Στο ύψιστο επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού η Γαλλία-Σε αυξημένη επιφυλακή η Ευρώπη

Αυξάνει το επίπεδου συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση η γαλλική κυβέρνηση μετά το λουτρό αίματος στη Μόσχα, τη στιγμή που ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρός παραμένει σε πλήρη επιφυλακή υπό τον φόβο χτυπημάτων από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Αττάλ ύστερα από συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας και άμυνας, έγραψε σε ανάρτησή του στο X ότι η απόφαση, η οποία λαμβάνεται μήνες προτού το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ελήφθη «στον απόηχο της ανάληψης της ευθύνης για την επίθεση στη Μόσχα από το Ισλαμικό Κράτος και στη σκιά των απειλών που βαραίνουν τη χώρα μας».

Το σύστημα τρομοκρατικού συναγερμού της Γαλλίας έχει τρία επίπεδα και το υψηλότερο ενεργοποιείται έπειτα από επίθεση στη Γαλλία ή το εξωτερικό ή όταν η απειλή μιας τέτοιας επίθεσης θεωρείται επικείμενη.

Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού σημαίνει αυτόματα λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας, όπως ενισχυμένες περιπολίες των ενόπλων δυνάμεων σε δημόσιους χώρους, μεταξύ άλλων σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και θρησκευτικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σειρά ευαίσθητων στόχων, όπως σε συναγωγές, πρεσβείες, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.

Για τη Δευτέρα έχει προγραμματισθεί νέα συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας της Ιταλίας για λήψη τυχόν νέων μέτρων, αν κριθεί αναγκαίο.

Τις τελευταίες ώρες, τα βλέμματα στρέφονται στο παρακλάδι εκείνο του ISIS πίσω από το μακελειό.

H ISIS Κορασάν δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια και το όνομα της οργάνωσης αποτελεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.

Eμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν και στελεχώθηκε από 4-6 χιλιάδες πρώην μαχητές της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία το 2019, όσοι απέμειναν κρύφτηκαν στη Συρία, το Ιράκ και άλλες περιοχές. Μεταξύ τους και τα μέλη της ISIS – K, δηλαδή Κορασάν.

Πρόκειται για Σουνιτική οργάνωση, κι έχει ως στόχο την ίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου με το νόμο της Σαρία, στην περιοχή του Κορασάν, στην κεντρική και νότια Ασία.

Ειδικά τα δύο προηγούμενα χρόνια, 2021 και 2022 η οργάνωση ήταν πολύ ενεργή σε αυτές τις περιοχές, ειδικά στο Αφγανιστάν στοχεύοντας στην ηγεσία του, τους Ταλιμπάν. Επιθέσεις έχει διαπράξει τόσο σε Πακιστάν και Ιράν.

Όπως και η ISIS, η ISIS Κορασάν έχει αντι-δυτική ρητορική. Ωστόσο, δεν είχε πραγματοποιήσει χτύπημα στην Ευρώπη και είναι η πρώτη φορά που χτυπούν τόσο μακριά, στη Μόσχα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στις ΗΠΑ με τους διαδηλωτές στα πανεπιστήμια-Ετοιμάζεται ντου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Καταγγελία Σύρων κατά Ρωσίας στον ΟΗΕ για βομβαρδισμό νοσοκομείου
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια-Ποια είναι τα αιτήματα τους
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Κατατέθηκε στο Κογκρέσο Νομοσχέδιο για τερματισμό του κυπριακού εμπάργκο όπλων
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
ΒΙΝΤΕΟ: Τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ στο χάος-Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα
Επεισόδια στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη-Δακρυγόνα από την Αστυνομία