Το αγαπημένο οικοσύστημα της Apple τη βάζει σε μπελάδες
19:52 - 24 Μαρτίου 2024
Η πολιτική της Apple για τα smartwatches, το iMessage και τα ψηφιακά πορτοφόλια αποτελούν την «καρδιά» της μήνυσης που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ). Δεν είναι μυστικό ότι τα προϊόντα της Apple λειτουργούν καλύτερα αν έχετε ήδη ένα iPhone στην κατοχή σας. Μπορεί το περίφημο οικοσύστημα της εταιρίας να αποτελεί ένα από τους λόγους που την προτιμούν οι χρήστες, αλλά όπως φαίνεται είναι αυτό που βάζει σε μπελάδες με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Η μήνυση που κατατέθηκε κατά της Apple φαντάζει μια φυσιολογική εξέλιξη καθώς όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ ενός iPhone και μιας Android συσκευής δεν είναι το ίδιο καλή. Πασίγνωστο είναι επίσης ότι δεν μπορείς να έχεις ένα Apple Watch χωρίς iPhone γιατί πολύ απλά δεν είναι συμβατό με Android συσκευή.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην αγωγή του αναφέρει με απλά λόγια ότι ένας χρήστης iPhone είναι δύσκολο να αλλάξει συσκευή καθώς είναι ήδη βαθιά «χωμένος» σε ένα οικοσύστημα. Τόσο βαθιά που οι αρχές πιστεύουν ότι έτσι παραβιάζονται οι νόμοι για το μονοπώλιο.
Οι «πράσινες φούσκες»
Οι λεγόμενες «πράσινες φούσκες» έχουν σημαντικό ρόλο στην αγωγή. Όταν δυο χρήστες iPhone ανταλλάζουν μηνύματα μεταξύ τους αυτά εμφανίζονται σε μπλε φόντο, αντίθετα αυτά προς χρήστες Android είναι πράσινα. Φυσικά το θέμα δεν είναι απλά χρωματικό καθώς οι χρήστες της Apple δεν μπορούν να στείλουν φωτογραφίες και μεγάλα αρχεία μέσω του iMessage στους φίλους τους που έχουν Android συσκευή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τα παραπάνω αναγκάζουν τους χρήστες να μην σκέφτονται να απαρνηθούν την Apple. Η αγωγή αναφέρει επίσης ότι έτσι, οι οικογένειες είναι αναγκασμένες να δίνουν στα παιδιά του iPhone και όχι μια φτηνότερη Android συσκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι 85% των έφηβων στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί κάποιο μοντέλο iPhone.
Η αγωγή αναφέρει ότι η Apple γνωρίζει καλά το ζήτημα ωστόσο τα στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ότι «η είσοδος του iMessage στο Android θα βλάψει περισσότερο από όσο θα βοηθήσει». Το υπουργείο πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές παραπλανιούνται και πιστεύουν ότι τα Android είναι χειρότερα, παρά το γεγονός ότι η Apple είναι αυτή που εφαρμόζει τους περιορισμούς.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει επίσης ότι ο τρόπος λειτουργίας του iMessage βγάζει εκτός ανταγωνισμού πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρα της ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Signal, και το Facebook Messenger.
Παράλληλα υπάρχει αναφορά στο πρωτόκολλο RCS, το οποίο η Apple δεσμεύθηκε να υποστηρίξει, που θεωρητικά θα έκανε καλύτερη την ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα σε Apple και Android συσκευές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σοβαρές αμφιβολίες για το αν η κατασκευάστρια του iPhone έκανε πράξη όσα δεσμεύθηκε.
Η «απειλή» μέσω του Apple Watch
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι καθόλου χαρούμενο με τον τρόπο που η εταιρεία χρησιμοποιεί τα έξυπνα ρολόγια της για να συνεχίζουν οι χρήστες να επιλέγουν iPhone. Εκτός από το γεγονός ότι ένας χρήστης Android δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα Apple Watch, και ένας χρήστης iPhone δεν μπορεί να έχει τις ίδιες λειτουργίες με ένα smartwatch τρίτης εταιρείας εξαιτίας των περιορισμών της αμερικανικής εταιρείας.
Επίσης το Apple Watch δεν είναι μια φτηνή συσκευή. Το υπουργείο πιστεύει ότι όσοι έχουν επενδύσει ένα σημαντικό ποσό στην αγορά του είναι αναγκασμένοι να μείνουν στο iPhone καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.
Το κλειδωμένο NFC και τα ψηφιακά πορτοφόλια
Όσον αφορά τα ψηφιακά πορτοφόλια, το πρόβλημα του υπουργείου Δικαιοσύνης με την Apple είναι ότι η εταιρεία εμποδίζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν πρόσβαση στο NFC του iPhone. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να περάσουν τις κάρτες τους στο ψηφιακό πορτοφόλι της εταιρείας προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με NFC.
Μπορεί τα παραπάνω να μην είναι μεγάλος κόπος για τους χρήστες, αλλά είναι ιδιαίτερα δαπανηρό για τις τράπεζες καθώς είναι αναγκασμένες να πληρώνουν 15% για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω του Apple Pay. Αντίθετα οι αντίστοιχες εφαρμογές της Samsung και της Google είναι δωρεάν.
Σύμφωνα με μια έκθεση του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών των ΗΠΑ, η Apple έλαβε σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις συναλλαγές το 2022. Ο ίδιος οργανισμός εκτιμά ότι οι συναλλαγές από τα ψηφιακά πορτοφόλια θα αυξηθούν πάνω από 150% μέχρι το 2028. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η Apple μπορεί να ανοίξει τη χρήση του NFC και σε τρίτους αλλά δεν θα το κάνει καθώς θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της από αυτή την υπηρεσία.
Apple: Η αγωγή απειλεί να αλλάξει αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε
Η Apple από την πλευρά της δηλώνει ότι όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει είναι προς όφελος των καταναλωτών, ειδικότερα όσον αφορά την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Fred Sainz δήλωσε ότι η αγωγή «απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που κάνουν τα προϊόντα της Apple να ξεχωρίζουν στις έντονα ανταγωνιστικές αγορές».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύει ότι αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν παρθεί για να βελτιώσουν το iPhone αλλά για να υποβαθμιστεί ο ανταγωνισμός. Με αυτή την αγωγή έγινε απλά ένα πρώτο βήμα και αναμένεται να περάσει αρκετός καιρός για να αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα. Ωστόσο δεν αποκλείεται η Apple να βάλει «νερό στο κρασί της» και να αλλάξει κάποια πράγματα στο καλά «κλειδωμένο» οικοσύστημα της.
Πηγή: The Verge