Σε δύο πυλώνες η έφεση για την ποινή φυλάκισης στον 82χρονο παππού-Επιστολή σε Κεντρικές για βραχιολάκι

Εν αναμονή για να οριστεί η ημερομηνία εξέτασής της έφεσης βρίσκεται τόσο η οικογένεια του, όσο και ο ίδιος ο 82χρονος παππούς, ο οποίος καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, καθώς το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2023, πυροβόλησε και τραυμάτισε 67χρονο που μπήκε στην περιουσία του για να κλέψει.

Πλέον, ο στόχος της υπεράσπισης είναι μέσα από την καταχώρηση της έφεσης να ανασταλεί η ποινή φυλάκισης του, αφού η πλευρά του 82χρονου παππού, θεωρεί πως δεν λήφθηκαν υπόψη, στον βαθμό που έπρεπε, οι μετριαστικοί παράγοντες, ώστε να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή με αναστολή, δεδομένου πως οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα, ήταν ιδιάζουσες. Και αυτό διότι, ο 82χρονος λειτούργησε υπό το καθεστώς φόβου, αφού είχε πέσει άλλες τρεις φορές θύμα διάρρηξης και είχε προβεί σε καταγγελίες στην Αστυνομία, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Από θύμα θύτης ο 82χρονος παππούς που πυροβόλησε τον κλέφτη-Το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης

Μιλώντας στον REPORTER, η δικηγόρος του 82χρονου, Μαρία Νεοφύτου, ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια εξέτασης της έφεσης, θα κινηθεί σε δυο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά την ποινή, η οποία όπως είπε, δεν ήταν η αρμόζουσα καθώς, ο παππούς παραδέχθηκε άμεσα την διάπραξη του αδικήματος, συνεργάστηκε από την πρώτη στιγμή με τις αστυνομικές αρχές, ενώ ήταν ό ίδιος που ειδοποίησε την Αστυνομία και ενέπλεξε τον εαυτό του.

Το δεύτερο επίπεδο, άπτεται των συνθηκών του παππού, δηλαδή η ηλικία του, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, το λευκό ποινικό του μητρώο, αλλά και την προσφορά του στην κοινωνία. Προς τον σκοπό αυτό, η υπεράσπιση εξασφάλισε βεβαιώσεις ατόμων από την κοινότητα που διαμένει ο 82χρονος, που έχουν να κάνουνε με το κοινωνικό του έργο και την προσφορά του, τις οποίες αναμένεται να προσκομίσει ενώπιον του Εφετείου.

Όπως αναφέρθηκε και ενώπιον του Κακουργιοδικείου, στα πλαίσια αγόρευσης της υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής του, ο 82χρονος ήταν εθελοντής και αγωνιστής της ΕΟΚΑ και χαίρει την εκτίμηση της κοινότητας που διαμένει. Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια, μπήκε σε φλεγόμενο σπίτι στην κοινότητα του και έσωσε συγχωριανό του, ο οποίος ήταν εντός του σπιτιού και κινδύνευε, όπως αναφέρει η δικηγόρος του. Παράλληλα, συμμετείχε τόσο στην εκκλησιαστική επιτροπή, όσο και σε άλλες εθελοντικές δράσεις για βελτίωση κοινωνικών ή άλλων ζητημάτων που αντιμετώπιζε η κοινότητα, ενώ δεν πρόκειται για πρόσωπο με εγκληματικό παρελθόν, ούτε για πρόσωπο που έχει ορατό κίνδυνο να διαπράξει εκ νέου αδικήματα.

Η υπόθεση του παππού ευαισθητοποίησε ολόκληρη την Κυπριακή κοινωνία, ενώ παρέμβαση στην υπόθεση είχε κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζητώντας να απονεμηθεί στον παππού προεδρική χάρη, κάτι ωστόσο, με το οποίο δεν συμφώνησε η Νομική Υπηρεσία, η οποία έβαλε φρένο στην αποφυλάκιση του, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη σημασίας κρίνεται η στάση που θα ακολουθήσει η Νομική Υπηρεσία στην εξέταση της έφεσης, όπου θα διαφανεί κατά πόσο θα φέρει ένσταση ή όχι στα όσα θα τεθούν από την υπεράσπιση, προκειμένου να πετύχει την αναστολή της ποινής φυλάκισης του 82χρονου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς

Στο μεταξύ, ο 82χρονος μετά από την επιβολή της ποινής, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, ωστόσο έλαβε εξιτήριο και επέστρεψε στα κρατητήρια της ΑΔΕ Λεμεσού, ενώ αυτή την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταφερθεί στις Κεντρικές Φυλακές για έκτιση της ποινής του, όπου θα είναι ο γηραιότερος κρατούμενος.

Επιστολή για βραχιολάκι

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του, ο δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Αλέξανδρος Κληρίδης, απέστειλε επιστολή στη Διεύθυνση των Φυλακών, με την οποία αναφέρει πως πληρούνται τα κριτήρια για να εκτίσει την ποινή του ο 82χρονος με κατ' οίκον περιορισμό (ηλεκτρονικό βραχιολάκι).

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, δεδομένου της ηλικίας και των προβλημάτων υγείας του καταδικασθέντα, δικαιολογείται να εφαρμοστεί το μέτρο του κατ' οίκον περιορισμού, ενώ παράλληλα όπως μας εξήγησε, η περίπτωση του 82χρονου είναι δύσκολη ακόμη και για τις ίδιες τις Φυλακές. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει, δεδομένου των προβλημάτων υγείας του, θα πρέπει να υποβάλλεται συνεχώς σε εξετάσεις και να μεταφέρεται στο γιατρό.

Περαιτέρω, ο Αλέξανδρος Κληρίδης, παραπέμπει στον Περί Φυλακών Νόμος του 1996 (62(I)/1996), ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως ανεξάρτητα από τις διατάξεις του Νόμου, η Επιτροπή Κατάταξης δύναται να επιτρέψει σε  κατάδικο που:

(γ) βρίσκεται στην ανοικτή φυλακή και στον οποίο έχει παραχωρηθεί άδεια χωρίς συνοδεία ή εκπαιδευτική άδεια, να εκτίσει μέρος της επιβληθείσας σ’ αυτόν ποινής με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με τέτοιους όρους, όπως ήθελε καθορίσει η Επιτροπή Κατάταξης, για την χρονική περίοδο που διαρκεί η άδεια του, ή

(δ) βρίσκεται στην ανοικτή φυλακή και είναι ηλικίας 70 χρονών και άνω και έχει καταδικαστεί για αδίκημα άλλο από τα αδικήματα που απαριθμούνται στον Πίνακα του Παραρτήματος Β, να εκτίσει μέρος της επιβληθείσας σ’ αυτόν ποινής με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με τέτοιους όρους, όπως ήθελε καθορίσει η Επιτροπή Κατάταξης, ή

(ε) είναι βαριά ασθενής ή κλινήρης, να εκτίσει μέρος της επιβληθείσας σ’ αυτόν ποινής με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με τέτοιους όρους, όπως ήθελε καθορίσει η Επιτροπή Κατάταξης, για όση χρονική περίοδο κρίνεται αναγκαίο βάσει της κατάστασης της υγείας του, η οποία βεβαιώνεται μετά από γνωμάτευση Ιατροσυμβουλίου και τη σύμφωνη Γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε τη θέση του, αποστέλνονται σχετική επιστολή στη Διεύθυνση των Φυλακών, ώστε να δει το θέμα ανθρωπιστικά και να εφαρμοστεί το σχετικό μέτρο.

Δειτε Επισης

Καταχωρήθηκαν τρεις εφέσεις από τους υπόπτους για «Δημητρούι»-Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η υπεράσπιση
ΒΙΝΤΕΟ: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στον Άγιο Συλά-Δίνουν μάχη οι δυνάμεις πυρόσβεσης
Ληστές με ακριβά γούστα-Βρέθηκε στην κατοχή τους κλοπιμαία περιουσία αξίας Є865.000
Υπό κράτηση 34χρονος-Βρέθηκαν στην κατοχή του έμφορτο πιστόλι και ναρκωτικά
Με καταγγελίες για αντιδημοκρατικές διαδικασίες παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου
Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την πυρκαγιά στη βιομηχανική περιοχή Αγίου Συλά
Έχασε τη μεγάλη μάχη για τη ζωή ο 22χρονος Παναγιώτης που ζητούσε ειδικό κρεβάτι στη ΜΕΘ
Πυρκαγιά σε Βιομηχανική περιοχή στη Λεμεσό πλησίον εργοστασίων
Στα χέρια της Ανακριτικής Επιτροπής το υπόμνημα των μοναχών-«Παλεύουμε για μια δίκαιη δίκη»
ΒΙΝΤΕΟ: Έφθασαν στην Αρχιεπισκοπή οι Μοναχοί–Παραδίδουν υπόμνημα με τις θέσεις τους