Σ. Στεφάνου: Ανάγκη ρύθμισης των αυτόνομων οπλικών συστημάτων
13:28 - 24 Μαρτίου 2024
Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός δεσμευτικού διεθνούς νομικού οργάνου, το οποίο θα ρυθμίζει την ανάπτυξη και τη χρήση των αυτόνομων οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με τις ηθικές, νομικές και ανθρωπιστικές αξίες στις οποίες βασίζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επεσήμανε ο Βουλευτής Στέφανος Στεφάνου.
Ο κ. Στεφάνου μιλούσε κατά τη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, της 148ης Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στη Γενεύη. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής θέμα συζήτησης ήταν η «Αντιμετώπιση του κοινωνικού και ανθρωπιστικού αντίκτυπου των αυτόνομων οπλικών συστημάτων και της τεχνητής νοημοσύνης».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία, όπως επεσήμανε, προσφέρει μεν πρωτοφανείς ευκαιρίες σε βασικούς τομείς, μεταμορφώνοντας οικονομίες και κοινωνίες, δημιουργεί όμως και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν περιεκτικά μέσω ενός ισχυρού νομικού και κανονιστικού πλαισίου αλλά και της διεθνούς συνεργασίας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός δεσμευτικού διεθνούς νομικού οργάνου, το οποίο θα ρυθμίζει την ανάπτυξη και τη χρήση τους, σύμφωνα με τις ηθικές, νομικές και ανθρωπιστικές αξίες στις οποίες βασίζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Εξίσου σημαντική, πρόσθεσε, είναι η υιοθέτηση μιας συνθήκης μέχρι το 2026, η οποία θα απαγορεύει την ανάπτυξη «ρομπότ δολοφόνων» και θα αντανακλά την παγκόσμια συναίνεση για επείγουσα αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τη χρήση τους.
Εξάλλου, ο Κύπριος βουλευτής επέκρινε την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τα πιο στρατιωτικοποιημένα κράτη, τα οποία όπως υποστήριξε, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τις στρατιωτικές τους ικανότητες δημιουργούν νέες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια.
Προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας διεθνούς συμφωνίας που θα ρυθμίζει την χρήση των αυτόνομων οπλικών συστημάτων, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε τον κεντρικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια μέσω της άμεσης και ενεργής εμπλοκής τους στην ανάπτυξη σχετικής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα ανταποκρίνεται περιεκτικά στις ηθικές, νομικές, ανθρωπιστικές πτυχές και πτυχές ασφάλειας των συστημάτων αυτών και θα απαγορεύει την εφαρμογή τους εναντίον ανθρώπων ή σε κατοικημένες περιοχές.
Σε ό,τι αφορά στη θέσπιση μηχανισμών ασφάλειας τόσο για την τεχνητή νοημοσύνη όσο και για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε τη συνεισφορά των κοινοβουλίων στην υποστήριξη των διεθνών διαπραγματεύσεων προς επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας που, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου και των ηθικών αρχών, θα καταγράφει τις ευθύνες των προγραμματιστών και θα διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών δικτύων και διασκέψεων.
Απαντήσεις στις προκλήσεις που δημιουργούν η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα οπλικά συστήματα μπορούν να δώσουν μόνο η διεθνής συνεργασία και η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, μέσω των οποίων διασφαλίζουμε ότι η τεχνολογική πρόοδος ευθυγραμμίζεται με τις κοινές μας αξίες και τον στόχο της εδραίωσης και διαφύλαξης της παγκόσμιας ειρήνης, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.