Μνήμης η σημερινή για όλο τον Ελληνισμό, για την Κύπρο μας και τους απανταχού Έλληνες. Τιμή και Δόξα στους ήρωες του 1821. Το φωτεινό παράδειγμα τους και ο άδολος πατριωτισμός τους ας αποτελεί οδοδείκτη όλων μας. Η 25η Μαρτίου 1821 ήταν η αφετηρία της Εθνικής παλιγγενεσίας, με τους Έλληνες να βάζουν τα θεμέλια του αγώνα για απελευθέρωση, με όραμα και στόχο μια ανεξάρτητη πατρίδα, χωρίς τον ζυγό της Οθωμανικής τυραννίας». σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, «η σημερινή επέτειος αποτελεί την καλύτερη αφορμή να μνημονεύουμε τα επιτεύγματα των προγόνων μας με ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Η πνευματική ανάταση με την οποία αγωνίστηκαν οι Έλληνες “υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”, η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, θα είναι πάντα οδηγός μας. Η φετινή επέτειος βρίσκει την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη να παρακολουθεί έκπληκτος τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λωρίδας της Γάζας και στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, η μισή μας πατρίδα παραμένει κατεχόμενη και το έγκλημα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής από το 1974, παραμένει χωρίς τιμωρία».

Παράλληλα, η ΔΗΠΑ τονίζει ότι, «βλέποντας την κατεχόμενη πατρίδα μας να υποφέρει, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μας. Οι πανανθρώπινες αξίες, το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθοδηγούν τη διαρκή και αδιάληπτη προσπάθεια για εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα αντέξει στο χρόνο. Απαιτείται Εθνική ενότητα, Εθνική συνεννόηση, σκληρή δουλειά και μια κοινή Εθνική προσπάθεια».

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα